Ангелов/Сивов-мл. пред своята трета поредна победа за сезона

  • Home
  • Ангелов/Сивов-мл. пред своята трета поредна победа за сезона


ТРИТЕ ДНИ на Монбат Рали Сливен може да следите както обикновено на специализирания сайт за резултати от българските автомобилни състезания – ТУК.

…И НЯМА ДА СЕ ВОЗИМ в пауърстейджа, както беше в Твърдица!“, завърши изказването си в официалната пресконференция след първия ден от Монбат Рали Сливен пилотът на Мегапорт Рейсинг Мирослав Ангелов (на снимката), който заедно с навигатора си Еди Сивов днес вечерта завършиха деня като безспорни лидери в класирането. Ангелов определено имаше предвид загубеният финален скоростен етап в рали Твърдица, който в края на първия кръг от шампионата в началото на месеца бе спечелен от седящите днес вляво от екипажа на Мегапорт Рейсинг състезатели Григор Григоров и новият му навигатор Петър Сивов, първият случай, в който баща и син ко-пилоти застанаха пред медиите в обща пресконференция. Да припомним, че две от седете скоростни отсечки в Твърдица отидоха на сметката на Григоров Рейсинг, като във финалния спринт Григор Григоров отмъкна 5-те точки, а Миро Ангелов трябваше да се задоволи 4-ото място и с по-малко от половината от стойността на победата от площад Свобода.

снимка за rallyxpress: петко станчев
СЪС ЗНАЧИТЕЛЕН АВАНС… Мирослав Ангелов и Еди Сивов си осигуриха 80 на сто от победата в Монбат Рали Сливен още в съботния ден.

Завършвайки като победители в съботния ден на Монбат Рали Сливен, на практика Ангелов/Сивов-мл. са на прага на третата своя победа през сезон, след първите места в дряновския спринт през юни и от твърдишкия старт на шампионата преди 19 дни. И в двете дисциплини екипажът на Мегапорт Рейсинг е лидер, като след утрешните 4 етапа най-вероятно ще добави още една 100-процентова победа, допълнена от бонусите за двата дни, заедно и с максимума за пауърстейджа. Тук обаче трябва да направим уговорката, че екипажът значително ще увеличи лидерството си в първенството, защото за разлика от Тдърдица, където коефициентът бе само 1, тук резултатът се умножава по 1.6. Така предвидимия актив за двамата от Мегапорт Рейсинг, заедно с този от Твърдица, в неделя би бил вече 108.4 т. Пак в пресконференцията Ангелов обяви, че в неделя ще запази съботната си тактика, която му донесе лидерството на колоната, което предполага, че той няма да поема никакви излишни рискове и ще се опита да държи конкурентите на същата дистанция, на каквото ги остави днес надвечер. Ангелов и Сивов Двамата завършиха 129.21 състезателни километра от съботния ден за 1.11:17.4 ч., изпреварвайки с 2:54 мин Йордан Атанасов/Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9).

снимка за rallyxpress: петко станчев

ЕДИНСТВЕНИТЕ, КОИТО СЕ ОПРЯХА НА ЛИДЕРИТЕ… Както и в предишните два старта от рали-програмата, освен Григоров и Бенчев, само Йордан Атанасов успя да отмъкне етапна победа на екипажа на Мегапорт рейсинг.

Впрочем варненците са единствените, които успяха да вземат скоростен етап на двамата лидери в шампионата, побеждавайки ги на скоростната отсечка Ичера 1 (23.84 км), вторият труден и най-дълъг скоростен етап в състезанието.

Точно след него, на „втората Качулка“ дойде и проблемът за АРТ Рейсинг Тим – строшен заден диференциал. „Половината от работата е свършена тази вечер, останалото ще се опитаме да направим утре сутринта – каза по телефона за сайта с новините в българския автомобилен спорт Атанасов. – надяваме се да успеем, дори и малко да ни се наложи да закъснеем…“ Пред Атанасов/Янакиев имаше два пътя. Първият – да завършат в последното за деня изпитание, дори и с риск за забавяне, но със запазени шансове за точки в общото подреждане. Вторият – да прекратят участието си в първия ден, да получат наказание от 7 мин. и утре, по системата Рали 2 да продължат, но без шансове за точките от генералното класиране и единствено с онова, което спечелят от бонусите за втория ден. Третата позиция в съботния ден е за вицешампионите през 2017 г. Григор Григоров/Петър Сивов (Григоров Рейсинг, Пежо 208 R2), които е в много изгодна позиция за атака на второто място, след като заради повредата на варненския „кавалерист“, с екипажа на АРТ Рейсинг Тим е едва 6 секунди.

снимка за rallyxpress: петко станчев

СТАБИЛЕН С НОВИЯ СИ ПАРТНЬОР… Макар и само в едно непълно състезание личи, че Григор Григоров има онзи партньор, който заслужава и за националната, и за международната си програма. В същото време много малка и лесно заличима е и разликата . едва 6 сек. – между Григоров/Сивов и действащите шампиони за 2017 г. – Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Марина Моторспорт, Пежо 208 R2). Между двете „ер-двойки“ ситуацията ще е наистина интригуваща. От една страна, защото Григоров ще трябва да се концентрира върху атаката за второто място, а от друга – запазването на аванса си от напиращият зад него варненско-шуменски екипаж Техният спор реално продължава от първото рали за годината преди 19 дни в Твърдица, в което състезателите на Григоров Рейсинг се наложиха над съперниците си от Марина Моторспорт с 5:2 по-добри класирания, така че сега Стратиев/Борисов имат допълнителен дразнител да притискат съперниците си отрано в неделя.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ЗАРЕДЕН С ЖЕЛАНИЕ ЗА РЕВАНШ… Тихомир Стратиев показва с пръсти, че е готов да вземе реванш в Монбат Рали Сливен от прекия си съперник в Твърдица. От 15.9 сек авантаж на „оранжевите“ след първото преминаване на Бинкос, в края на деня Стратиев и Борисов успяха да избият 6.9 сек, достатъчен „допинг“ преди утрешните четири етапа. Най-добре класирали се измежду чуждестранните състезатели са пилотите на Мицубиши Лансър Ево 9 от Турция Чакал/Колеоглу, изоставащи от лидерите на близо 3 мин.

снимка за rallyxpress: петко станчев

РАБОТИ – НЕ РАБОТИ – РАБОТИ… Заради работещото на пресекулки турбо, тандемът на Дунев Рейсинг Калин Бенчев и Александър Спиров е принуден да пропусне пред себе си най-добре представилия се в първия ден на ралито чуждестранен екипаж – турците Чакал/Колеоглу (Мицубиши Лансър Ево 9). Утре Монбат Рали Сливен включва само 4 скоростни етапа (общо 43 състезателни километра и дистанция до финала на пл. Хаджи Димитър – 96.66 км). Стартът е в 10:30 ч. с класическата отсечка Моллова гора 1 (11.35 км), а Монбат Рали Сливен завършва с церемонията по награждаването в 14:35 ч.

КАКВО ЗАЯВИХА ЕКИПАЖИТЕ ПРЕД МЕДИИТЕ

Сливен, Пресцентър на състезанието

снимка: rallyxpress

:: Мирослав Ангелов: „Първия ден мина доста добре за нас. Малко ни уплаши прогнозата за времето за дъждовно време и подходихме консервативно в избора на гуми за първите три отсечки – заложихме на меки гуми. Съответно това се отрази на състоянието им във второто и основно в третата отсечка, и поради това нямахме възможност да използваме пълния потенциал на автомобила. За вторите минавания сложихме твърдите гуми и натиснахме във втория етап. След това разбрахме за проблемите на Йордан Атанасов и в третата отсечка преминахме в умерено темпо, но въпреки това подобрихме резултата си. За нас беше удоволствие да пилотираме днес по чудесните етапи на Монбат Рали Сливен и съответно с всеки един километър се чувстваме все по-комфортно в автомобила.“

:: Еди Сивов: „Днешния ден мина страхотно за нас. Нормален резултат с оглед автомобила, но искам да ви уверя, че не е никак лесно в автомобила, особено при вторите минавания нещата се случват много бързо. Смешното е, че точно когато финиширахме последния етап започнаха да падат големи капки дъжд. Притеснихме се за нашите колеги след нас, защото се очакваше голям дъжд. Записките ни бяха перфектни и успяхме да дръпнем сериозно, и очакваме спокойно утрешния ден.“

:: Григор Григоров: „Изключително много се радвам, че Тихомир Стратиев участва във всички състезания в националния рали шампионат, защото темпото, което показваме е много високо и във всеки един етап се преследваме – един етап печеля аз, един той. Това допълнително спомага за моя ентусиазъм повече да натискам. Вярвам, че феновете са доволни, поне спрямо това, което виждаме. Всеки един фен се радва на битка за десети, а не за секунди. Доволен съм от това, което постигнахме и съм доволен от нас, въпреки че все още влизаме в ритъм. Изпълних всички задачи, които си поставих сутринта“.

:: Петър Сивов: „Щастлив съм и доволен, че попаднах отново в такава среда. Намерихме конкуренция в лицето на Тихомир Стратиев. Забавлявахме се, защото това, което правим ни доставя удоволствие. Радвам се и за това че синът ми е на първо място и се справя отлично със задълженията. Надявам се, че утре всичко ще мине безаварийно и утре ще се видим отново тук.“

♦ Едно ремонтираш, друго се чупи. Явно за екипажа на Дунев Рейсинг Калин Бенчев/Александър Спиров сливенското ще влезе в графата „неприятни спомени“ за втора година. През 2016 технически проблеми със старото Субару ги спряха в средата на надпреварата, сега, пак в първия ден, двамата се борят с технически проблеми. „Ако трябва да кажа съкратения вариант на историята, то той се свежда до проблеми с турбината в първите две отсечки днес. След като отстранихме повредата – бензиновата помпа (на снимката) се повреди. При това тя е напълно нова и монтирана след удара в Твърдица.“

снимка: rallyxpress

„ЧЕРНОТО ЗЛАТО“ НА МЕГАПОРТ… Игнат Исаев подрежда чисто новите гуми Мишлен, с които екипът се е запасил преди сливенският старт.

Димитър Стефанов: „Е, сега Миро е наясно с губите… Информацията от своя градски – Д. Стефанов, лидера в шампионата получава достатъчно рано в събота сутринта, за да може да направи верния избор на губи, който да е съобразен със състоянието на асфалта в първите два етапа. „Но така и не уцелихме точния избор на гумите – сложихме меки гуми в сухото време, очаквайки да времето да е дъждовно. То пък ни изненада и беше сухо…“

♦ Сам се наиграх: Христо Геров. „Ама съвсем точно го казвам! Преди нямах гуми за мокро – един комплект – карам си. Сега се снабдих и с такива [гуми], сложих ги за първите две отсечки (Бинкос и Качулка – бел. ред.) и се наиграх в…сухото време“, казва Геров (на снимката).