Асовете се събират в Зарата, третият пистов старт решаващ

  • Home
  • Асовете се събират в Зарата, третият пистов старт решаващ


ВРЕМЕННОТО годишно класиране в шампионата на затворен маршрут в сериите Спорт, Туринг и Макси, след два от планираните седем старта за 2017 г. може да бъде открито ТУК.

НЯМА НИТО ЕДИН от асовете или временните лидери в класирането на националното първенство на затворен маршрут, който да пропуска старта на трасето в Стара Загора този уикенд. С две думи – всичко най-добро от тази дисциплина ще е на терена на Източния пътен възел, а единственото неизвестно, за което на домакините остава да се тревожат е какво ще е времето в събота и неделя. Синоптиците казват, че няма да е топло, но поне няма да вали, или на футболен език – терен, идеален за предстоящата битка. „Така, преглеждайки плана, по който работим от преди три месеца откривам, че няма кой знае какво значимо да се прави“, категоричен е директорът на писта Сара Загора Илия Бояджиев. Днес, докато край трасето на пътния възел разчертават боксовете и стартовата решетка за 24 автомобила, в „долния“ край на пистата (връзката с околовръстния път на Зарата) ще полагат свежия асфалт на мястото, което миналия септември настилката поддаде. „Така че утре ни остава единствено да монтираме трибуната и да опънем винилите“, допълва Бояджиев. Той допълва, че дори и шампанското вече е подредено, като специално за победителите в генералните класирания на Спорт, Туринг и Макси това няма да бъдат обичайните бутилки с шампаниризано вино, а големи, по литър и половина Просето Брут Спуманте. „Все пак да има разлика и [бутилките] да са като на голямо истинско състезание“, допълва секретарят на пистовата надпревара Албена Стоянова. Старозагорският старт става особено важен за шампионата, след като от календара му тази година последователно отпаднаха откриващия кръг на самолетната писта в Долна Митрополия, а дали за отказаното търновско състезание ще се намери дата и място в шампионата, където да се отбележи юбилейния десети старт (реално единствено писта Дракон – бел. ред.), и организаторът, и федерацията продължават за мълчат. Така на практика в първенството на 2017 г. остават само две трасета – амбициозните бургазлии (14/15 октомври) и Серес/Дракон (4/5 ноември). По тази причина писта Стара Загора се оказа средата на скъсения с две състезания календар и резултатите от неделните гонки до голяма степен ще очертаят границите на претенциите за титлите в трите серии. Ето и най-важните резултати от двете квалификациите и двата манша на пистовото състезание в Стара Загора през миналата година:

МОЖЕ И ДА ЗВУЧИ не особено точно, но завръщането ми на пистата в Сара Загора е част от подготовката за по-важното за мен състезание – писта Бургас – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът на Автоцар Димитър Пенчев (на снимката). – Все пак стартът у дома за мен и отбора е най-важното събитие през сезона и за него се готвя далече преди датите на домашното трасе.“ Пенчев, който от началото на сезона няма записано участие в Серия Спорт, ще извади своя Ситроен Саксо (НС4) заради тест на направеното по автомобила до момента. „Искаме да сме напълно сигурни, че подготовката ни е завършена – обяснява пилотът, за който миналогодишното издание на старото трасе на писта Бургас бе свързано с много драматизъм. Миналата есен Митко Пенчев бе замесен в състезателен инцидент, след който автомобилът му се оказа върху една от обезопасяващите гуми, а екипът му бе принуден да работи ударно в рамките на 10 дни, за да може пилотът да се яви на старта на писта Серес, проведена край Калояново.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ПРОБЛЕМИ ПРЕДИ ГОДИНА… След инцидента, в който бе замесен, бургазлията Димитър Пенчев се оказа пешеходец на трасето, а „саксофона“ – качен на една огромна гума… „Сега сме готови и последният, който работи по колата бе настройчикът Ивайло Жеков – обяснява Митко Пенчев. – Когато става дума са мапването на „саксофона“, се доверявам единствено на него и така е вече втора година.“

снимка: личен архив на димитър пенчев

САМО НА НЕГО ИМА ВЯРА… Ивайло Жеков прави последните настройки на Ситроен-а на Димитър Пенчев, подготвяйки го едновременно за Стара Загора и Бургас.