Падън печели финала на Енеос Рали Уангарей

  • Home
  • Падън печели финала на Енеос Рали Уангарей

ТОП-ПИЛОТЪТ от световните серии на Хюндай Моторспорт Хейдън Падън спечели всички специални етапи в Енеос Уангарей Рали в Нова Зеландия, завършвайки състезанието със седем минутна преднина над Субару на Бен Хънт. Уангарей винаги се базира в северния край на северния остров на страната и е най-важното автомобилно събитие в Нова Зеландия. Този старт беше първи кръг от серията  на регионалния шампионат на ФИА за Азия и Пасифика (APRC) В него японският шофьор на Шкода Юя Сумияма настигна италианския Фабио Фризиеро на втория ден. Специалните локално хомологирани автомобили бяха широко застъпени в Уангарей Рали, тъй като автомобилът на Падън бе проектиран в духа на регионалните AP4 правила, макар и със специален турбо 1.8-литров двигател, докато надпреварата за APRC беше специален Toyota Витц на Майк Йънг, оборудван с турбокомпресор за 2-литровия двигател.

снимка за rallyxpress: джеф райдър
ЕДИН КАЛЕНДАР ВРЕМЕ… На финала на Енеос Уангарей Рали звездата на Хюндай Моторспорт завърши с авантаж от 7 мин!

Шест от деветте топ-играчи участваха с автомобили, които не са допустими в състезанията извън региона. Само за пет състезатели бяха вписани за категорията APRC. Японският отбор Кузко не само се захвана с “младия” Виц, но и със Фабия-та на Сумияма, използван като допълнение за оценка на тяхното развитие на Витц. Витц напусна терена рано, след като Йънг удари банка, която повреди радиатора и двигателя.

снимка за rallyxpress: джеф райдър

РАНО-РАНО ЗАД БОРДА… Километър след този ляв завой Майкъл Йънг удари банка край пътя и неговият Витц получи неотстраними повреди. Пежо 208 AP4 на Фризиеро оглави APRC в края на първия ден, но Сумияма беше агресивен по бързите пътища от Ден 2. Субару-то на Фуюшико Такахаши също се оттегли, след като напусна пътя, докато петият състезател не успя да започне. Следващото рали на APRC е австралийският старт край Канбера.

снимка за rallyxpress: джеф райдър

САМО ЗА ЕДИН ДЕН ЛИДЕР… Фабио Фризиеро поведе в класирането на регионалния шампионат след първия ден, но Юя Сумияма го измести и завърши като лидер на сериите преди Канбера.