Пред 6500 зрители Авджиоглу печели вечерното шоу Сливен

  • Home
  • Пред 6500 зрители Авджиоглу печели вечерното шоу Сливен


ИНФОРМАЦИЯ за развоя на 37-ото издание на ралито в Сливен можете да намерите и на официалния сайт на състезанието (ТУК), а текущите резултати в двата дни можете да следите както обикновено на сайта на официалните времеизмервачи (ТУК).

ТУРСКИЯТ ЕКИПАЖ на ТокСпорт WRT Орхан Авджиоглу/Бурчин Коркмаз (на снимката горе) изведоха своя Форд Фиеста R5 най-бързо до финала на сливенското вечерно шоу, каквото бе градския скоростен етап (3.39 км) в района на обновената жп гара. Двамата успяха да направят две най-бързи обиколки по трасето, носещо названието на града домакин на 37-ото международно рали за 2:35.8 мин. Двамата регистрираха и най-бързата средна скорост в този етап, развивайки от 78.3 км/ч. Бензиновото представление за сливенската публика бе наблюдавано от 6000 – 6500 души и, според пресмятания на хора от организацията на рали Сливен, те са били значително повече от зрителите, които наблюдаваха предишния, третият за седем години вариант на градския специален етап в надпреварата. Втори, на 3.1 сек от екипажа на ТокСпорт са румънците Дан Гъртофан/Тудор Марза (Шкода Фабия R5).

снимка: lap.bg
УСПОРЕДНО НА ПЪРВИ ЧЕЛЕН КОЛОВОЗ… Орхан Авджиоглу/Бурчин Коркмаз карат своя Форд Фиеста R5 пред парадния вход на ремонтираната сливенска гара, правейки голямото шоу за публиката край първия специален етап.

Както Пламен Стайков точно прогнозира на пресконференцията, предхождаща старта днес, проблемът за нещо ще бъдат по-квалитетните автомобили на съперниците му от чужбина. Единственото, което пилотът не предвиди е разликата, която ще го отдели от вторите в първата отсечка. Каращите под грузински флаг български шампиони за миналата година Пламен Стайков/Давид Кварацхелия (Стайков Рейсинг Джорджиа, Мицубиши Лансър Ево 9) са на 5 сек от румънската „ер-петица“ и на 8.1 от Фиеста-та на двамата турци.

снимка: lap.bg

ЗАСЕГА ТОЧНИ В ПРОГНОЗИТЕ СИ… Пламен Стайков и Давид Кварацхелия правят втория тур на скоростния етап Сливен показвайки, че точно са преценили кои ще са основните им конкуренти в състезанието Представянето в първата отсечка на екипажа на Григоров Рейсинг – Григор Григоров/Дани Миленков (Пежо 208 R2) може да се приеме за повече от добро, след като ездата на двамата ги изведе само на 3.7 сек от Стайков/Кварацхелия. „При това допуснах и малки грешки, но като цяло съм доволен от този етап“, калкулира представянето си в първия ден четирикратният шампион в две различни първенства Григор Григоров.

снимка: lap.bg

ПРЕНАСТРОЕНИ И ГОТОВИ ЗА СТАРТА… Даниел Миленков и Григор Григоров чакат реда си, за да минат през стартовата арка на Сливен Рали. В рамките на следващите общо 4 сек. зад Григоров/Миленков са другите два Пежо 208 R2 – на водача в шампионата до момента Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Марина Моторспорт) и Мирослав Ангелов/Еди Сивов (Мегапорт). „Определено карахме с резерв, по-бавно, отколкото можехме да го направим – обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт Стратиев. – Все пак това е предимно за публиката, а истинското състезание започва утре на Моллова гора… Разбира се, можехме и по-бързо, но заложихме на сигурното.“ Четвъртият екипаж в карето „ер-двойки“ – Даниел и Дилян Попови (Ясен Попов Рейсинг) е 11-и и 4-и в RC4. Причината за това е грешка на пилота при първата обиколка, когато изпусна посоката в кръговото движение на градския етап, след което трябваше да се върне в правилният „път“. „Точното е, че от тази маневра загуби 7-8 сек., а не те бяха проблема – обясни за RallyXpress завърналият се в шампионата едва в четвъртото рали Дани Попов. – Реалните загуби на време дойдоха от това, че в първата обиколка карах много предпазливо… Все пак, след катастрофата през април за първи път сядам в колата за състезание…“ Да допълним, че опитът на екипажа днес да направи кратък, но ефективен тест на автомобила, е провален от внезапно проявил се проблем със запалването на „двеста и осмицата“, отстраняването на който изяжда времето за настройки преди реалните отсечки в събота.   Първи от категорията RC3 е другият екипаж на Мегапорт Антон Титов/Динко Георгиев (Ситроен DS3 R3 Макс, 10-и в генералното класиране) – 2:55.2 мин.   Три автомобила имаха проблем в градската надпревара, като на единия от тях – този на местния екипаж Дилян Станков/Станислав Рашев (Булсим, Рено Клио RS, RS3), като в сутрешните 15 мин за сервизиране ще се разбере дари ремонтът е възможен за това време.   Другият с технически проблеми от СЕ Сливен е екипажът на Иномоушън Рейсинг Станислав Владимиров/Чавдар Събев (Опел Астра Gsi, 23-и в общото подреждане), чиято ръчна спирачка заклинва още на старта, така че несъмнено бързият пилот се оказва в положението да кара 3390 м. с… вдигната ръчна спирачка – 3:07.2 мин. „Утре, утре ще разберем за какво става дума – обясни и Емил Денев-Прокурора, зад чието Рено Клио RS на няколко пъти публиката видя облаци пухкав дим. – Нямам представа дали се е скъсало жилото на газта или нещо друго… Във всеки случай двигателят не позволяваше да мина 4000 оборота…“

снимка за rallyxpress: петко станчев

С ПРОБЛЕМИ ОЩЕ ОТ СТАРТА… Емил Денев се опитва безуспешно да накара моторът на своето Клио да мине 4000 об./мин.

Денев и навигаторът му Богомил Нетов (Мегапорт) затварят списъка от 32 автомобила, карали на супер-специалния етап.