Днес времето и гумите ще решават за победителите

  • Home
  • Днес времето и гумите ще решават за победителите


НАЙ-НАКРАЯ календарът на пистовия шампионат е изяснен: юбилейно отбелязване на затворен маршрут във Велико Търново или другаде няма да има, но пък финала на шампионата ще е в Гърция на пистата Серес. Датите за това за това са определени за 18/19 ноември. Тази информация е полуофициална поне до момента, в който в близко време и двете промени не станат факт, с официалното им обявяване на сайта на федерацията.

ДВА ФАКТОРА ще решават кои ще са победителите в писта Стара Загора и кои ще бъдат техните подгласници в трите серии на третия кръг: гумите за студеното, но постепенно изсъхващо трасе и времето, което от вчера насам е раздвоено между сухо и дъждовно. Така че пилотите ще трябва да чакат до последния възможен момент, за да решат какви гуми „да обуят“ за старта. Вчера на четири пъти преваляванията правеха трасето достатъчно „лигаво“ за да е коварно, но нито един път – изцяло мокро, за да се вдигне табела „мокро състезание“. От началото на краткия до момента сезон на затворен маршрут – три състезания в рамките на 4 месеца и 17 дни, това е втория старт, който ще бъде – поне за момента така изглежда – на мокро трасе. Най-ощетена откъм технически проблеми се оказа Серия Туринг, в която Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R) отпадна след първата квалификация заради строшен двигател, а пак в първата сесия Станислав Паришков пръсна петата си скорост. Ако екипът на Паришков не беше успял да се справи с ремонта (приключил след края на тренировъчния ден), днес туринг-а щеше да е с двама пилоти по-малко. От екипа обявиха, че освен че са успели да се справят с ремонта (Димитър Славчев: „Имахме си резервните части…“), дори и е останало време на пилота да направи тестове по самото трасе.

снимка за rallyxpress: асен илиев
БЪРЗ РЕМОНТ И КРАТЪК ТЕСТ… След като приключиха с поправките по скоростната кутия, на екипа на Паришков дори му остана време и за кратки изпитания тест на трасето.

„Гумите ще се решаващи и двете серии – коментира главния механик на шампиона в Туринг Иван Влъчков Ивелин Терзиев-Фичо. – Прекалено голям диапазон от възможности, но всички свързани с времето.“ В същото време писта Стара Загора може би ще отбележи една от най-ниските си посещаемост и причината в това в никакъв случай няма да е в организаторите на най-добре подготвеното до момента състезание от шампионата.

Просто уикенда се оказва прекалено натоварен откъм значими събития в града: юбилейното състезание (с международно участие) Полицай на годината, автомобилен ретро-парад по повод празника на Стара Загора (5 октомври), среща на фолклорни състави от страната и не на последно място – поне що се отнася до „краденото“ на зрители – конференция на източно православната черква. И, разбира се, студеното и влажно време, оставящо хората по домовете им.