HMSDP e големият шанс на младия Яри Хуттонен

  • Home
  • HMSDP e големият шанс на младия Яри Хуттонен

23-ГОДИШНИЯТ финландски пилот Яри Хуттонен (на снимката от Мартин Холмс) ще направи дебюта си следващата седмица в рали Швеция като официален пилот на Програмата за развитие на пилотите на Хюндай Моторспорт (HMSDP), когато ще стартира с Хюндай i20 R5. Неговият R5 опит е ограничен основно до участието му през 2017 г. в Несте Рали Финландия с Шкода Фабия и участието му в Уелс Рали Великобритания в екип на Стефан Сарацин с i20. Но след основно пресяване на кандидатите през миналия октомври, той бе избран за HMSDP. Хуттонен вече е белязан за специално наблюдение от експертите, след като бе победител в награждаването на домашното си рали в надпреварата Бъдеща рали-звезда през 2015 г. Хуттонен е победител в Aдам Опел Рали Къп в Германия през 2016 г., завърши втори в европейското първенство през 2017 в категорията под 27 години. Като финландец сам отбелязва, той е решителен пилот, който си заслужава да бъде следван, но необичайното е, че той идва от Киуровеси, регион на Финландия, който е почти неизвестен с производството на рали звезди. Киуровеси се намира на север от Юваскийла, почти на половината път между Юваскийла и Оулу.

снимка: мартин холмс рали
ПЪРВИЯТ ОТ НОВАТА ГЕНЕРАЦИЯ В ХЮНДАЙ… Яри Хуттонен и шефът на програмата за млади пилоти Ален Пинас си стискат ръцете, след като младият финландец успешно преборва конкуренцията от 15 други кандидати в Програмата за развитие на пилотите на Хюндай Моторспорт (HMSDP).

– Откъде идвам, няма много състезания или рали фенове. Когато бях на седем години, започнах с картинг и се състезавах в това до единадесет години. Когато започнете да се събуждате без спорт, това е много по-евтино, но след това не толкова евтино. Но мисля, че моят рекорд е доста добър и баща ми започна да ми дава средства, така че сега съм тук! Никой в ​​семейството ми не е свързан с този спорт, така че съм малко „необичаен“.  

– Ако имаше демонстративни митинги, които да ви накарат да гледате, а вероятно и приятели в училище, които се интересуват от състезания, какво те накара да се заинтересуваш от тях?

– Трудно е да се каже. Аз карам много нормални автомобили. Когато бях на пет години баща ми ми даде нормална кола и успях да шофирам цял ден. Аз съм момче, живея във ферма. Аз карах на селскостопански писти през лятото и на ледени пътеки по езерата през зимата. Така че имам много места, където мога да правя, да набирам много километри!  

– Много от ранните ралита на бяха с Опел. Някакви специални причини за това?

– Всъщност започнах със Сузуки, като бях на две надпревари със Сузуки Суифт. Това е много добра кола, много евтина. След това си купих Кадет, който беше евтин и доста добър автомобил, но аз го преработих, така че сложих 16-клапанов двигател, скоростна кутия, окачване, всичко от Астра. След това се преместих в Ситроен C2 R2.

снимка: motorsport.com

ПОДКРЕПЕН ОТ ЗВЕЗДАТА… Благодарение на ментора си Маркус Грьонхолм, Яри Хуттонен успява да демонстрира потенциала си по време на Несте Рали Финландия 2017, когато на 22 години печели победата в WRC2.  

– Как стана така, че се оказахте Избраният за шоуто на Несте Рали Финландия?

– Ако участвате във финландски шампионати и се реализирате в първите 5 резултата, можете да се присъедините към процеса на избор. Те гледат вашите бележки за навигатора, вашето физическо състояние и движение, проверяват медицинските неща и след това избират един победител за наградата. Но до наградата се стигна ужасно! Твърде много проблеми, за мен и моят колорит: така се случи, че бях болен във всичките състезания! Беше ужасно, но за щастие това не спря кариерата ми.  

– След това отидохте в чужбина и се състезавахте в Германия в Aдам Опел Рали Къп?

– След като спечелихме финландското първенство през 2015 г. и отново имаме познатия проблем – няма пари. Така че ние се оглеждахме за държави, където се събират състезания на асфалт. Всички митинги в Германия са асфалтирани. Карахме осем ралита. Спечелих седем от тях и като награда за спечелването на поредицата Опел ми даде R2 фабричен автомобил за ERC. R2 е добра кола, която да научиш и ERC е много добро училище. Също така беше добре за мен, защото всяко рали беше ново…

снимка: мартин холмс рали

ЗАСЕГА В ПРОГРАМАТА ЗА ХЮНДАЙ i20 R5 … Такива са плановете за Хюндай Моторспорт, в които Яри Хуттонен ще играе основна роля. Но отборът очевидно гледа и по-далеч в бъдещето…  

– Как стигнахте да бъдете избрани от Хюндай?

 – Миналата година ми се обади Маркус Грьонхолм и ме попита дали искам да направя митинги с автомобил 4х4. Разбира се, казах да! Но не разбрах, че той имаше предвид Несте Рали Финландия с екип на ПринтСпорт и Шкода Фабия R5… Така че, когато разбрах това, казах си, че  все още не съм готов. Но за щастие Маркос беше категоричен “Да, ти ставаш“. Всъщност спечелихме категорията WRC2 на това рали! Веднага след това Хюндай ме накара да се присъединя към селекционен процес. Имаше 16 момчета и ние караме на асфалт и на чакъл. Бях много нервен, защото никога не съм карал върху  асфалт кола с четири колела.

– Кой ви е дал най-голяма подкрепа във вашата кариера, който ви избутва?

– Когато започнах и бях карал няколко митинги, много от моите приятели дойдоха и помогнаха. След това миналата година дойде Маркус Грьонхолм, той сега е мой мениджър и много ми помага.

– Имате ли програма, петгодишен план за реализиране на личните амбиции?

– Да, ако говорим за след пет години, искам да карам в WRC и се надявам, че ще спечеля световното първенство.