Фаворитите триумфират и яко затегнаха интригите

  • Home
  • Фаворитите триумфират и яко затегнаха интригите

 
РЕЗУЛТАТИТЕ от квалификациите и състезанието може да видите ТУК

Всички подробности около старозагорското състезание, може да се прочетат в Допълнителния регламент на надпреварата – ТУК

СОЧЕНИТЕ предварително за фаворити за победата на писта Стара Загора в 3 от 4-те класове логично взеха своето в четвъртия кръг от шампионата на затворен маршрут и писта. И по този начин завързаха интригата за титлите преди последния кръг от сезона, който според обявената информация днес трябва да бъде на Писта Дракон на 27-28 ноември (виж съседния текст).

Според традиция от последните 5 години, градът на липите, приема най-бързите ни пистови пилоти в началото на есента, но също и по традиция – при слънчево и много топло време за сезона.

И отново при много добра организация на местния клуб АСК в лицето на Илия Бояджиев и Община Стара Загора!

При най-мощните автомобили в Серия Макси шампионът за последните 4 години Константин Маршавелов (КА-2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10) очаквано взе победата, която му бе жизнено важна да запази шансове за титлата преди последния кръг от сезона.

снимка за rallyxpress: асен илиев
СТАРОЗАГОРСКИ ДУБЪЛ ЗА ШАМПИОНА… Константин Маршавелов повтори победата си от миналата есен, а с това отвори и допълнителни възможности за седмата си титла.

Маршавелов поведе от полпозишън след старта, а вторият в решетката – партньорът в тима –  Венцислав Станев (също с Мицубиши Лансър Ево 10) не можа да потегли в загряващата обиколка. Това го прати последен в решетката, което на практика отвори възможността на Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) спокойно да се намърда на втора позиция.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ТАКТИЧЕСКО ЗАРАЛИЙСКО СЪСТЕЗАНИЕ… Лидерът в първенството на „максималистите“ Пламен Камбуров предпочете сигурното второ място, което увеличава аванса му в първенството, отколкото риска да стане жертва на състезателен инцидент и да загуби предимството си.

Той реши тактически да не поема рискове и да завърши втори, като по този начин запази солиден аванс пред Косьо в шампионата.

До третото място се добра Румен Киров (Старт-М Криводол, Субару Импреза WRX), който в последните обиколки задържа зад себе си по-бързият Станев.

„Благодаря на страхотната публика тук и на екипа ми, който работи непрекъснато от вчера 12 часа, за да подготви колата ми за днес, след като имах проблеми и трябваше да бъдат сменени някои части”, обясни Маршавелов след финала.

снимка за rallyxpress: асен илиев

НЯМА ПРОПУСК В ЗАРАТА… Влъчков направи две от четири победи през сезона (половин дузина първи места от 2026 г. в Стара Загора) и също възроди надеждите си за шеста поредна титла.
 

Шансове за титлата запази и шампионът в Туринг за последните 5 години Иван Влъчков (КА-2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик). На любимото му трасе в Стара Загора софийският студент днес убедително спечели шестия пореден финал, докато основните му конкуренти за короната Димитър Кондев (Грийн Фокс Моторспорт, Рено Клио) и досегашният лидер на шампионата Стоил Неков (Елена Тим, Хонда Сивик) не завършиха след технически проблеми.

Отпадна и Косю Йорданов (Грийн Фокс Моторспорт), на чийто Меган Макси също не издържа.

В тяхно отсъствие до подиума се добраха Искрен Веселин (Дианел Рейсинг, Хонда Сивик), който направи отлично първо каране в този клас с по-слабия си автомобил (двигател до 1600 куб. см.), и Станислав Паришков (Опел Кадет).

„Контролирано състезание за мен от старта до финала – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Еван Влъчков. – Направих нов рекорд на пистата – 1:27.9 мин, като постижението ми бе по-добро от това в квалификацията. Радвам се, че се върнахме в битката за титлата.“

Благодарение най-вече на успехите на Влъчков и Маршавелов, пловдивския екип стана първи в клубната надпревара на Писта Стара Загора.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ПРЕДСРОЧНО ШАМПИОН ЗА ВТОРА ГОДИНА… С четири победи от четири старта и максимален сбор от точки – 120, русенския пилот Йордан Методиев е първият от четиримата водачи в отделните серии, който предсрочно е първенец в шампионата.

Най-драматична бе надпреварата в серия Спорт, където на старта поведе Йордан Методиев (Дианел Рейсинг, Хонда Сивик), а зад него Александър Антон (Грийн Фокс Моторспорт, Хонда Сивик) колективно атакува пилотът на „лисиците“ Ал-Димитров-Пъчката (Хонда Сивик) от вътрешната страна на първия завой, след което Антов и Пъчката се сблъскаха.
 

В резултат – Пъчката остана без предна броня, а Антон се завъртя и изостана. В първите обиколки Димитров държеше 2-а позиция, но след това явно в резултат от инцидента, на правите пасажи от трасето, започна да се отваря багажникът на машината. В крайна сметка Димитров се прибра в бокса и не завърши, а Антон стигна до 5-ото място.

В отсъствието на двамата миналогодишният шампион Методиев спечели лесна победа, която беше 4-а поредна за сезона. А това означава, че и ще има дублирана титла в серията. Зад него се наредиха Деян Куманов (Стара Загора, Хонда Сивик) и Александър Димитров (КА-2 Рейсинг Тим) – и двамата с Хонда Сивик.

„Пилотите зад мен ми направиха живота по-лесен, коментира за RallyXpress русенецът. – Не се наложи да натискам максимално и на използвам пълния потенциал на колата. След втората обиколка гумите загряха и нямах проблеми до финала.“

Надпреварата на Серия Лада наистина се оказа непредвидимо оспорвана. В отсъствието на лидера в първенството Крум Крумов (Жико Моторспорт), ВАЗ 2105) първи стартира Огнян Патенов (Ел-Ви-Авто Рейсинг тим, ВАЗ 2101). Той обаче потегли много лошо и изостана до 6-о място.
 

Поведе миналогодишният шампион Иван Лишев (Стара Загора, ВАЗ 2101), следван плътно от Дончо Дончев (Грийн Фокс Моторспорт-2). Двамата водеха битка до самия финал, при достигането на който, разликата бе едва 0.3 сек в полза на Лишев.

Патенов понавакса загубеното в началото и стигна до 3-ото място.

„Получи се добро състезание със силна конкуренция – обяви Лишев, който получи и Купата на кмета за най-добре представил се местен пилот. – Вчера имах проблеми с колата, но днес всичко беше наред.“

снимка за rallyxpress: асен илиев

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА ШАМПИОНСКИЯ РИТЪМ… С втората си победа за годината, шампионът при лададжиите Иван Лишев връща възможностите си, за да сложи индиго от първото място през миналия сезон.