Сменят датите на рали Сливен, стартира в края на месец юли

  • Home
  • Сменят датите на рали Сливен, стартира в края на месец юли


ТАЗИ ГОДИНА на фейсбук-страницата на Сливен Рали, АСК Скорпион организира близо 6-месечен „референдум“ (виж ТУК) за фоновете, „…искаме всички, които имат идеи, да се включат активно в избора на маршрут на състезанието. Ще следваме класически график: Суперспециален етап в петък, 3-4 скоростни отсечки в събота, които да бъдат карани два пъти, и 1-2 скоростни отсечки в неделя. Обща дължина на СЕ до 190 км. Очакваме Вашите предложения до края на февруари!“

СЛЕД ДЪЛГИ години, в които сливенското рали традиционно държеше датите си в първия уикенд на септември, през 2019 г. то ще се премести със повече от месец назад. Вместо 7/9 септември, организаторите са поискали от националната спортна власт и от Международната автомобилна федерация (ФИА) да бъдат определени за старта на Балканското Рали Трофи последният уикенд на юли (27/29 юли). Съобщението за тази промяна може да бъде открито в социалната мрежа фейсбук с този текст:

„Във връзка с наше писмо до #BFAS и #FIA за промяна на датите на състезанието от 7-9 Септември на 27-29 Юли 2018г., получихме уверение, че новите дати не пораждат конфликт с други прояви, и #FIA е съгласна с тях!“

Причините за промяната на датите е проста и желанието на организаторите от АСК Скорпион е да запазят възможностите на Сливен Рали да има участия на румънски, но най-вече и на турски и екипажи, които имат аспирациите към класирането за Балканската зона на Евротрофея на ФИА. Определената от ФИА дата за сливенското рали първоначално е традиционната – край на първата седмица от септември. За това сливенчани са уведомени в самото началото на септември миналата година.

графика: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от фейсбук, в което сливенчани съобщават за променените дати на ралито.

РЕАКЦИИТЕ за евентуалната смяна на датите на Сливен Рали след публикуваната вчера информация на сайта, се оказаха твърде разнопосочни – от „Супер!“ до „Как така ще се сменят датите?“ Продължаващият вече година технически проблем с линка към коментарите на текстовете в BGNRC не позволява на читателите, а и на самия сайт, да събере мненията за даден проблем в едно. Затова RallyXpress очаква и е готов да публикува (до 500 думи) всички мнения, стига да не са с просташки език, с обидни квалификации и коректно да отразяват позицията на авторите.

По това време обаче все още не се е случило главното събитие за турската автомобилна федерация (ТOMSRED), за завръщането на чието основно национално състезание в календара на световния шампионат единствено се чуват слуховете, че ще замени „прекалено скоростното Райд полски“ през 2018 г. Две седмици, след като скорпионите получават назначаването на датата за 38-ото издание на Сливен Рали, в Париж на 21 септември се събира Световния съвет на ФИА и слуховете стават реалност: поляците са аут, а на тяхното място влиза Мармарис Рали като 9-и кръг от световните серии. Определените за световния старт на комшиите дати са 13-16 септември 2018 г. Това автоматично кара домакините на сливенското рали да търсят нова дата и да пишат до БФАС и ФИА с искането за промяна, за което от парижката възразява, а освен това тази промяна не е и в противоречие с регулациите на националната спортна власт.

В същото време при промените дати на сливенското рали чуждестранното участие е много по-силно защитено, отколкото при „септемврийския вариант“, при който между Сливен и Турция рали ще има едва седмица време и за комшиите българският старт ще бъде отписан.

ЗА УЛЕСНЕНИЕ НА ФЕНОВЕТЕ. НЕ ВСЕКИ, КОЙТО ТЪРСИ, МОЖЕ ДА НАМЕРИ

АКО ИСКАТЕ да намерите първият (все още неокончателен вариант) на автомобилните събития у нас през 2018 г., то в никакъв случай не гледайте рубриката „Календар“ на официалния сайт на БФАС. Датите, доста удобно, са поместени в рубриката „Новини“, ашладисани към текста за новата спортна наредба (виж ТУК). Забравете за старата притча, че който търси – той ще намери. Вероятно тя важи за други неща, но не и за електронния портал на автомобиния ни спорт.

Обяснението за “ашладисването” е просто: ако би бил публикуван на точно определеното му място, мнозина биха сметнали, че това е окончателният вариант на спортните събития за 2018 г. А в БФАС, както обикновено са доста чувствителна, ако по-късно някой вземе, че им покаже списъка на планираните, но… непроведените състезания

графика: rallyxpress

КАЛЕНДАР БЕЗ ДАТИ… Ако някой, който не познава табиетите на БФАС и разчита да научи какви състезания ще има през 2018 г. – ще има да си ча-а-ака… Но както си е практиката на БФАС, календарът се прави до последна възможна дата, а гаранциите на неговото изпълнение, както обикновено – никакви!.

:: Според информация на сайта с новините в българския автомобилен спорт, от коректно и логично въведеното от Управителния съвет през зимата на миналата година изискване за предварително подписани споразумения с организаторите, до този момент 12 от всичките състезания в календара не са направили това, още повече, че срокът за тези „гаранции“ на домакинствата и организацията отдавна е изтекъл.