Шуменец възкреси две местни легенди: „30 30“ и „16 24“

  • Home
  • Шуменец възкреси две местни легенди: „30 30“ и „16 24“

НЕ, НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО, че всеотдайният ентусиаст на автомобилния спорт и върл почитател на ралитата Здравко Николов завърши преди седмица работата си по една от двете шуменски легенди в автомобилизма – „30 30“, както е известен караният от националната звезда в ралитата преди години Валери Великов Нисан 240 RS. С този код, отговарящ на регистрационните табели на един от двадесетината топ-автомобила в този спорт у нас, е известна японската кола на Вальо. Приблизително половин година е била необходима на Здравко, за да я завърши от – до. „Сега – ама без никакво преувеличение – прибирам се от работа, отивам в стаята да видя Нисан-а и едва тогава сядам със семейството си“, обобщава усещанията си, след като и японската кола на Валери Великов е завършена. Не само самия автомобил, който 24 см и е в мащаб 1:43, но и всеки най-дребен детайл от купето – фарове, стъкла, а най-вече стикерите и надписите също са мащабни копия на това, което е било по автомобила на Валери. „В средата на юли миналата година започнах да работя по Нисан-а – обяснява Здравко Николов. – Четири или пет месеца търсих снимки, предимно цветни, за да мога да възстановя възможно най-точно автентичните цветове на колата и шрифтовете на надписите.“ Бившият механик на Валери Великов – Слави Славов-Пушека дори успява да намери два, но черно-бели кадъра, от Златни 1986 г., както и една цветна снимка от Хеброс, но само откъм задната част на „двеста и четирийската“.

снимка: личен архив на здравко николов
АВТЕНТИЧЕН И НАПЪЛНО ЗАВЪРШЕН… Легендарният Нисан 240 RS е аранжиран така, че заедно със снимката от макадамовия скоростен етап да усили възприятието на завършения модел.

снимка: личен архив на здравко николов

ДРУГИЯТ РАКУРС… Добре личат прецизно изработените плаки на рали Златни през 1986 г. В Шумен Здравко Николов успява да намери компания за бои, но за да поръча 200-те грама, които му трябват за оцветяването на Нисан-а, той и консултантката потрошават около 3 часа. „Дали да е това синьо или пък онова, загубихме доста време“, казва Здравко. Той има една от най-впечатляващите колекции от вестникарски изрезки за спорта, които събира още от дете. Проблемът обаче е, че по онези години всички вестници у нас са черно-бели и всеки опит да направи каквото и сравнение от архива си – на него в. Авто-Мото Свят единствено може да завижда! – не води до нищо.

снимка: личен архив на здравко николов

НАСОЧВАЩИТЕ ФОТОГРАФИИ… Двата черно бели кадъра, получени от Пушека, позволяват на шуменецът да установи точните места на рекламите по Нисан-а, както и шрифта за надписа на СО Автотранспорт.
„Беше си истинско изграждане на спортен автомобил, но се гаечни ключове или гайковерти, а с пинсети и под силни лупи – разказва шуменецът. – Колата (бяла), която купих през интернет, първо трябваше да я „разкостя“ до шаси – стъкла, фарове, джанти, табло, седалки…“ Това обаче е само половината от бедата или по-точно половината от панираното „строителство“. „От декември до 5 април – всяка вечер по няколко часа…“ Доставеният, за да се превърне в легендата „30 30“, Нисан обаче е с дясна дирекция. Което от друга срана означава, че при разкостването, Здравко трябва да направи не само едно европейско табло с лява дирекция, но също и да размени местата на седалките – тази на пилота, която е по-висока и вдясно, да бъде пренесена вляво.

снимка: личен архив на здравко николов

ЕДНА ОТ МАЛКОТО ЦВЕТНИ ФОТОГРАФИИ… Именно с този кадър от рали Хеброс през 1986 г. реставраторът успява, не без помощта на консултантката във фирмата за производство на бои, да поръча точния син цвят за макета.  „А таблото се оправих лесно, не беше никакъв проблем, защото го направи колегата ми от Теси ООД инж. Ахмед Назифов. Той го проектира, а после го пуснахме на 3D принтер, който за една нощ го изчагърта.“ Една част от демонтажа обаче е извършен в София от „бояджията“ Стефан Луканов, заради когото Здравко Николов специално купува аерограф. „Изпратих го [Нисан-а] разглобен „на бояджия“ в София, но се оказа, че, за да е по-прецизна работата, Луканов също е свалил някои от частите, преди да я пръсне.“ Впрочем, всичко около автомобилът е композирано лично от Здравко и е разположено така, че да има максимална връзка между копието на автомобила и снимката, използвана като фон на макета. „Не мисля, че когато са боядисвали Нисан-а, някой е правил графичен проект – разсъждава Николов. – Почти съм сигурен, че е боядисана в гаража на Автотранспорт, в кв. Тракийски, където сега се намира базата на Мито (Димитър Георгиев) Полицая.

снимка: личен архив на здравко николов

С ДВАМА БЕЗЦЕННИ ПОМОЩНИЦИ… (горе) Здравко Николов и колегата му от Теси ООД инж. Ахмед Назифов (вдясно) и с помощта на съответната програма за 3D принтера, смяната на таблото на автомобила – от дясна на лява дирекция, не се оказва проблем. (долу) Сега, само за една нощ, принтерът ще изчагърта втора такава приборна дъска. Специално за втората легендарна кола – „Ш Б 1624“, с която Валери Великов се състезава през 1984 г. – червената Лада (мащаб 1:18, 9 см), Здравко разчита на местната печатница Растер (плакатите и емблемите на стартовата арка в Албена), а за деликатните надписи по Лада-та – на карловецът Димитър Димитров. „Той работи невероятно добре и точно, почти до пълната маниакалност, знаейки дословно всички размери при мащаба на автомобилите Лада – казва за карловския експерт Здравко Николов. – Предупреди ме, че табелата трябва да е с основа 21 мм., със свои калъпи произвежда всички елементи на Лада МТХ – крилото, „веждите“, антикрилото отзад – невероятно точни копия на автомобилите от 80-те години.“ Така, след 20 часа работа, шуменецът завършва диорамата Старт на Златни 1984. „От снимките, които приятели и познати събираха за мен, личеше, че автомобилите минават под стартовата арка не през рампа, а през един колесар, на който са поставени четири „лапи“ – по две за качването и слизането. Също през интернет го поръчах, а после глътна много време, за да бъде изчистено и боядисано в бяло, както е било тогава.“ Аранжировката на макета „Старт на рали Златни“ също е направена така, че заедно на фона със снимката украсения за старта хотел Добруджа в Албена създава абсолютно реалистична триизмерна картина.

снимка: личен архив на здравко николов

СТОПРОЦЕНТОВО ВЪЗПРИЯТИЕ… Завършената след 20 работни часа диорама „Старт на рали Златни“, заедно с монтираната за фон снимка от стартовата церемония пред хотел Добруджа в Албена, създават у наблюдателя усещането, че наистина е част от зрелищното събитие в началото на най-голямото българско рали. Работейки по този макет, Здравко Николов дори запазва и такива детайли като седящите на скамейката двама чуждестранни туристи, които в ранните пролети, когато стартираше рали Златни, наводняваха курортния комплекс Албена. Както Нисан 240 RS, така и Лада-та на шуменската легенда са толкова автентични като копия. И докато за момента японският автомобил е уникат и няма аналог у нас, то по една Лада Здравко Николов е подарил на брат си Живко, на Димитър Георгиев-Полицая, на Валери Балабанов-Барни и на сина на Валери – Пламен Великов. Рали-маниакът обаче прави и уточнението, че всеки един от тези автомобили са произведени в Украйна, но в Шумен пристигат бели-белички, преди да се започне работата по тях – от пръскането до събирането, боядисването и „шареното“. „Като завърших Нисан-а, беше късно вечерта, честно, кожата ми настръхна – Бях работил няколко часа – поставях един стикер, чакам час, за да хване и после следващия… И така – завърших я, наистина невероятна стана. Брат ми, като я видя – направо полудя – вика „И аз искам!“

„За нас двамата, както и за повечето шуменци Валери не е просто най-добрия пилот или легендата, той е символът на този спорт и за цяло едно поколение, нашето поколение, човекът, който ни накара да обичаме автомобилите и ралитата…“