Неудържим Сурилов, взе първият ден край Шумен

  • Home
  • Неудържим Сурилов, взе първият ден край Шумен


РЕЗУЛТАТИТЕ от скоростните етапи и класирането след всеки един от тях – следете на живо в мрежата ТУК.
Допълнителният правилник на финалното рали от шампионата за 2021 г. – виж ТУК
Допълнителна информация за състезанието може да намерите и на официалната страница на шуменци – ТУК

НЕУДЪРЖИМ Мартин Сурилов! В съботния ден на Рали Стари столици пилотът (на снимката) на Шумен Аутоспрот направи онова, което не му се отдавало от дълго време – спечели всяка една от четирите скоростни отсечки и заедно с навигаторът си Здравко Здравков (Мицубиши Лансър Ево 9) оглавява класирането на финалната надпревара за сезона. Сурилов почти дословно повтори началото на „столиците“ от миналия септември, започвайки карето от четири победи с първо време на преславската скоростна отсечка (11.96) и към спечелените там 16.9 сек авантаж пред действащият шампион последователно добави 15.4 от Върбица, 10.4 от „Котата“, за да завърши деня с победата на Язовир Тича и още 5.4 сек. Така Сурилов/Здравков са начело преди втората половина утре, като дистанцията между тях и Ангелов/Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Ево) е 48.1 сек.

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
КАТО ОТВЪРЗАН… Мартин Сурилов хвърчи по класическата скоростна отсечка от Стари столици така, както не е карал от дълги години…

Това беше денят, в който две диаметрално противоположни тактики в битката за първото място в рали Стари столици се сблъскаха в съботата на най-старото българско автомобилно състезание. От едната страна е – закономерно планираната агресивната езда на местната звезда Мартин Сурилов (Шумен Аутоспрот, Мицубиши Лансър Ево 9). Срещу нея лидерът на първенството и троен шампион на страната Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Eво) противопостави консервативно пилотиране, без каквито и да е рискове.

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна

ПО-БАВНО НЕ МОЖЕ ДА КАРА… Мирослав Ангелов е категоричен, че в първия ден от финала не е… можел да кара по-бавно от темпото, което му гарантира, че няма да направи грешки. Докато шуменецът залага именно да стане първият местен пилот, завършил най-бързо „столиците“ от 36 години насам (последно то е печелено друга местна звезда от близкото минало – Данчо Данчев през 2005 г.!), Миро Ангелов е готов „да жертва тази битка, но да спечели войната“ (разбирай титлата). За силата на Сурилов и неговата скорост, която у дома трудно би била оспорена от който и да е извън Шумен, говори най-малкото фактът, че пилотът е единственият от конкурентите на мегапортите, успял в три от досегашните ралита, и то в директен спор с Ангелов, да му открадне 10 специални етапа, 4 от които взе днес. „Знаехме от миналата година, че на Велики Преслав можем да имаме добро време – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Сурилов. – И ни се получи. После – на Върбица трябваше да се ориентираме в мъглата и очевидно сме го направили по-добре на другите. Ив спускането (на Кота 1008 – бел. ред.) – същото, защото знаехме за мъглата и да търсим пътя и да се пазим от грешки…“ Затова, че Ангелов е поставил всичко „на сигурно“, може да се съди от времето му на Тича (11.77 км), където е най-малката разлика, с която е победен от Сурилов – 5.4 сек. „Не можеш по-бавно… (разбирай на по-сигурно – бел. ред.) – обяви за RallyXpress Миро Ангелов. – На първата се презастраховах, втората – да усета поведението на колата на мокро, та така чак на последната изпитах удоволствието от карането.“ Пилотът пояснява, че когато в главата ти има повече задръжки около опазването от грешки, тръпката от доброто каране се губи.

снимка за rallyxpress: стойко динев/враца

ПРЕДСТОИ ДЪЛГО ЧАКАНЕ В МЪГЛАТА… Колоната на Стари столици е стигнала върха на върбишката отсечка и на екипажите ще трябва да преминат през прегрупирането, преди да поемат обратно към Шумен. В това отвратително мъгливо за цялата колона  време, Ангелов съвсем не е готов да загуби титлата заради дребна грешка, която може да има големи последствия. Трети в генералното класиране след съботата са състезателите на Дианел Рейсинг Георги Василев/Стефан Добрев, чийто „кавалерист“ изостава от Фабия-та на шампионите за 2020 г. на кръгла минута, а след първата половина на финалното рали двамата ще имат да стопяват вече 12 т. в спора за титлата, който трябва да решат с Ангелов и Гаджев. Днес сливенчаните последователно записаха 3-о, 4-о и две трети времена от първите 51 тестови километра.

снимка: петко станчев/rallyxpress

В ПОЗИЦИЯ НА ИЗЧАКВАНЕ… В края на първата половина от „столиците“ Жоро Василев записа три трети времена, а един път завърши четвърти в общото класиране. Почти като на парад, челната четворка на финала тази вечер е „деветка“ – „ер 5“ – „деветка“ – „ер 5“, след като Антон Титов и върналият се в кокпита му регулярен навигатор Динко Георгиев завършиха деня четвърти. Те са на 43.7 сек от екипа на Дианел. Много силна събота направиха и тандемът на JPR Дани Попов/Ангел Башкехайов, показвайки възможностите на последната модификация на Пежо 208 Рали 4. Екипажът на Попови-брос. Е лидера в класирането на RC4, измествайки от тази позиция първенците в този клас за миналата година Денис Станчовски/Явор Брънков (Престиж, Пежо 208 R2).

снимка: петко станчев/rallyxpress

МАКАР И БЕЗ ОПИТ В ДЪЖДА… Тони Титов показва бърза адаптация и висока скорост, почти както това направи при първата си поява зад волана на „ер-петицата“ във Врънечка баня. Доста зад тях – на две места и на повече от минута и половина е екипажа от сливенския Булсим Дилян Станков/Йордан Йорданов (също с Пежо 208 R2), класиране, което поне до съботния етап от Стари столици, сякаш предрешава изхода на спора за титлата в RC4 в полза на панагюрския младеж. При такова класиране, прогнозата е, че той ще потвърди титлата си с преднина от 5 т. (ориентировъчно 136.6 срещу 131.6). Между Станчовски и Станков е преславския екипаж на Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс Рали Тим, Ситроен С2 R2), който обичайно правят силни времена на познатите домашни трасета.

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна

ПОЧТИ ДОКОСВА ТИТЛАТА… С класирането си от съботния ден, Денис Станчовски се доближи до втора поредна титла в клас RC4. Ако не броим намиращият се на 10-ото място в генералното класиране тандем на първенците от 2020 г. Левент Ризов/Добрин Абрашев (Мотоспорт Т-Н, Хонда Сивик Тайп R, RC3-N), то петицата на RC4 затваря от стартиращите за първи път с Пежо 208 R2 Росен Бозово и Красимир Кръстев (Шумен Аутоспорт), чиято 9-а позиция трудно се обяснява с декларираното преди състезанието „привикване към автомобила и завършване“. Дали Бозов се адаптира прекалено бързо или тази му позиция е резултат от опипване на почвата, това е трудно да се определи.

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна

Е, АКО НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА ОПОЗНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА… и с такова каране Бозов в дебюта си стигна до 9-ото място, какво ли още трябва да се чака от него и новият му Пежо 208 R2? Очевидно също е, че за да опази шансовете си за първа „класна корона“ след финала за RC5, и Сашо Стайков/Еди Сивов (Шумен Аутоспорт, Хюндай i20 Купе, 17-и в общото класиране, 3-и в класа) залагат на дефанзивна тактика, но въпреки това справяйки се за момента със сливенчаните Стефан Желязков/Йордан Манев (Дианел Рейсинг, Ситроен Саксо) и държейки ги макар и само на 13 сек. едно място зад себе си.

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна

ШИКАНЪТ ТЕСЕН… Сашо Стайков е изпуснал траекторията за своя автомобил и е налетял директно върху гумите на шикана (горе). Въпреки дребния инцидент, пилотът се връща на трасето и до края на съботата гони 3-ото място в RC5. Сашо ще завърши годината първи, ако и утре на финала е на тази позиция, на която ще нощува преди втория ден от Стари столици. Уверено напредват към титлата си в Е1 Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски (Флат-аут, ВАЗ 2108), успяващи да бъдат с 5 места пред съекипниците си Явор Обретенов/Калоян Шантанов (БМВ Серия 1) и с още две места пред Николай Георгиев/Свилен Славов (БМВ М3). Завършат по този начин, Атанасов/Ичеренски ще позлатят второто си място от шампионата в Е1 от 2020 г.

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна

ПОЗЛАТЯВАНЕ НА МИНАЛОГОДИШНОТО СРЕБРО… Такива са намеренията на Тодор Атанасов и Владимир Ичеренски за края на Стари столици.

снимка за rallyxpress: иван жечев/шумен

СЕРВИЗЕН ПАРК КАТО НА КАРТИНКА… Новата локация на центъра на „столиците“ – под красивата и внушителна Арена Шумен, позволиха на домакините от градския автомобилен клуб да устроят сервизен парк, който по всички показатели задмина и този на рали България, и онзи на Монбат Рали Сливен. Както справедливо отбелязват не само местните фенове – истинска рали атмосфера.

♦ На два фронта едновременно – в Шумен и в Кения… Така вършееше днес в мрежата Иван Маринов (на снимката долу, сочи класирането от 3-ия етап), осигурявайки он-лайн обработката на информацията за кенийското Нанука Рали, 6-и кръг от националното първенство. Финалът на надпреварата в Африка бе надвечер, така че за Маринов работата на шуменския и африканския фронт бе само днес. Българските времеизмервачи, които си осигуриха престижно присъствие не само в Африка, но и на Балканите, имат в африканската страна свой обучен кениец и техника, с която той работи на терен и не само в Кения, но и в други две африкански страни, подсигурявайки времеизмерването.

♦ Между родилния дом в София и Шумен! Така е разкъсван в момента Асен Сурдулов, вторият в класирането на RC5 преди утрешния финал. От три дни пилотът е горд баща на „високия“ 30-сантима и тежащ 5-килограма Тома. Допълнителното напрежение за бащата обаче идва и заради това, че майката и синът й вероятно предстои да бъдат изписани… в неделя.

♦ Пак се събраха! Данчо Данчев и промотираният преди година лично от шуменеца грузински състезател  Давид Кварацхелия-Давидоне на снимката долу), отново са начело на колоната. И този пък, точно както и с отговорната си работа на един от форлойъерите на рали България, двамата гарантираха зад гърба си сигурността на колегите си.

♦ Само 2.5 километра като първи опит. Толкова изминаха абсолютни дебютанти от Флат-аут Георги Цонев (на снимката) и Християн Христов, преди двигателят на техния „саксофон“ да сдаде багажа и така двамата, за които Стари столици бе първо участие, бяха принудени рано-рано да отпаднат от надпреварата… след общо тридесетина преминати километри и само два, направени в състезателно темпо.