Ерменков и строшена полуоска промениха шампионския ред

  • Home
  • Ерменков и строшена полуоска промениха шампионския ред

Времената от тренировките
могат да бъдат видени ТУК.

ПИЛОТЪТ НА СОФИЙСКИЯ Джордан Рейсинг Тим Ерменко Ерменков (на снимката, Ситроен Саксо,  НС4) и техническия малшанс на шампиона в Серия Спорт Симеон Симеонов (Казанлък МС, Хонда Сивик, НС4) с полуоската на автомобила във втората квалификация объркаха реда на шампионите при подреждането им в квалификациите за неделния старт на градското трасе в Хасково. Със закъснение близо три седмици, състезанието на пътния възел Орфей откри сезона на затворен маршрут на страната за 2017 г. Ерменков оглави решетката на Серия Спорт, оставяйки пловдивчанина на 1.83 зад себе си и Александър Димитров (Елена Тим, Хонда Сивик) на 2.16 зад гърба му. Четвърти (вляво на втория ред) е друг Сивик – жълтия автомобил на Искрен Веселинов (Хоби кар) – най-добро време от втората сесия – 1:55.280 мин. „Предпочитам да си запазя възможностите за второто каране“, категорично обяви Ерменков, който в първата квалификация предпочете да спре обиколките си след третото регистрирано постижение в серията.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ОТЛОЖЕНО ЗА ВТОРАТА СЕСИЯ… За четвърти пореден път в директния спор с шампиона за 2016 г. Симеон Симеонов, Ерменко Ерменков успя да спечели пол-позишън. Да припомним, че Ерменков бе този, срещу когото Симеонов практически губеше всеки път през миналия сезон, когато трябваше да влезе в спор със софиянеца. Така от трите серии единствено в Спорт лидер в квалификациите не е шампиона от предишната година. В Туринг-а Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик, НС3) предпочете да приключи сесия 1 с 4-о време, но привиквайки с напълно непознатото трасе, вместо да поеме неоправдан риск и да загуби предимствата във втората сесия. В нея средношколецът прескочи фаталната „тринайсетица“, печели осмата поредна квалификация от миналата година насам.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ПРЕДИМСТВО СРЕЩУ КАЧЕСТВО… Най-младият шампион в пистовите състезания у нас Иван Влъчков предпочете да жертва предимството си в първата квалификация срещу качеството във втората и си осигури челната стартова позиция за неделното състезание. С времето от втората сесия (1:49.73 мин) Влъчков заема първата позиция на стартовата решетка, а вляво от него е Красен Василев (ЕФКО Рейсинг Тим, Рено Клио), който не успа да подобри времето си от първия тренировъчен старт, който записа в събота. Зад гърба на Василев ще застане вицето за 2016 г. – ветеранът Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R), който не успя да навакса разликата от 1.36 сек от пилота на ЕФКО Рейсинг Тим. Мястото вдясно от бачо Стоян остава празно, след като повреда в съединителя изхвърли Станислав Паришков (Дианел Рейсинг, Опел Кадет) от състезанието в неделя. В Макси решението за първото място на решетката дойде след втората сесия, когато действащият шампион Пламен Камбуров (Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) изравни (1:1) резултатът в тренировките на Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10, НС1), записвайки с 0.87 сек по-добро време от пловдивчанина.

снимка за rallyxpress: асен илиев
ОСВОБОДЕН ОТ ГРИЖАТА… Пламен Камбуров прави десен завой на писта Хасково, след като в екипа отстраниха причината за прекъсването в двигателя на колата му.

След удара в първата сесия, когато изтърва левия край на втория шикан, аеродинамиката и охлаждането на „ево-десетката“ не беше възстановено, докато в същото време в екипа на Камбуров успяха да намерят причината за прекъсването на двигателя в първия манш. „Със сигурност разликата нямаше да е такава, но два автомобила бяха пред мен и ме забавиха точно тогава, когато започнах да правя бързата си обиколка“, обясни Маршавелов. Стартът на Серия Макси утре ще е върха на тортата от това състезание – двамата двукратни шампиони ще са на първа редица един до друг – вдясно Камбуров, в ляво и на 6 метра отстояние от стартовата линия – Маршавелов.

снимка: rallyxpress

В ДВИГАТЕЛЯ, НЕ ВЪВ ФЕЙСБУК… Шеф-механикът на КА2 Рейсинг Тим Димитър Акабалиев прави последната проверка на двигателя на „кавалериста“, след като тренировъчния ден на Орфей е приключил. Приятната изненада в този старт е, както вече писа сайтът за новините в българския автомобилен спорт – двойният съвместен дебют на Мицубиши Лансър Ево 9 и Александър Кръстев (Вромос), осигурили си първото място зад шампиона за 2016 г. И в двете квалификации Кръстев кара много точно (най-доброто му време е от второто излизане на пистата – 1:45.390 мин), завършвайки и в двете сесии първи, след шампионите Камбуров и Маршавелов.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ГОТОВ ЗА НЕДЕЛЯТА… Александър Кръстев си осигури третата стартова позиция още след първите две квалификационни серии, подсказвайки че има потенциал за силен сезон.

Писта кириз“ за турски гости на рали България. С необичаен проблем се сблъска по време на квалификациите директорът на състезанието Иван Бакърджиев и рейс-директора на писта Хасково Валентин Бонев, когато в един момент на квалификациите в бокса на състезанието се появи турски бус с натоварен на теглича Рено Клио!!! „Няма начин как да се появят на трасето, ако не са били някъде в квартала наоколо и са решили да погледат състезанието“, категоричен е Иван Бакърджиев (та снимката). Изтеглянето на гостите на България не промени графика, но предизвика много усмивки у хората в бокса.

♦ Успешен експеримент пред своите. Пилотът на Хюндай Рейсинг Симеон Симеонов (на снимката на RallyXpress долу) направи впечатляващ дебют на домашното трасе, сядайки за първи път зад волана на Мицубиши Лансър Ево 9 (RC2) и завършвайки двете квалификационни сесии с 4-о време (1:49.920 мин), което му даде правото да стартира от втора редица. „Не, няма да карам повече писта, само за пред своя публика е това състезание“, каза пилотът. – Има само един тип състезания – ралитата!“

♦ Важен старт за бъдещето. Петото място на Филип Игов (Вромос, Пежо 106, на снимката на Асен Илиев, долу) и първата позиция на пилота в RC4 са важна стъпка за бъдещето на пилота, който от година е подпомаган от Пауър Ойл. „Надявам се, че партньорството ни ще продължи и за целия този шампионат така добре, както и до момента“, коментира Игов надеждата си, че успешната квалификация ще му донесе и успех в първото състезание от годината.

♦ Този път баща и син Ковачеви в един екип. Заралията Светослав Ковачев (Дианел Рейсинг, Фолксваген Голф) и сина му Дани, имат една нощ на разположение, за да сменят бензиновата помпа на Голфа, която дефектира по време на квалификациите. „Нищо не очаквам от това състезание, защото карам със стар двигател, спортният му вариант дефектира. А сега и една помпа като проблем, но се оправяме за старта…“

♦ Идеал за тактическа дисциплина. Давид Будев (на снимката долу)  приключи първите си квалификации в автомобилния спорт с 5-о време (1:59.850 мин.), спазвайки 100 на 100 указанията на своя баща и треньор Пламен Будев. „Задачата е тук да завърши, да дава не повече от 50 на сто от своите възможности“, заяви познатия от минали години състезател. Вчера на писта Дракон баща и син Будеви направи последни 32 тура, завършвайки цикъла на подготовка за първото състезание на Давид, третият от редицата картингисти, които влизат в пистовия автомобилизъм през последните две години.

♦ Да нагледат колегите. Илия Царски и Димитър Димитров-Бомбата (на снимката долу) се появиха на пътния възел Орфей в самото начало на квалификациите и изгледаха до край съботната част от програмата на писта Хасково. „Разбира се, че дойдох демонстративно тук! – обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт панагюрецът. – Имах конкретни предложения, за да стане по-атрактивна серията [Макси], но не зная защо федерацията така и не ги разгледа. Това, което предложих не го правя за себе си, предложенията щяха да подобрят нещата за всички в шампионата [на затворен маршрут] Такива дълги дистанции, по около 40 км в състезание в градски условия и за коли, които са над 700 „коня“ са направо безумие… Затова отказах първенството, по тази причина дойдох само да гледам… Дето се казва, „да видят, че съм жив…“