Ретро Рали България тръгва в петък с 23 изключителни коли

  • Home
  • Ретро Рали България тръгва в петък с 23 изключителни коли


както и останалите документи за 5-о издание на Ретро Рали България можете да намерите на официалната страница на състезанието ТУК.

ЧЕТВЪРТОТО издание на Ретро Рали България ще стартира този петък в 18.30 ч. от Автотранс Сервиз с 10-киломчетров пролог по софийските улици, когато софиянци ще видят колона от 23 изключителни автомобила, всеки един от тях историческа ценност. Сегашното издание на историческите возила се организира от софийския клуб Автотранс Рейсинг Тим, заедно с помощта на Българския Автомобилен Клуб Ретро и Община Костинброд. Списъкът със заявените участници е от 23 автомобила, като специално за сегашното издание от Турция е пристигнал за участие със своя Рено 12ST Ердал Гюмюген/Сердар Ялдъръм. И понеже комшиите са в официалния лист на участниците, както също и датския пилот Аксел Трагбаек и българската му навигаторка Шинка Маринова (Мерцедес 190D, 1959 г., най-старият автомобил според новата категоризация на FIVA – бел. ред.), състезанието запазва своето обозначение „международно“. Ретро Рали България включва маршрут от 450 км, 9 изпитания и 29 точки на измерване, които тази година – така заявяват домакините –ще бъдат още по-прецизни. Или както са известни този тип автомобилни надпревари, това са ралита не за скорост ипилотиране, а ралита за навигаторите.

снимка: пресклуб българия
ПОБЕДИТЕЛЯТ И ОРГАНИЗАТОРИТЕ… (отляво надясно) Владимир Димитров – победителят в третото Ретро Рали България, заместник-кмета на Костинброд Александър Ненов, председателката на БАК Ретро Ваня Гюдерова и директорът на надпреварата Васил Кубадинов отговарят на въпроси на медиите в Пресклуб България.

„Нашият екипаж (Владимир Димитров/Милка Гюрова, Опел Аскона А GTi) кара винаги по правилата и сме дошли, за да си… вземем наградата пак“, със самочувствието на победител заявява Влади Димитров (на снимката горе), който до такава степен се е превърнал в ретро-маниак, че използва и каска от 70-тегодини на миналия век! Перничанинът има огромен опит в националните състезания на БФАС, но от десетина години неговата страст са ретро-автомобилите, каквато зараза е поразила и пловдивския мултишампион в планинските изкачвания Николай Паунов.

Ветеранът, който за последно бе квестор по време на изпитите за присъждане на лицензи в пистовия шампионат за 2018 г., се седне с навигаторката си Вилиана Чакърова в подготвения в кв. Марково над Пловдив Датсун 280Z.