Любен Каменов и с пет победи, и с нов рекорд над Богослов

  • Home
  • Любен Каменов и с пет победи, и с нов рекорд над Богослов


ВРЕМЕНАТА ОТ ДНЕШНИТЕ два манша в петия кръг от шампионата в планинските изкачвания могат да бъдат намерени ТУК.

ПЕТИЯТ КРЪГ ОТ планинския шампионат край Кюстендил днес бе тотално доминиран от тройният шампион от преди година в тази дисциплина Любен Каменов (Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 8, НС1, на снимката), спечелил вчера и днес и петте манша в Осогово 2018 г. Но за разлика от вчера, когато той спечели и трите квалификации, днешните му две победи бяха придружени с нов рекорд на 5-километровото трасе между с. Богослов и финала на хижа Студен кладенец. Общото време на Каменов от двете качвания в неделя е 5:13.33 мин., с 7.86 сек по-добро от времето на шампиона на НС3 за 2017 г. Стефан Стоев (АРА Моторспорт, EF10 Силвър кар), а трети, на 10.71 сек от победителят е първенецът за миналия сезон и действащ шампион в планинските изкачвания Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1). Панагюрецът записа 2:35.21 мин при първия състезателен манш днес, сваляйки постижението си от 2016 г. точно с 1.693 сек. (средна скорост от 115.972 км/ч.). В това изкачване най-бърз след победителя и но и единственият пилот, който в двата дни се доближи най-плътно до рекорда отпреди две години, се оказа Стоев, който две минути преди Каменов спря хронометрите на 2:38.19 мин, само на 0.4 сек от постижението на панагюреца отпреди два сезона.

снимка за rallyxpress: асен илиев

НЕДЕЛНО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СЪБОТНАТА СЕРИЯ… Любен Каменов се завърна в БГ-шампионата, печелейки два от трите старта в които участва, като в Кюстендил към съботните победи днес панагюрецът спечели двата манша и постави нов рекорд. При това любопитното е, че и при този си опит, и във втория манш днес, Стоев караше „Красивата испанка“ с повредено динамо и единствено на акумулатор. „Може би, може би – това е единственото, което може да се каже дали бих могъл да подобря рекорда [от 2016 г.] на Каменов.“, коментира Дългия габровец. В днешното състезание победител в НС2 е Ивелин Йотков (Грийн Фокс Моторспорт, БМВ Е30), за когото победата (5-о място, 5:41.66 мин) е равносилно на шампионска титла. Йотков завърша сезона с общ сбор от 111 т. Макар да завърши втори в НС4, за Александър Димитров-Пъчката (Грийн Фокс Моторспорт, Ситроен Саксо) осоговското състезание също е равнозначно на титла в класа. Пъчката отстъпи победата на местния пилот Кирил Величков (Проспийд, Хонда CRX) с разлика от повече от 5 сек, но той като Величков участва единствено с еднократен лиценз, максимума от точки отива при Димитров и преди състезанието в Казанлък той вече има 118 т., а вторият в класирането е Ерменко Ерменков (Джордан рейсинг, Ситроен Саксо) с 60 т. За втора поредна година русенецът Павел Шенков (Дианел Рейсинг, ВАЗ 2105) е не само най-успешният пилот в първенството (пет старта и пет победи в НС5), но и дублира титлата си от 2017 г. с резултат преди Шипка-Дамасцена със 125 т. В общото класиране на Осогово 2018 Шенков е 18-и (6:18.35 мин.) Ако ефективността в планинския шампионат имаше своето отделно класиране, то веднага след Шенков веднага ще се нареди Георги Митев-Рънара, който с второто си място тук и с трите победи от пет старта в RC5 (25-и, 6:29.72 мин) също си гарантира титлата преди септемврийския финал под Столетов. В актива си Рънъра от днес има 113 т.

снимка за rallyxpress: асен илиев
 ЕФЕКТИВЕН… Георги Митев-Рънара спечели три побледи и две втори места в пет старта и си гарантира титлата в RC5.

След третото място на шампиона Юли Телийски и връщането на инж. Христо Манолов в играта на Осогово (4-и, 5:30.52 мин), шампионатът за генералното класиране става страхотно завързан.

Преди днешния старт двамата бяха разделени от 5 т. – 73:68, а преди Шипка-Дамасцена в Казанлък в края на септември, едва 2 т. делят претендента за титлата и действащият първенец на планинските изкачвания.