Половин дузина яки пушки ще гърмят през Шипка-Дамасцена

  • Home
  • Половин дузина яки пушки ще гърмят през Шипка-Дамасцена

ТАЗИ СЪБОТА и неделя на трасето на Шипка-Дамасцена ще има повече звезди, отколкото на небето“ – така кратко се опита да обобщи предстоящото открито-кандидатско състезание за европейския трофей на ФИА догодина и пети старт от шампионата на България мулгишампионът на страната Илия Царски навръх своя имен ден. „Как да мине? Като всеки друг ден и този – в работа. Аз пътувам към Шипка, екипът все още е на Дракона и товари колата на платформата“, обяви пилотът на Автоцар и едно от главните действащи лица в спора за титлата тази година. „Не, не беше дълъг тест – допълва Малкия цар. – Това го правим преди всяко състезание – някоколко обиколки, ако не броим тези за загряване и охлаждане. И после тръгваме за състезанието.“ Това, което ще направи от Шипка-Дамасцена изключително силно състезание е фактът, че такава компания от половин дузина топ-пилоти не се е събирала в надпревара у нас кой знае от колко години. Ако не вярвате, поровете се в старите резултати! Но просто няма начин да откриете всички тези имена в един и същи старт: Ники Златков (Ауди S1 Куатро, НС1), Илия Царски (Мцубиши Лансър Ево 9, НС1), гостът в този старт заради участието си от Йакоо Тим Румъния Любен Каменов (Мицубиши Лансър Ево 8, НС1, първенец на България в последните поредни сезона), вицешампионът за 2016 инж. Христо Манолов (Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), лидерът на шампионата в момента и първенец в НС2 миналата година Юлиан Телийски (Мицубиши Лансър Ево 9) и пристигащият специално за Шипка-Дамасцена пистаджия Пламен Камбуров (Мицубиши Лансър Ево 9, НС1). Наистина ще е яко!

снимка: rallyxpress

НАБЪРЗО ПРЕЗ КАЛОЯНОВО… Панагюрския „кавалерист“ е паркиран в питлейна на писта Дракон, а след като се подготвя за краткия тест, механик обяснява на Илия Царски какво са променили по колата. „Ще е интересно състезание и ще е трудно – всеки от тях има страховита „пушка“, която е много бърза – допълва царя. – Трасето е много бързо, завоите се взимат с голяма скорост трябва много да се внимава.“ Парадоксалното в случая е, че Илия Царски никога не е карал по това ново трасе. Така че след Раховец-Лясковец, Шипка-Дамасцена ще е втория за годината старт на пилота, в който той ще се пусне за първи път. „И аз чакам колата да пристигне от Шумен – обяви малко преди обяд инж. Христо Манолов. – Разбира се, оправихме се след удара в Лясковец, което е по-важното – след ремонта имахме дребни проблеми с трансмисията. Но те вече са отстранени. За мен и механиците важното беше резервните части да пристигнат на време, така че само да бъдат поставени и да пътуват към Шипка.“

снимка: петър минчев/maxphoto
ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕ МЕЖДУ САЛКЪМИТЕ… Христо Манолов е изтървал контрола над своя автомобил, задницата на Мицубиши-то „е като отсечена“ и след секунди колата ще се килне в канавката. „Не зная бе, не зная как стана така…“ не можеше да си обясни инцидента по-късно шуменският инженер, ударът от който го вкара в спиралата на десетдневни ремонти, нерви и непредвидени разходи.

Лидерът в първенството след горнооряховското състезание е Юлиан Телийски, в който старт пилотът на Дунев Рейсинг не само спечели първата си генерална победа, но и за първи път от април 2016 г. оглави общото класиране на пилотите в планинския шампионат. Като се проследи кариерата на Юли от миналия април и се анализират резултатите му, проливът му изглежда напълно закономерен. Дали дойде навреме или закъсня, това е въпрос, на който единствен може да отговори неговия тимов мениджър Дочо Цвятков.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов

ОЧАКВАНИЯТ ДВОЕН ПРОБИВ… Юли Телийски излезе начело в класирането на шампионата, печелейки победата в Раховец-Лясковец. „При нас всичко е окей – заявява Телийски. – Да, казвам го често, но такова е положението. Ще видим как ще се развие състезанието, подготвили сме нови гуми, надявам се всичко да е на наша страна.“ Любопитно, но след като през последните три сезона подминаваше участия с „планинарите“, тази година шампионът в Серия Макси за последните две години – Пламен Камбуров (Автотранс) се пуска за втори път в кръг от скоростния шампионат в планинките изкачвания.

снимка: георги павлов/apix

ЗА ЗАГРЯВКА КРАЙ ДЕЛВИНО… Ако в планинско Благоевград пистаджията Пламен Камбуров се пусна, за да „разкърша малко раменете“, но присъствието на такава внушителна и авторитетна група от наши пилоти в Шипка-Дамасцена се оказа достатъчен мотив, да се регистрира за участие през този уикенд. За първо той се появи на трасето край Делвино в  Благоевград, а сега идва и на Шипка-Дамасцена. „Как каква е причината? Това си е истинско предизвикателство да стартираш при такава конкуренция! Смятам за нормално да участвам в състезание, в което на старта ще са толкова силни пилоти и толкова мощни автомобили“, категорично обясни своите мотиви Пламен Камбуров. Така че ако екипът на Шипка-Дамасцена можеше да си пожелае възможно най-бързите нашенски пилоти, то Фортуна не само го е чула, но и е успяла да ги събере под легендарния български връх.

снимка: александър спиров/apix

ДА БЪДЕШ „ГОСТЕНИН“ У ДОМА… Заради румънския си лиценз, с който трикратният шампион на България Любен Каменов кара в Румъния, панагюрският състезател ще отбележи „чуждестранно“ участие за кандидатското Шипка-Дамасцена.