Стайков/Давидоне се готвят с индигото от Сливен Рали 2016

  • Home
  • Стайков/Давидоне се готвят с индигото от Сливен Рали 2016


ИНФОРМАЦИЯ за развоя на 37-ото издание на ралито в Сливен можете да намерите и на официалния сайт на състезанието (ТУК), а текущите резултати в двата дни можете да следите както обикновено на сайта на официалните времеизмервачи (ТУК).

МАКАР ДА СА ДАЛЕЧ от времето си в края на съботния ден от Сливен Рали 2016 г., Пламен Стайков (на снимката) и навигаторът му Давид Кварацхелия (Стайков Рейсинг Джорджия, Мицубиши Лансър Ево 9) изглеждат готови да поставят и под крайния резултат, и под миналогодишната си победа лист индиго. Двамата ще нощуват като лидери на Сливен Рали след първия ден от състезанието, като след 9 скоростни етапа и 132.97 км състезателни километра, каращият за Грузия екипаж има общо време от 1.13:58.1 ч. Преди година в края на първия тур Стайков/Давидоне финишираха за 1.22:14.5 ч., на 107.9 сек пред Форд Фиеста R5 на Ал Кетби/Хеперле (ОАЕ). Преди неделния ден авансът на Стайков пред втория в класирането – Орхан Авджиотлу (Тур, Форд Фиеста R5) е едва… 39.5 сек. Както изглежда при този комфортен аванс, утре в оставащите утре 4 етапа и 44.48 км,  Стайков няма да увеличава темпото и ще пази преднината си.

снимка: петко станчев
КАКТО ВИНАГИ БЪРЗИ… Стайков и Давидоне държат Сливен Рали под своя пълен контрол и в неделя най-вероятно ще повторят победата си от 2016 г.

„Не, няма да намалявам тепмото!“, гарантира пилотът, променяйки поне в това отношение сценария от миналото лято, когато на финала в събота бе категоричен, че в неделя „връща газта“, а направи точно обратното. Дали ако следваме логиката на Стайков сега трябва да се очаква именно запазване на темпото, след като обещава… да не го намалява до финала? За него е ясно, че е много бърз пилот, но също е и непредвидим в изпълненията на обещанията си, как точно ще развива надпреварата в оставащите километри. „Не пожелавам на никого от тях [Авджиоглу и Гъртофан] да преследват „ер-петици“ с Мицубиши!“ – отвърна Стайков на завоалираният упрек от румънеца по време на пресконференцията, че е много бърз на собствен терен. Гъртофан заяви, че домакинството винаги е предимство за местните пилоти и той е видял, че Стайков не е така бърз миналата година, когато стартира в румънското Сибиу Рали.

снимка: петко станчев

ПЪРВАТА ОТ ПРЕСЛЕДВАЩИТЕ „ЕР-ПЕТИЦИ… Единствено Стайков може да знае колко точно е трудното да се преследват/държат на почетна дистанция в колоната хитовите R5, като Форд-а на Авджиоглу. Трети е румънецът Дан Гъртофан (Шкода Фабия R5), който изостава от лидерите на 53.8 сек. Тези трима пилоти си поделиха и етапните победи в първата част от ралито – Стайков 5, Авджиоглу и Гъртофан – по 2. През деня Стайков/Кварацхелия излязоха начело в класирането след като спечелиха Котел (11.92 км) и до края не допуснаха нито за един момент да бъдат изместени от лидерската позиция в колоната. В класирането за националния шампионат Стайков/Кварацхелия са на 6-а позиция и в битката им към втората поредна титла на България (шампионатът за 2017 г. е открит, което им позволява като грузински екипаж, да оспорват първото място и в BG Rally), всяка бонус точка е от изключително значение за двамата.

снимка: петко станчев

НАЯСНО С ДОМАКИНСКИТЕ ПРЕДИМСТВА… Румънският пилот Дан Гъртофан отчита правилно, че всеки пилот у дома има огромна преднина пред гостите си Четвърти в класирането за деня и първи от най-атрактивната българска част от колоната – четирите екипажа с Пежо 208 R2, са Мирослав Ангелов/Еди Сивов (Мегапорт), които са с 1.19:34.2 ч. „Още не мога да си взема дъха – каза на финала днес Миро Ангелов. – При първата врътка направихме един удар на предния десен калник, за щастие – без особени последици. Стана два завоя преди финала на първата Българка. За вторите минавания но отсечките увеличихме темпото, но изглежда в тази жега колите не работят адекватно. Програмата за неделя – бързо, но сигурно.“

снимка: петко станчев

НАЙ-МАЛКО ПРОБЛЕМИ И НАЙ-ВИСОКА СКОРОСТ… Това са двете предимства, които дадоха на Миро Ангелов водачеството на карето „ер-двойки“ Всъщност ставащото в класирането на четирите Пежо 208 R2 на RC4 и промените в подреждането на екипажите им е и една от основните интриги в цялото състезанието. Защото двама от тях – Ангелов и Григор Григоров (Григоров Рейсинг Тим), са съответно на втора и четвърта позиция в шампионата. Така че бонус-точките за класирането в първия ден бяха на прицела точно толкова, колкото и внимателното следене на позициите на конкурентите в класа. Дали обаче тази обещаваща интрига в първия сбор и на четирите екипажа с Пежо 208 R2 в Сливен всъщност не приключи около половината на съботната дистанция? И може ли, при големите разлики между останалите три екипажа, да настъпят промени в класирането утре? Съботният развой на битката показа, че промените са напълно възможни и това се случи на лидерите в националното първенство. Водилият убедително групата до първото преминаване на Българка екипаж на Марина Моторспорт Тихомир Стратиев/Добрин Борисов  пропаднаха до 9-ата позиция, след като по неизвестни причини, автомобилът им за едната бройка на излетя от трасето при много висока скорост, а след това, в продължение на повече от 2 мин, отказва да бъде рестартиран.

снимка: петко станчев

КАКТО РАЗКАЗВА „ГО-ПРОТО“… Добрин Борисов и Тихомир Стратиев се готвят да разгледат записа от изпитанието, през което минаха на Българка 1, оцеляха като по истинско чудо, но загубиха ценно време и места в класирането. „Дори и не разбрахме как и защо се случи това. Едвам оцеляхме – обясни Стратиев. – Но го има в играта и сега трябва да пазим темпото за втория ден от Сливен.“ Останалите два автомобила – на Даниел и Дилян Попови (Ясен Попов Рейсинг, 5-и в генералното) и този на Григор Григоров/Даниел Миленков (6-и) са разположени в рамките на критичните 13.7 сек.

:: Даниел Попов: „Продължаваме с уточняването на автомобила в бокса. Но ни възникна малък проблем при първото преминаване на Българка, когато в началото на правите участъци, при високите обороти, двигателят заглъхваше. Ще можем да се оправим с това.“

снимка: петко станчев

ВЪПРЕКИ РАБОТАТА ПО НАСТРОЙКИТЕ… Моторът на „ер-двойката“ на Попови им създаде дребни, но отстраними главоболия в събота.

:: Григор Григоров: „Днес, особено след първата врътка, уверено влизаме в ритъм заради уточнените настройки на автомобила, стигайки до истината за него. Ако преди направо не ми харесваше, сега мога да кажа, че взаимно се харесваме с колата.

„Личи от това, че се справяме [с навигатора] добре на етапи, които изискват… много предварителни преминавания. Сега караме за нас, заради онези недоразумения, които ни спираха в предишните състезания и полека се доближаваме до лимита и умението да контролираме своите възможности и тези на Пежо-то. „С две думи – нещата се получават. Знаем си силните и слабите страни.“

снимка: петко станчев

ЗАПОЧВАТ ВЗАИМНО ДА СЕ ХАРЕСВАТ… След мъките в Твърдица-Елена, сега Григор Григоров чувства, че неговата кола все повече започва да го „харесва“.   Първи от състезателите в RC3 са Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт, Ситроен DS3 R3 Макс), чието постижение днес от 1.20:42.2 ч. ги подрежда на 8-ото място в генералното класиране. „Можете да видите, че механиците ми готвят изненада – слагаме рейсинг гориво. В жегата „максито“ не се държи коректно и, както разбирам от колеги, това не е само при нас. При турбинните автомобили това сигурно е по-голям проблем…“

снимка: петко станчев

СМЯНА НА ГОРИВОТО, ОБЕЩАНИЕ ЗА НЕЩО ПОВЕЧЕ В НЕДЕЛЯ… След като откриха, че в жегата моторът на „максито“ работи със задуха, механиците на Антон Титов го снабдиха с рейсинг гориво за последните четири етапа в неделя. Десетата позиция в класирането за деня е за турците Адил Кючюксари/Керим Тар (Мицубиши Лансър Ево 9), които изостават от лидерите на повече от 10 мин.

:: ПЛАМЕН СТАЙКОВ: ИЛИ СМЕНЯМ КОЛАТА, ИЛИ

ТОВА ЩЕ Е ПОСЛЕДНИЯ МИ СЕЗОВ В РАЛИТАТА

„СЕГА ТРЯБВА да кажа, че това е моята последна година с Мицубиши. Догодина или сменям колата с R5, или това ще е края на моята кариера“, това заяви на втората официална пресконференция от програмата на Сливен Рали миналогодишният шампион на България в общото класиране и сегашен тимов лидер на състезаващият се под флага на Грузия Стайков Рейсинг Джорджия и водач в първия ден на състезанието Пламен Стайков (на снимката на Петко Станчев).

Причината за това негово изказване може да се открие най-малко в два железни аргумента, които са накарали кърджалията, който заради отбора си получи и носи грузинския псевдоним – Сухумски.От една страна, от следващата година изтича и , второ по ред, удължаване на „срока на годност“ за Мицубиши Лансър Ево 9, клас RC2. И, второ, дори да продължи по правилата на националното първенство със същия автомобил, вратите за пилота са затворени в европейските състезания и регионалните купи на ФИА, каквито и да бъдат неговите планове. Така Стайков е поставен натясно в ъгъла или да замени демодираният „кавалерист“ с „ер-петица“ за около €250 000 – 300 000, или от 2018 г. насетне кариерата му да се превърне в низ от български състезания и реално стопиране на кариерата му. Има една трета, но много малко вероятна опция – през зимата Стайков на бърза ръка да построи една „ево-десетка“, която възможност (не се обсъжда финансовата страна) просто би повторила ситуацията с „деветката“ до момента – няма да са много годините и Ево 10 също ще е „международно нестандартна“. Стопирането на кариерата на последния оцелял от бързите пилоти ще е също толкова неприемлив вариант за автомобилния ни спорт, колкото може би беше и смяната на националния лиценз за Стайков и Давидоне.

Както и да го гледаме – загуба на поредния ас в кервана, който току-виж попълнил до каре експертното трио компетентни зрители Димитър Илиев-Крум Дончев-Петър Гьошев.

♦ Поласкан от собствената си форма. „Да си призная – влязох без никакви трудности в същия онзи гащеризон, с който карах заедно с брат ми „ве-ер-цето“ (Форд Ескорт WRC на АСК Кремиковци) – призна Дилян Попов, чичото-навигатор на Дани Попов (на снимките долу), с който младия пилот е през последните две години в тандем. – Но, пусто – регулациите са регулации и не реших да бъда с него, защото вече е излязъл от хомологация.“ В момента Дилян Попов може да се похвали с кондиция, на която доста от състезателите в бокса или никога не са имали, или ако са я притежавали, бързо са я загубили…

Повторение на катастрофата от Българка. „Едно към едно е като тази на планинското [Българка]!“, заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Дилян Станков, който на Дървото направи спиращ дъха флик-флак (снимките на Петко Станчев). „Имаше дупка, в която влязох с предното дясно колело, но в края й – има издатина, която ме подхвърли. После знаете, видели сте…“

♦ След торбата с магиите, Мечков вади „куфар“ с обяснения. „Не съм излязъл от гаража от вчера насам – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът на АСК Скорпион Стоян Мечков (на снимката). – Минах техническия преглед и… счупи се зъб на първото колело [първа скорост]. Колите за това рали дори не съм видял! Надявам се тази нощ да я завършим (Рено Клио Макси, Е1), да я пробвам, за да карам утре като осигуряваща колоната кола… да я тествам, най-после.“ Историята абсолютно повтаря тази на Мечков от 2016 г., когато също не успя да види автомобила си в състезание, работи до последно, за да стартира като „нула“ със „саксофона“ на свой колега.

♦ Сложно за разбиране. Повече от 15 мин. обяснения бяха необходими на съдийския екип в предпоследната скоростна отсечка в събота, за да обясни на турския екипаж на ТокСпорт Мендерес Окур/Уфук Юлокак (Мицубиши Лансър Ево 9, на снимката долу), че натрупаните 22 мин. закъснение ги вади от състезанието.