След година работа, в събота тръгва Енеос Рейсинг Академи

  • Home
  • След година работа, в събота тръгва Енеос Рейсинг Академи

ЗАСЕГА ОСЕМТЕ, а по-късно и деветте Ауди А4 (1.8-литра, турбо, задвижване 4х4, около 190 „коня“), ще се намират в парка с автомобилите на пловдивския клуб КА2 Рейсинг Тим. Така няма да има никакъв шанс за външна намеса, както дори и най-малкото съмнение, че подготвените еднакво и настроените по един и същи начин бегачки могат да се окажат с различни качества. А за да няма дори и най-малкото съмнение, че автомобилите не са 1:1 равностойни, организаторите на Енеос Къп са взели решение, в един момент от надпреварата (вероятно след втория кръг), автомобилите да бъдат разменени след жребий.

МАЛКО ПО-МАЛКО от година, след като беше създадена през миналия сезон, в предстоящия уикенд Енеос Рейсинг Академи ще направи своя официален дебют с първи старт като част от програмата на любителските състезания за Купа Дракон. Това ще е първият старт в състезателната програма на Купа Енеос, които трябва да финишират с две участия на гръцката писта Серес. За първи път обучаваните в академията осем пилоти – до представянето им на Дракон-а имената им няма да бъдат посочени – ще застанат в първия от четирите старта, които ЕРА планира за първия си сезон. „Стремежът ни е да покажем какви са пилотските умения, а не колко мощни могат да са автомобилите“, категорично заяви Константин Маршавелов, който от зимата на 2016 г. до първия старт води обучението на осемте основни и единият – нека да кажем условно – „резервен“ пилот. Практически намеренията на създадената под шапката на фирмата Омикар БГ Енеос Рейсинг Академи в началото са две: да бъдат направени 9 абсолютно идентични Ауди А4, с които пилотите да участват в пистовия шампионат на България в Серия Макси. Поради ограниченията във времето (по думите на Маршавелов главният механик на КА2 Рейсинг Тим Димитър Акабалиев е смогнал за това време да подготви…едва 8 коли) първият старт ще е без деветият участник. И още: заради неясното тълкуване на правилата на пистовото първенство, поне тази година, Енеос Рейсинг Академи ще е част от добиващите все по-голяма популярност стартове в любителския шампионат за Купа Дракон. „Но целта ни е от следващата година да сме част от пистовото първенство на сраната, но се с 8 или 9 автомобила, а с 16 Ауди А4“, уточнява Маршавелов.

снимка: rallyxpress
ПО ЕДНА ОТ ВСЕКИ ЦВЯТ… Половината от завършените и напълно подготвени за първия старт на Енеос Рейсинг Академи Ауди А4, построени зад главната трибуна на писта Дракон.


РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО на местата за първия от двата старта на всеки кръг от Енеос Къп ще започва в събота с три квалификационни сесии от по 20 мин. Местата на четирите редици на стартовата решетка ще се заемат според низходящото класирането  на постиженията, постигнато от трите тренировки. За неделя се предвиждат две състезания за Енеос Къп, всяко от 8 обиколки на Дракон-а (обща дължина 16.348 км), а подреждането за второто участие ще е в обратен (реверсивен) ред на класирането от първото състезание.

Както вече писа RallyXpress, правилата, както и програмата (виж отделното каре) за участниците в Енеос Рейсинг Академи са мислени и правени така, че не само да носят минималните възможни разходи, но и допълнително да стимулират пилотските умения и наученото по време на теоретичните и практически занимания, които пилотите са водили през последните месеци (виж текста долу). Ето защо Академията и основните двигатели на идеята – Омникар БГ и КА2 Рейсинг Тим са определили в надпреварите в един кръг с двата старта да се кара само с един комплект от гуми, като в същото време онези от състезателите, които по една или друга причина не успеят да завършат квалификациите, да не отпадат от състезанието. Съобразно броят им, за тях ще бъдат определяни последните места в стартовата решетка. В момента на паркинга на писта Дракон могат да бъдат видени първата половин дузина от готовата продукция и всички те са с еднаква окраска, но с различна цветова схема: 2 сиви, 2 червени, една оранжева „а-четворка“ и 2 сини машини.

„Нарочно колите са с различни цветове, но с еднакви графични елементи, така по-лесно ще бъдат разпознавани пилотите, а не само по стартовите номера“, обяснява идеята, на която залагат в Енеос Рейсинг Академи Константин Маршавелов.

„ПЪРВОТО НЕЩО, С КОЕТО започнах лекциите пред бъдещите пилоти беше, че мощността не е основното оръжие в този спорт. Първо трябваше да разбия този мит! Не помня колко пъти съм го казал – категорично обяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт основателят на Енеос Рейсинг Академи Константин Маршавелов (на снимката долу). – Както и не зная колко точно обиколки съм направил на пистата Дракон с пилотите, които обучавах през тези месеци.“ Програмата и хорариума на лекциите е подготвен от двукратния шампион от пистовите първенства на България за 2014 и 2015 г. Лекциите се водят на самата писта Дракони освен 60-минутните часове за теория, включват и практически занимания на трасето. „Първото нещо, което исках да накарам бъдещите състезатели да разберат е, че настройките на автомобила са много-много по-важни от „конете“, с които една бегачка може да се похвали“, подсеща пилотът на КА2 Рейсинг Тим. Като истински спортсмен обаче, Маршавелов не залага единствено на теорията, на практиката, но и с бъдещите пилоти води и интензивна и силно натоварена обща физическа подготовка.

снимка: rallyxpress

Тези, които следят отблизо пистовото първенство трябва да са забелязали, че колкото и къси да изглежда дистанциите във всеки кръг на шампионата, много рядко може Константин Маршавелов да бъде видян задъхан или силно уморен след финала на гонките. Не е особено сигурно дали издръжливостта от състезанията е била също толкова забележима, след като на дясната седалка на учебния автомобил по време на инструктажите е правил по 50-60 тура на Дракон-а.

„Отделно сме карали на и картинг-писта Лаута като част от подготовката на пилотите, а с четирима от тях, поотделно с всеки, сме отработвали онези елементи, с които не са успявали да се справят в практическите занимания.“