Каменов: част II в планинския шампионат на Румъния 2017

  • Home
  • Каменов: част II в планинския шампионат на Румъния 2017


БЛАГОДАРЕНИЕ вече тригодишната „българската връзка“ на времеизмервачите в румънския автомобилен спорт – I&N, през този уикенд ще може да следите на живо представянето на Любен Каменов в шампионата на съседите ТУК. Пълният списък с участниците в Брашов Трофей Тотал можете да намерите ТУК.

ТРИКРАТНИЯТ шампион на България в планинските изкачвания Любен Каменов (на снимката) днес подновява участието си в шампионата на планинските изкачвания при съседите отвъд Дунав. Екипът на панагюреца от два дни е в Брашов, където се организира, смятаният не само от домакините, най-добър старт в този шампионат. Тази година Каменов се състезава с румънски лиценз за екипа на „зелените“ от местния Якоо Тим. „Всичко тук е на ниво, което се доближава до стартовете в европейската купа на „планинарите“, каза днес сутринта за сайта с новините в българския автомобилен спорт Каменов. Според Каменов само броят на заявените участници – 96 за старта на Брашов подсказва, че това състезание ще е люта битка, а броят на заявените автомобили е по-голям от този на интернационалния старт за купата в Словакия. Там преди три седмици Каменов завърши 3-и в клас Е1 и 7-и в генералното класиране. До момента в шампионата на Румъния Любен Каменов има едно второ място в генералното класиране.  

снимка: личен архив на любен каменов
СВОЙ СЛЕД ЧУЖДЕНЦИТЕ… Трикратният шампион на България позира за снимка заедно със своите нови съотборници от румънския Якоо Тим.

Да припомним, че през 2015 г. в престижното състезание в Брашов, Каменов завърши на 5-о място в генералното класиране, която позиция обаче бе предопределена повече от тогавашните проблемите с автомобила, отколкото от възможностите на панагюрецът да се справи с по-голяма от конкуренцията. „Дано тази година да ги нямам тези проблеми, поне това очаквам – обяви за RallyXpress пилотът. – Ще е доста трудно състезание, като се има предвид, че всеки един от домакините – Козма, Радут, Андроник (всичките с Мицубиши Лансър Ево) и Димитреску със своята формула Татус имат пълното право да претендират за победата и да се смятат за фаворити в Брашов 2017.“

снимка: личен архив на любен каменов

КОЛКОТО БЪРЗ, ТОЛКОВА И АТРАКТИВЕН… Според румънски колеги, шампионатът на планинските изкачвания при съседите е спечелил и бързина, и атрактивност, и интрига с присъединяването на българина към Якоо Тим.

:: След първия кръг начело в класирането

на клас „оупън“ е Радут 25 т., следван от
Любен Каменов 18, Андроник 15,
Миреа 12, Козма – 10 т., и др. Два опознавателни тура, 3 тренировъчни изкачвания и два състезателни манша по 7-километровото трасе очакват Каменов през уикенда – общо около 49 км, които трябва да бъдат минати във високо темпо. „Тук обаче са решили шампионата и точкуването страхотно – допълва Каменов. – Направено е така, че има максимална справедливост за пилотите. Примерно, ако от двата състезателни манша не завършиш единият, получаваш половината от точките за годишното класиране от изкачването, в което си се класирал. Не е като при нас – забравено класиране от първото изкачване и голямата нула на финала на състезанието. Така че неуспехът не те изхвърля от класирането.“ Отделно, но само в групите, първите три места от квалификациите получават бонуси (5-3-1) и допълнително правят класирането по-оспорвано.

Според панагюрецът утрешните три тренировки ще бъдат на дъжд, а в неделя ще е само облачно в района на трасето.

ОСВЕН ЧИСТО спортните приоритети за Каменов в интернационалния старт в Словакия, експедицията до там е и с явното намерение да бъдат привлечени повече международни участници за старта на планинско Шипка-Дамасцена. Тази година казанлъшкия старт, освен кръг от националната програма, е и кандидатско състезание за международната купа на ФИА в планинските изкачвания. Това означава, че освен всички качествата на организацията, хората на ФИА ще оценяват и присъствието на чужди пилоти. Схемата на Казанлък МС и на мотора на възстановеното планинско състезание Николай Мончев да правят масирана, високо професионална и агресивна реклама на Шипка-Дамасцена започна още от 2016 г. с участието на националната гарнитура в ФИА Галата в Чехия на трасето Ексе Хомо.

снимка: личен архив на любен каменов

ДА СЕ ВИЖДА ОТДАЛЕЧ, ЗА ДА СЕ ЗНАЕ… Боксът на панагюрецът е брендиран така, че да се научи повече за Дамасцена. Отделно по време на състезанието в Словакия екипите са получавали покани, както и видео-материали за казанлъшкото състезание.