6 от 10 автомобилни титли се решават в Шумен днес и утре

  • Home
  • 6 от 10 автомобилни титли се решават в Шумен днес и утре


ТРЕТА ПОРЕДНА година първенството завършва със Стари столици и трета поредна година това ще бъде „мокро рали“. „А на финала и награждаването ще грейне слънце… Така казват метеоролозите!“, коментира прогнозите за днес и утре заместник-директорът на ралито Димитър Георгиев. Но Полицая очевидно не е познал – дъждовно ще е ралито в Шумен от старта до финала. А това ще означава 100-процентова непредвидимост. Така че всички прогнози за развоя на надпреварата отиват директно в кошчето за боклук.

ЧАСОВЕ ПРЕДИ старта на 48-ото рали Стари столици, само трима от общо десетимата носители на титли в шампионата за 2017 г. могат да бъдат назовани. Това са победителят в RC5 Симеон Симеонов (Хюндай i20 Купе – 197.4 т.), най-бързата дама през годината – Виктория Гъркова (Хюндай i20 Купе – 61 т.) и първенецът в категорията на нехомологираните автомобили – Тодор Атанасов (ВАЗ 2108, 93.6 т.). Едната причина е, че финалното състезание има най-ниският коефициент за годината (1.0), така че бонуси за класирането няма. И, второ, тримата са натрупали такъв аванс, че дори и да победят в Шумен, съперниците им Денис Станчовски (Хюндай i20 Купе) и Петър Павлов (ВАЗ 2105) нямат никакъв шанс дори и да се изравнят с точковия актив на триото. Колкото до Гъркова, освен големия авантаж преди финала, тя няма да има нито една съперничка в колоната на Стари столици. Интригата обаче е обещаваща и тя е основно за генералното класиране и за останалите класове, където разликите между лидер и претендент са впечатляващо малки, а както винаги шуменското „револверно рали“ е напълно непредсказуемо. Тихомир Стратиев (Марина МС, Пежо 208 R2) води на Григор Григоров (Григоров Рейсинг, Пежо 208 R2) с 19.6 т., а за първото място се присъждат 25.

снимка: архив на rallyxpress
ЛИДЕРИТЕ НА КОЛОНАТА С АМБИЦИИ ЗА ПЪРВА ТИТЛА… След силното представяне в Твърдица-Елена и въпреки кошмарното сливенско рали, Тихомир Стратиев и Добрин Борисов са реални претенденти за първата си голяма титла. 

Главната титла за 2017 г. обаче е само едната от трите „писти“, на които спорят Стратиев и Григоров. Двамата са разделени от 18 т. в шампионата за автомобилите с две задвижващи колела и от 25 т. в клас RC4. Така че трипосочният спор между варненеца и двукратният шампион на Хюндай Рейсинг Трофи ще е гвоздеят на шуменското рали. Не така завързано е положението за престижния трофей, носещ името на трагично загиналия пилот Тодор Славов. Това е четвъртата „писта“ за Григоров, която той най-вероятно ще спечели безпроблемно, след като разликата между него и Симеон Симеонов е 28.6 и дори финал за пилота на Григоров Рейсинг Тим ще означава победа за годината.

снимка: архив на rallyxpress

ЧЕТИРИ ПИСТИ ЗА ГРИГОРОВ РЕЙСИНГ ТИМ В ШУМЕНСКИЯ ФИНАЛ… Даниел Миленков и Григор Григоров доближиха лидерите в шампионата след успешния си финал в Сливен, за да се окажат с претенции за първите места  едновременно в четири различни направления за шуменския край на първенството. Назад в общото подреждане са отказалият участие в Шумен Пламен Стайков (Стайков Рейсинг Джорджия, 102.7 т.), отпадналият от борбата за титлата поради „двигателно заболяване“ Мирослав Ангелов (Мегапорт, 80.4) и Игнат Исаев (Мегапорт, 60.8). В играта след Сливен Рали, за втори път през годината влиза Даниел Попов (JPR, 22.4 т.), чието участие с еднократен състезателен лиценз не му дава право на годишно класиране. Но пък пилотът има добрия спомен от Стари столици 2016 (3-и в генералното класиране) и със сигурност ще се опита и сега да материализира шуменските си амбиции.

снимка: lap.bg

САМОЧУВСТВИЕ ОТ 2016 Г. И АМБИЦИИ ЗА ДУБЛ… Дани Попов имаше технически трудно сливенско състезание, а след отстранените проблеми в Шумен може да се окаже този, който да наклони везните за титлата към единия или другия претендент за победата в общото класиране на годината. Попов, заедно с Исаев (Ситроен DC3, R1), който тук ще е в нетипичната за него категория на RC5, ще са реална конкуренция за Стратиев и Григоров. Което значи, че и на единия, и на другия ще се налага да следят много внимателно къде точно се намират двамата в класирането.

Много по-малък е авантажът – само 13 т., с който Христо Атанасов (Бултранс, Ситроен С2 VTS) води на Антон Титов (Мегапорт, Ситроен DS3 R3 Макс). При положение, че Атанасов спечели, това ще е повторение на титлата му от 2015 г., а успехът на Титов – ще му донесе втора победа в шампионат на страната след 2014.

ОТКАЗЪТ ОТ УЧАСТИЕ в рали Стари столици на действащите шампиони на страната – екипажът Пламен Стайков/Давид Кварацхелия (Стайков Рейсинг Джорджия, Мицубиши Лансър Ево 9, на снимката) с мотив „няма конкуренция“ практически затваря една страница, за да отвори друга в историята на българския автомобилен спорт. Това става в навечерието на „финале гранде“ за краткото тазгодишно рали-първенство. В изявление за медиите, Стайков бе категоричен: „…липсата на конкуренция. През тази година в шампионата основно участват автомобили с един двигателен мост и битката за титлата с тях би била безсмислена. Аз нямам нужда от спечелването на титла по този начин.“ Това изявление водеше до две напълно нови позиции. Първо, че от четвъртък титлата в генералното класиране е овакантена. И, второ, че за първи път от 2004 г. насам шампионите ще са екипаж, който кара автомобил от категорията 2WD. Дали обаче Стари столици ще бъде спечелено именно от такава кола? Е, това е въпросът, на който в започващия днес дъждовен финал, трудно може да се отговори. В Шумен, преди ерата на „куатро-зверовете“, това са правили Николай Николов/Красимир Петров (ВАЗ 21074) преди 27 години. И още на следващия сезон започва доминацията на новото поколение пилоти и последните за онова време хитови машини на Форд.

снимка: lap.bg

ГОТОВ ДА БЪДЕ ПРОДАДЕН… Още по време на пресконференцията за Сливен Рали, Стайков обяви, че догодина или ще кара R5, или ще приключи със спорта. Това пък означава, че с изтичането на хомологацията на неговото Мицубиши Лансър Ево 9, вторият „кавалерист“, подготвен от кърджалията, потенциално вече е поставен на сергията за продажба. Преди 13 години пък Крум Дончев/Стойков Вълчев (Пежо 306 Макси) за последно печелят и Стари столици, и първенството, за да отворят широко вратата в следващите първенства след 2004 г. на близо трите дузини „кавалеристи“, „супери“ и една „ер-петица“. Загуби ли или спечели краткотрайното първенство тази година (само 4 ралита в България!) от едновременно и обещаващо появяване на четирите френски R2? Въпросът ще остане открит завинаги, а привържениците на тази или противоположната тези, биха докарали от 100 кладенци вода, за да докажат своята правота. Каквито и да са аргументите от двете страни на идейния фронт „за“- „против“ шампионат, доминиран от 2WD, се оказа достатъчно вълнуващ и заради непредвидимия развой още преди да е потеглило варненското надбягване през пролетта. Нека безпристрастно да си дадем простичката сметка, че за последните десетина години оспорваните първенства като това, а още повече напрегнати финали като този, могат да се преброят на пръсти. И да се подсетим, че краят на календарната година е и край на последното продължение в хомологациите на „ево-деветките“, който край несъмнено ще извади най-малко три Мицубиши-та на сергиите за продажба.

Всичко останало е въпрос на гледна точка и на пристрастията, в които феновете рядко запазват границите на прагматичните оценки.