Затварят Дракон-а за 11 дни, багери пак излизат на трасето

  • Home
  • Затварят Дракон-а за 11 дни, багери пак излизат на трасето

ОТ ВЧЕРА СУТРИНТА автомобилното трасе на пловдивската писта Дракон е затворено. Така то ще остане в продължение на 11 дни (до 18 август), когато та комплекса трябва да са приключили ремонтните работи покрай пистата. „От вчера работим по един „джоб“, който ще бъде успореден с дългата права на Дракон-а“, каза днес за сайта с новините в българския автомобилен спорт собственикът на комплекса инж. Христо Стоилов. Тези единадесет дни били единственият „прозорец“ в натовареният календар на Дракон-а, в който било възможно да се направи тази поредна трета реконструкция. Предназначението на този „джоб“ било да се осигури допълнителна зона за сигурност край правата. Ширината на асфалтовата лента, която ще бъде първо изкопана, за да се положи основа от камъни, ще е 12 метра. „Жегата е непоносима, но започваме работа, защото сме притиснати от времето и събитията, които предстоят на писта Дракон-а“, обясни също Христо Стоилов. След като бъде завършен „джобът“, край него ще има още и 40 метра пясъчна настилка, която да е допълнителна зона за сигурност.

снимка: архив на rallyxpress
И ПАК ЗАМИРИСВА НА АСФАЛТ…  Десет месеца, след като направи втората по ред реконструкция на трасето, от днес фирмата Пътремонт и Христо Стоилов започват поредната промяна за подобряване на трасето на Дракон-а

Този пясъчен „буфер“ ще бъде разположен така, че да обхваща и зоната на първия ляв завой на трасето, който следва след скоростната права на пистата. От лятото на 2015 г. това е третата значима реконструкция, която ще бъде направена на 2048-метровата писта Дракон-а. Предишната промяна Стоилов направи преди десет месеца, когато беше положена нова настилка на възловите места от тези 2.5 километра, както и по същото време бяха направени кербовете за първите два виража след стартовата права.

Както и в предишните два случая на реконструкцията на писта Дракон, главният консултант по строителството е всепризнатият експерт сред „пътищарите“ инж. Георги Антонов от Пътремонт.