Край на шампионата и край на цялата ера

  • Home
  • Край на шампионата и край на цялата ера

:: ОСЕМ ПОБЕДИ В 11 СЪСТЕЗАНИЯ ­– такава е равносметката за японския отбор преди финала на последното рали в досегашната ера на WRC. Новото десетилетие все повече и по-осезателно се усеща, ако се вгледаме внимателно в зачестяващите тестове на екипите, разработващи своите хибридни автомобили от новата категория Рали 1. С обявяването, че Себ Ожие е планирал участието си в Монте Карло 2022 обаче на преден план излиза това, че началото на хибридния световен шампионат може да има още един мач между най-успешните победители в рали Монте Карло: Себастиен срещу Себастиен. Седемкратният световен първенец и действащ  световен шампион, прекият претендент за осмата корона, спечели рали Монте Карло за осми път тази година, в Старата госпожа ще кара срещу рекордния деветкратен шампион Себ Льоб, като пилот на М-Спорт, който е със седем победи в княжеството на Кот д’Азур. След напускането на екипа от Жулиен Инграсия (Монца ще е неговото последно състезание! – бел. ред.), в Монте партньор на Ожие ще е Бенжамин Вейсом. Макар за Ожие ралитата в начало на селектираната програма през 2022 г. все още да не са определени, той ще се състезава Тойота Ярис Рали 1, докато рекордьорът Льоб може да направи своя дебют в Форд Пума Рали 1. За Льоб, както и през 2019 г., когато подписа с за кратко с Хюндай, тази задача би била много стресираща, защото малко преди това той ще стартира за Продрайв BRX Хънтър T1 на рали Дакар (2-14 януари 2022 г.).

Ожие, от друга страна, може да се подготви по-спокойно за евентуалното си финално рали Монте Карло и твърди, че би бил щастлив, ако бившият му съперник Себастиен Льоб се завърне в WRC с M-Спорт Форд.

:: ТУК виж част от тестовете

на японския отбор в Испания през миналия месец.

Себастиен Ожие: „Въпреки че е вярно, че това рали ще бъде краят на една спортна глава за мен и особено за Жулиен, засега това не е нещо, за което мисля твърде много: мисля, че това е най-добрият начин да подходя към него, за да мога давам най-доброто от себе си както винаги и да се съсредоточи върху нашата цел да спечелим и двете титли. Разбира се, ситуацията за Монца е много по-благоприятна от преди една година, тъй като този път имам някои точки в класирането на пилотите. Имахме добър тест в Италия миналата седмица и се надявам, че можем да започнем ралито с правилния ритъм, да се представим добре и да се борим за върхов резултат, както и да имаме предвид шампионата.”

Елфин Евънс: „Хубаво е да влезем във финалния кръг все още с шанс да вземем титлата на пилотите. Това е шанс, но Скот и аз ще дадем най-доброто от себе си: подходът ще бъде просто да се стремим към възможно най-добрия резултат и да видим какво ще се случи. След трудната половина на сезона, последните няколко кръга бяха по-добри за нас, но Монца отново ще бъде съвсем различно предизвикателство. Етапите в планината имат наистина приятен характер, но етапите на пистата са много смесени и не толкова бързи. Невъзможно е да се улови всичко това в тест преди събитието, но след миналата година имаме доста добра представа какво да очакваме.”

:: НЕЗАВИСИМО, ЧЕ ТИТЛАТА на пилотите вече е предрешена в полза на японците, корейският тим, макар и само на теория, все още се бори да се препотвърди короната при конструкторите от 2020 г. „Братовчедите“ на Toyota се нуждаят само от шепа точки, за да представят заглавието от Хюндай МС и да не го предадат в страната на изгряващото слънце. Изглежда като нещо формално и лесно. Но в Алзенау знаят добре, а  Андреа Адамо още по-добре го разбира и е твърдо убеден, че ситуацията няма да попречи на момчетата му да дадат всичко от себе си, за да търсят важен резултат и следователно да затворят този проблемен сезон по най-добрия възможен начин.

„Подхождаме към този финал на сезон 2021 със същия борбен дух, с който започнахме през януари. По различни причини не сме на същата позиция в лигата, както пристигнахме тук миналата година, но това няма да ни попречи да дадем всичко от себе си, за да постигнем възможно най-добрия резултат. „Това състезание ще отбележи края на една глава за WRC, тъй като през следващата година навлизаме в хибридната ера и затова искаме да вземем още една и окончателна победа с Хюндай i20 Купе WRC“ – заявява Адамо Три екипажа е свикал под знамената си италианецът: Нювил/Видаег, Сордо/Карера и Сунинен/Маркула. Всички те са готови за битка. Последното състезание не беше добро за Нювил, но белгиецът, след главоломния успех в Каталуня, със сигурност отново се стреми към горното стъпало на подиума.

Тиери Нювил: „Участвал съм няколко пъти в рали Монца в предишни години, както в шоу- версията му, така и във версията WRC, така че го познавам доста добре. Специалните етапи са уникални, с много шикани и тесни завои. Да речем, че не е традиционно рали, но тази година изглежда ще има повече специални усещания в планини. Въпреки това, също е страхотно изживяване да се състезаваш на пистата в Монца. Това ще бъде последното рали за сезона, а целта може да бъде само да дадем всичко и да се борим за челните позиции.“

Дани Сордо изглежда много доволен от формата на състезанието. Дори испанецът, след положителен домашен тест, се стреми да приключи добре годината.

Дани Сордо: „Винаги е приятно да се кара в Монца и това е специално място за отбора, тъй като миналата година спечелихме шампионата на конструкторите тук. Наистина харесвам формата на състезанието, с някои специални [етапи] на пистата и други в планината. Миналата година беше много забавно, особено в трудни метеорологични условия, в които се озовахме, и мисля, че и екипажите, и зрителите много харесват това състезание. Очевидно ще се опитам да направя всичко възможно, за да постигна възможно най-добрия резултат.“

След обявяването на сътрудничеството си с Хюндай Моторспорт, Теемо Сунинен може би очакваше всичко друго, освен да може да се качи на един от трите i20 WRC толкова бързо. Заради домашните проблеми на Отт Танак, това се оказа бонус за финландеца.

Теемо Сунинен: „Да бъдем част от състава на Хюндай за ралито в Монца е невероятна възможност за нас. Ще следвам инструкциите на отбора и ще остана в рамките, които ще ми бъдат наложени, разбира се. Хюндай i20 WRC е нов за мен и ще ми отнеме известно време, за да се справя с него. След като го карах за първи път в тестовете, не се съмнявам, че мога да кажа, че е печеливша кола. Монца, като състезание, има много промени в темпото и условията на сцепление. Има голяма разлика между тестване на веригата и тестване в планината. Невероятен начин да завършите сезона.“

:: ТУК виж част от тестовете на корейския отбор в Испания през миналия месец.

:: КАКТО ПО ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА изглежда, в Довънби Парк нещата са съсредоточени повече върху работата около бъдещата хибридна Пума Рали 1, отколкото по приключването на сезона. Очевидният дисбаланс в целите сякаш сам по себе си говори повече за плановете за 2022, отколкото за финала на това световно първенство. Това може да се разбере и от факта, че онова, което сега занимава Ричард Милнър е по-скоро работата около Пума-та.

Ричард Милнър: „Както можете да видите от видеоклиповете, новата кола се справя много добре, много е бърза и също така беше много важно за нас да се уверим, че Крейг [Брийн], който е ключов пилот за нас възможно най-скоро, е на правилния път. Говорейки за колата за 2022 г., от това, което можем да видим във видеоклиповете, както и вие казахте, колата изглежда бърза и в сравнение с Хюндай например, по-нататъшна в разработка.

„Какво можете да ни кажете за това? Мисля, че е трудно да се разбере къде се намира всеки отбор, защото всеки показва колите си и развитието си много внимателно, за да не се позовава на състезанието. Въпреки това мисля, че всички отбори вече са направили по-голямата част от развитието на автомобилите. „Имаме много добри отзиви от всички наши състезатели и вече показахме, че сме на много добро ниво. Мисля, че Тойота е повече или по-малко там, където сме, докато Хюндай – може би – е малко по-назад в момента.

:: ТУК виж част от тестовете

на британския отбор в Испания през миналия месец. Във всеки случай сме много доволни от това къде се намираме в момента и както видяхте от видеоклиповете, наистина направихме много тестове и сме много положителни в момента. „За момента, както знаете, потвърдихме [в екипа] Крейг, с когото имаме 2-годишен договор. Търсим да съставим график с Ейдриън [Фурмо] и Гъс [Грийнсмит] и съм сигурен, че ще се опитаме да направим нещо и с двамата, но все още не сме готови да го обявим.

„Що се отнася до Льоб, всичко, което мога да кажа, е, че той опита машината, но няма други нови функции, които мога да добавя в момента. Все пак през следващите няколко седмици ще обявим нещо за бъдещите си планове.“

НЯКОИ ОТ ВАЖНИТЕ ФАКТИ ВЪВ ФИНАЛНИЯ СЕЗОН НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО

София, RallyXpress

ЗАВЪРШВАЩИЯТ с ACI Рали Монца сезон на световния шампионат на ФИА е последният от отминаващата ера в световните серии. За общо щастие, той се оказа почти двойно по-дълъг от редуцираното заради пандемията от „короната“ предишно първенство, като от отпадналите пак заради епидемичните мерки се оказаха само две от планираните в календара състезания, като и на двете промоторът на шампионата успя да намерили бързо и ефективно „резерви“. И Арктик Рали Финландия, и АСI Рали Монца показаха (италианският дубъл още миналата година – бел. ред.), а новопредставеното Хърватска Рали бе така добро, че мястото му почти бе резервирано и за 2022 г. Забележително бе и двойното завръщане, направени от кенийската класика Сафари и култовата макадамова надпревара на гръцкото Рали на Боговете. И едното, и другото ще бъдат в играта и догодина.

Какво още допълва листа на фактите
от отминаващото първенство в
WRC?

:: От началото на сезона до старта на последното за годината рали са преминати 13 601 км, от които 3254.56 км са били разделени на 196 скоростни етапа.

:: Най-дългото рали за 2021 г. е било Португалия – 1514.07 км, а най-кратко е било за колоната белгийското състезание – „едва“ 973.48 км.

:: В същото време именно белгийското Ипър е и най-бързото състезание за сезона, регистрирало средната скорост от 124.03 км/ч, следвано от класическата Финландия – 123.73, а Акрополис – 121.77 км/ч. затваря тройката.

:: На обратния полюс – трите най-бавни състезания – са Монте Карло 87.55 км/ч, Сардиния – 91.19 и Португалия – 92.71 км/ч.

:: Седемкратният световен шампион Себ Ожие печели 4 от 11-те старта за 2021, трима пилоти – Елфин Евънс, Тиери Нювил и Кале Рованпера иман по 2 първи места, Отт Танак е побеждавал веднъж.

:: Тиери Нювил е и лидерът по броя на подиумите през годината – 7, следван от Себ Ожие – 6, Елфин Евънс и Отт Танак – по 5, Кале Рованпера – 4 и Крейг Брийн – 3.

:: „Печелещи максимума“ от състезания са трима – в Монте Карло и Хърватска Себ Ожие записва по 30 т., а Елфин Евънс и Кале Рованпера правят същото във Финландия и Гърция.

:: Действащият световен шампион и Тиери Нювил са и тези, които са „наскубали“ и най-много бонуси от 11-не последни скоростни отсечки в състезанията – по 30, следван от Отт Танак – 28, набиращият скорост и самочувствие Кале Рованпера – 27, Елфин Евънс – 25 т.

:: Абсолютно равенство има между Елфин Евънс, Отт Танак, Тиери Нювил, Кале Рованпера и Себ Ожие, всеки от които е спечелил по 2 шейкдауна (без отменения в Монте Карло през януари).

:: Танак е пилотът, който има спечелени най-много бонус точки от първите места в 11-те пауърстейджа – 4 (20 т.), следван от победилите по два пъти Себ Ожие и Кале Рованпера (по 10), а с по един път първи са били Тиери Нювил, Елфин Евънс и Дани Сордо.

:: Шестима са пилотите тази година, които могат да се похвалят с най-много спечелени победи от тестовете и абсолютният лидер за годината е Отт Танак, победил в 49 скоростни отсечки. Неговото постижение за сезона надали ще бъде подобрено, дори и Себ Ожие (20 първи места) да спечели всяка една от 16-те отсечки в планините над Монца. Елфин Евънс и Тиери Нювил имат по 27 етапа, Кале Рованпера – 22, а Дани Сордо затваря шесторката с 8 победи.

:: Двама пилоти, които не са в топ-6 на класацията – Адриен Фурмо (М-Спорт) и Крейг Брийн (Хюндай МС) за първи път се разписаха като победители в скоростен етап от WRC – французинът спечели етапна  победа в Африка, а ирландецът се разписа в летящото естонското рали.