Илиев: БФАС-подредена къща, да ни оставят да работим

  • Home
  • Илиев: БФАС-подредена къща, да ни оставят да работим


ПЛАНИРАНИЯТ пети старт от планинския шампионат ще има, увери Владимир Илиев посочвайки, че ще се търсят нови дати за това състезание. Той не се ангажира с конкретен уикенд, посочвайки възможността пропуснатото сега състезание да бъде през октомври.

НА СПЕЦИАЛНА пресконференция в Пресклуб България действащият председател на БФАС и членове на УС на федерацията подчертаха, че единствената им  цел е да работят за развитието на автомобилния спорт в България.

Владимир Илиев уточни, че след като е бил избран за председател на БФАС дълго време не е могъл да встъпи в длъжност, след това заради различни сигнали постоянно е бил проверяван от много институции.

„Не откриха никакво нарушение, нямаме никакво наказание. И когато реших, че можем да работим за спорта, отново започнаха обвинения, направи се ново общо събрание, на което аз дори не се кандидатирах за председател. „Направих справка в Търговския регистър – там пише, че действащ председател съм аз и е вписан стария Управителен съвет. Така че ние сме длъжни да изпълняваме своите задължения. Имаме много работа – искаме Рали България да бъде в Европейския рали шампионат.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ЗАДЪЛЖЕНИ ОТ ЗАКОНА… Единият от членовете на УС Петко Манолов и Владимир Илиев, които по силата на вписването в СГС и закона, сега са призвани да управляват спорта. „Но постоянно към нас се отправят неверни обвинения. За съжаление започват да отпадат състезания от спортния календар за 2018 г – предвиденото за 21 и 22 юли планинско изкачване Шипка-Дамасцена няма да се проведе поради отказ на Агенцията за пътна инфраструктура да издаде разрешение да бъде затворено трасето за състезанието. „Ние, за да проведем едно състезание, трябва да имаме много разрешителни – от община, от МВР, от АПИ и много други институции. „Не мога да повярвам, че една държавна институция ще пречи на нашия спорт заради лични интереси“, сподели Илиев.

Той допълва: „В момента БФАС е една подредена къща, искам да ни оставят да работим спокойно докато съдът не впише новия Управителен съвет.

Председателят на АСК Дамасцена-Алба Николай Мончев заяви пред репортерите, че е спазил всички срокове за искане на необходимото разрешение от АПИ за провеждането на планинското изкачване Шипка-Дамасцена. Но е получил отказ, като основна причина е посочено пропадане на пътната настилка  заради обилни дъждове.

снимка за rallyxpress: петко манолов
ЕДИН ОТ ЧЕТИРИТЕ кадъра, които членът на УС Петко Манолов днес показа пред журналистите, който илюстрира пропадането на пътя и на прохода Шипка. Задължително е да се посочи, че свличането е на повече от 2 км от старта на състезанието, а дори и в момента по пътят към Столетов продължава движението и на товарни превозни средства.

Николай Мончев заяви също, че е обходил маршрута и според него пропадането на пътното платно  е  малко и състезанието е можело да се проведе. Той отхвърли обвиненията, че няма право да бъде директор или комисар на състезания в рамките на една година заради наложено наказание от БФАС. Мончев показа, както своя официален лиценз, така и извадка от протоколи на УС на БФАС, според които от една страна няма изрично наложено наказание, а от друга е подал жалба в установения срок.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ПОДГОТВЕН… Николай Мончев показва своя лиценз и извадките от протоколите, сочейки специално този от 8. 2. 2018 г. и това, че в решението на УС на БФАС се говори „…че УС на БФАС приема предложението на Комисия Планинско изкачване, да накаже г-н Николай Мончев с отнемане на лиценза му като Спортен директор, за срок от една година“, но не и за решение… да бъде наказан. (Бел. ред.) Формулировката наистина е крайно витиевата, а опитите в архива на БФАС да се намери протокола, с който Мончев реално е наказан, също остана безуспешен. И още – дали БФАС има точна процедура при изпълнението на подобен вид наказания и как се отнема лиценз на провинен съдия или друго длъжностно лице?

СЛЕД КАТО опитите да бъде открита информацията относно състезанието Шипка-Дамасцена на сайта на националната федерация, самият Николай Мончев помогна, посочвайки сайта на състезанието (линка виж ТУК), където е публикуван Допълнителният  правилник на петия кръг от шампионата, както и визата, която то е получило от БФАС. От първата страница на този документ се вижда, че националната спортна власт дава своето разрешение за провеждане на състезанието на 5 юли 2018 г. Според Николай Мончев, пропадането е достатъчно далеч от старта на състезанието, а и в момента по трасето продължават да се движат тежкотоварни автомобили.

Интересното обаче не това, а фактът, че в деня, в който е издадена визата на състезанието от БФАС, организаторите все още нямат пълния набор от документи, включващ разрешението за състезанието от АПИ.

Това означава най-малкото, че БФАС за пореден път сама е нарушила своите разпоредби от Наредбата за организиране и провеждане на автомобилните състезания през 2018 г., чийто чл. 16 е категоричен, че „…Ако до 20 дни преди датата на мероприятието документите не са изрядни и представени в БФАС същото не се провежда.“


:: Цялата документация, която Николай Мончев показа пред медиите в Пресклуб България, е била внесена в офиса на Тодор Каблешков 55А далече преди двадесетия по регламент ден, но в папките е липсвало разрешението от АПИ, напълно достатъчно основание, за да не бъде издаден лицензионният номер за Шипка-Дамасцена.

ФАКСИМИЛЕ от чл. 16 на Наредбата за организиране и провеждане на автомобилните състезания през 2018 г.

Остава и загадъчно обстоятелството, как и по какъв начин отказът на АПИ от 12 юли 2018 г. реално още не пристигнал в Казанлък (по думите на Николай Мончев – както се полага с препоръчано писмо и обратна разписка), а преписът от него е бил взет преди това от служителка в офиса на Мончев, специално пътувала до Стара Загора.

:: РАЗВИТИЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ЧАС

НА МЕЙЛА на rallyxpress точно в 19:30 ч. се получи следното електронно писмо, с линк, от който се открива по-ранен документ на АПИ:

Tova koeto ste napisali e nepulno i netochno. Eto edin dokument koito go dokazva

и долния линк, който отваря докумен http://i.imgur.com/pkb34RX.jpg

ФАКСИМИЛЕ от поученото електронно писмо и линка, който показва по-ранен документ на АПИ от онзи на 12 юли 2018 г.

Документът, който анонимният подател е изпратил показва още, че освен, че в един ден домакините са получили лиценза си от федерацията при непълни документи, но и са имали отказ от АПИ за провеждането на Шипка-Дамасцена.