Кой точно се нуждае от Кения Рали Сафари?

  • Home
  • Кой точно се нуждае от Кения Рали Сафари?

ПЪРВАТА ПОЛОВИНА на сезон 2018 приключи с новината, че организаторът на WRC е подписал споразумение с правителството на Кения, под погледа на президента на Международната автомобилна федерация (ФИА). Нищо по-малко! За да видите връщането на WRC в Кения, това е не е нищо друго, основен политически стремеж към йерархията на ФИА, тъй като африканския моторспорт е пълен с членове с право на глас във ФИА. И ако те могат да видят, че са признати от ФИА, те ще подкрепят категорично настоящия режим на пл. Конкорд. По-добра причина не може да бъде намерена за възкресението на Рали Кения Сафари, чиято организация бе разрешена да се разпадне в последното време, когато състезанието се проведе като WRC-събитие за последно през 2002 г. През последните две десетилетия цялата форма на ралито на WRC се промени значително, признаването и събитията са били и съответно реновирани. Страхът е, че необходимите промени във формата за възобновяване на рали Сафари на WRC ще отнемат радостта от традиционното рали Сафари, което любителите на харесват.

снимка: архив на rallyxpress

ОТ ВЗАИМЕН ИНТЕРЕС… (седнали) Министърът на спорта на Кения Петер Каберия и представителят на промотора Оливие Сиесла, заедно с президента на ФИА и другите официални лица, са застанали за снимка за медиите, след като са подписали контракта за връщането на Сафари в световните серии. Още през 2002 г. ралито беше критикувано, че се отклонява от характера на събитието в разцвета си. Но това събитие през 2019 г. неизбежно ще се отклони много по-далеч отколкото онова, през 2002. Традиционните тенденции на Сафари са съсредоточени около широкото разнообразие от открити терени и значителни разстояния, изправени пред екстремените трасета от типа рали, огромния набор от технически предизвикателства, които трябва да бъдат вградени в автомобилите, специално за такова събитието, характер на маршрута, който създава риск от неочаквани срещи с необичаен трафик, а също и… диви животни.

снимка: архив на rallyxpress

МНОГОЗНАЧИТЕЛЕН ЖЕСТ… Промоторът на световните серии Оливие Сиесла, с известни затруднения със знамето на Кения, дава старта на кандидатското рали Сафари тази година. Също така грандиозната свобода на обслужването и използването на хеликоптери за сервизиране и проверка на безопасността на маршрута. Всички тези характеристики изискват скъпо тестване и още по-скъпа подготовка. Това беше приемливо за отборите преди седемнадесет години, години преди екипите да бъдат принудени да оспорват всяко състезание по шампионата, а индивидуалните бюджети за събития бяха далече по-гъвкави. Регламентите, които са в сила за ралитата от световните серии сега, са се развили, откакто Сафари отпадна от WRC. Това е станало въз основа на практическите затруднения, които изпитват съществуващите рали-автомобили в шампионата, а също и проектирането на актуалните състезателни машини. Въпросът е колко голяма част от тази традиция все още е на разположение, за да бъде възродена?  

Едно от малкото разпоредби на ФИА е, че състезателните секции трябва да се движат по затворени пътища. Колкото и неочаквано да е,  това не е голямото предизвикателство, пред което е изправен потенциален бъдещ вариант на Сафари Рали от световния шампионат. За последното състезание тези за такава възможност бе платено – за затваряне на пътища на кандидатското WRC Сафари.

Но това беше постигнато с преместване на етапите в безплодни зони. Политиката сега не е аспектът за затваряне на пътищата, а „частният фактор“ на пътя. Съществуват разнообразие от различни частни имоти за специални етапи, по-специално разположените в Деламър имоти на юг от Накуру и дел Монте Мали около Тика – според списанията – с живописно разнообразие. По-голямото предизвикателство ще бъде свързването на подходящи етапи около подходящ централен сервизен парк. Основното предизвикателство обаче е създаването на най-подходящата структура за събитието. Налице е 17-годишен опит за наваксване, но държавното финансиране ще окаже натиск, че решенията се вземат от влиятелни бизнесмени, които може да имат свои собствени търговски интереси, да обмислят нещо повече от опита на текущия ден на WRC състезания. Дали цената, или може би гордостта, ще попречи на вноса на чуждестранна организационна експертиза (бел. ред. – българското участие във времеизмерването – например), което по-уверено би се впуснало в „неописана територия“.

снимка: мартин холмс/англия
ОКУЦЯЛ И ЗАТЪНАЛ ДЪЛБОКО В ПЯСЪКА… Лош спомен за Ричард Бърнс, станал жертва на африканските стандарти в ралитата в последното Кения Рали Сафари през 2002 г.

Макар че последните състезания на Сафари да са провеждани на затворени пътища, тези събития не привличаха голям брой зрители, както и не бяха широко забелязани пропуски в закриването на пътища. Сафари на равнище WRC ще привлече местни хора, които искат да се насладят на специалния повод, а не малкото посветени фенове, които имат възможност да разберат новите зрителски практики, докато пропуските в процедурите за безопасност на WRC при едно ново Сафари биха били катастрофални.

Кенийският моторспорт готов ли е за завръщането си в световните серии? Като цяло шампионатът на Африка и африканската автомобилна асоциация е на много ниско равнище и е много слабо популярен, независимо от факта, че точно кенийските серии е едно от най-атрактивните първенство на Черния континент.

Още в дните, преди WRC да замине за първи път в Япония, в отборите имаше значително вълнение. Едва при пристигането на място за самия старт, тимовете се сблъскаха с една от най-важните реалностите на ситуацията – липсата на каквато и да е осведоменост за ралито в страната стават очевидни. Отборите изведнъж осъзнаха, че събитието не е създало промоционален бонсай. Ще отговорят ли отборите на шампионат, който включва Сафари, ако донесе с него старите африкански проблеми? Пристигането на ясно видимия приток на пари означава, че ще бъде трудно да се предотврати престъпността, измамите и корупцията от нелегални полицаи, митнически служители, местни фирми и местни предприемачи. Наскоро имаше вълнение в Голямата награда на Бразилия, когато екип на стана жертва на въоръжен грабеж, тази година организаторите на WRC бяха ограбени от хора с огнестрелно оръжие в Аржентина… Това ли е светът, към който сегашните отбори от световните серии искат да се върна? И всичко това ни връща отново към ФИА. Дори отвъд проблемите с гласуването, Кения дава особена възможност на ФИА за внимание. Може би сега въпросът е дали промоторът на WRC ще намери аргументите за завръщането в Африка. Несъмнено това ще стане.

Но кой наистина се нуждае от Сафари? Феновете у дома, организаторите или… ФИА?