Каменов прави половин реванш за юли 2020 год.

  • Home
  • Каменов прави половин реванш за юли 2020 год.


ЛИНКЪТ, на който ще можете да следите резултатите в съботните три квалификации, също двата състезателни манша в неделя, както и крайното подреждане на пилотите в планинско Осогово 2021, можете да намерите ТУК.

НАЕМНИКЪТ на „зелените лисици“ за финала на планинския шампионат – Любен Каменов (на снимката, Мицубиши Лансър Ево 9) направи половината от реванша си за пропуснатите ползи от миналогодишния юли на същото трасе, когато успя да завърши само една от трите квалификационни серии. Днес Каменов, когото Грийн Фокс Моторспорт нае специално за Осогово 2021 спечели последователно и трите сесии, завършвайки в края на деня с най-добро време от третата квалификация – 2:43.619 мин. „Да си призная, сега гледам и сравнявам постижението си днес с рекорда от 2018 г. (2:35.210 мин – бел. ред.) и просто не мога да се начудя, колко точно трябва да съм бил луд, за да запиша това време тогава?“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт панагюрския пилот.

снимка за rallyxpress: стефан илиев
ТРИ ПЪТИ ПЪРВИ В СЪБОТА… Този път панагюрския пилот напълно заличи лошите си спомени от миналото лято, спечелвайки и трите квалификации за Осогово 2021.

Решението в спора за титлата при клубовете лидерът на „лисиците“ Димитър Кондев-Кекса да наеме Каменов, очевидно е не само интригуващ ход, но и единствената голяма интрига в това, което се случва между Богослов и Студен кладенец и трябва да бъде „финале гранде“ в планинските изкачвания за 2021 г. „Всъщност, карайки за Грийн Фокс Моторспорт и помагайки им за титлата, аз се забавлявам тук“, допълни Каменов. Въпросът още с обявената заявка на Каменов бе ясно, че възловият двубой ще е именно между него и вече практически осигурилият си титлата бивш шампион в планинските изкачвания за 2019 г. Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), който в съботата през юли 2020 взе и трите манша, но така и не успя да спечели и един състезателен манш.

снимка: rallyxpress

ГАРАНТИРАН С ТИТЛАТА И СИГУРЕН ЗА НЕДЕЛЯ… Пламен Камбуров е вдигнал палеца нагоре, което означава, че пилотът на Ел-Ви Ауто Рейсинг е сигурен за неделните си два манша, защото има резерв и във време, и от новите гуми, които иска да използва. „Имам още резерв за утре, днес правихме промени след всеки един от първите два манша – каза Камбуров, който в края на деня завърши с 2:46.669 мин (трето качване), на 3.050 сек от Каменов. Както става ясно от думите на двамата топ-пилоти над Кюстендил, въпросът ще се решава от… гумите. Онова, което от Ел-Ви Ауто Рейсинг за последно са изпробвали за третия манш, е било използването на чисто нови гуми, които „да бъдат „разтъпкани“ преди състезанието в неделя. „Ще ползвам по-нови гуми… ще им е трето състезание, а не осмо, с каквито карах днес. Смятам, че имам аванс от 1.5 – 2 сек“, обяви от своя страна Каменов. Надбягванията днес бяха белязани от и от въпросът дали в края на шампионата Ивелин Йотков (Грийн Фокс Моторспорт, БМВ Е30) ще може да завърши като вицешампион в общото класиране и първото място за НС2 и дали миналогодишният „сребърен“ в генералното – Искрен Веселинов (Дианел, Хонда Сивик, НС4) ще дублира и победата в класа си, и второто място в „голямото“ първенство.

снимка: rallyxpress

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТАКТИКАТА… Ивелин Йотков, неговия баща и мениджър, заедно с Димитър Кондев-Кекса, обсъждат каква ще е отборната тактика на „лисиците“ в битката с Ел-Ви Ауто Рейсинг за отборната титла в Кюстендил. Йотков, който се завърна в Осогово, завърши 3-и в крайното съботно подреждане, след като и двата от трите манша завърши първи зад Камбуров, преди при третото качване да бракува две джанти с удар в мантинелата на последния завой от бързия пасаж на 5000-метровото трасе. „Но утре ще кара, гарантирано е това!“ – заяви за RallyXpress Кекса, който пък в последното изкачване към Студен кладенец завърши 5-и в подреждането. „Да, смятам, че ако и в утрешното състезание състезателите ни завършат по този начин – взимаме титлата при тимовете“, допълва Кондев. „Клио-то“ на лидера на „лисиците“ е 7-о в съботната градация, а Кондев е най-бързият пилот за категорията на НС3 – 2:58.793 мин (3-о изкачване). Напълно според очакванията Искрен Веселинов бе най-бърз в НС4, нещо в което едва ли някой се е съмнявал. Но по пътя му за вицешампионската титла, освен Йотков, сега излиза и Алек Бурдин (Дианел, БМВ М3, НС2), който успя да изпревари русенецът с 4.122 сек. Не отписвайте Стефан Георгиев! Пилотът на Стара Загора направи огнено шоу при третия си опит да подобри времето от манш 2 (2:58.503 мин), преминавайки през финала обвит в пламъци (скъсан маркуч на турбото – бел. ред.), но за неделя Косуърт-а най-вероятно ще е на линия. „В момента механиците дооправят някои неща, след огъня карахме колата, работи! Но не всичко им харесва в звука на мотора, може би има прескочил „зъб“ – обясни заралията, който, ако би запазил този ритъм да сваля по около 6 сек. след първия манш, би бил почти наравно с Бурдин и много близо до Йотков в класирането от събота.

снимка: rallyxpress

ДА СИ СПОМНИМ ЗА НАШИЯ ПРИЯТЕЛ И КОЛЕГА… Стефан Георгиев държи един от специално подготвените за участниците в Осогово 2021 стикери, с които участниците във финалния кръг от планинския шампионат почетоха паметта на Геша. Дани Живков (ЕФКО Рейсинг Тим, Пежо 206 RC, RC3) е най-добре представилият се пилот в категорията хомологираните автомобили – 13-и, с постижение от третия си опит към Студен кладенец – 3:05.177 мин., а времето на Вики Тужаров (3:14.133 мин) му дават 24-ото място от събота и първата позиция в RC5. Зад неговия гръб са още две други дузини автомобили.

Пилота на домакините от ДИАМО Иван Кожарски (ВАЗ 2105) пък е „най-бързата Лада“ измежду шестте стартирали автомобила, стартирали в тази категория – 3:20.352 мин.

:: Напрежение по вертикала. Объркване в тълкуването за правилата за старта, закъснение или двусмислие и празноти в наредбата на планинското изкачване извадиха от равновесие шампионът в RC4 Динко Иванов (на снимката, Стара Загора, Ситроен С2 R2 Макс), който не бе допуснат до старта на първия манш с обяснението, че е закъснял. След което заралията получава заявлението, че все пак ще бъде допуснат до старта и в очакването си остава в кокпита на „це-двойката“ в пълното спортно „снаряжение“, преди стартът за манш 1 все пак да бъде отказан. В следващите две качвания Иванов бе на старта, но очевидно в недобра психическа настройка, за което говорят и времената от тренировките му (виж резултатите и позициите), оставали шампиона от близките две, макар и първи в RC4, чак на 16-о място в генералното.

:: Да му върви по вода… Влади Сиврийски плиска вода пред Меган-а на своя син   Даниел (на снимката долу), с който тийнейджърът днес записа първото си официално състезание в автомобилния спорт. „А, той си е малко перде, нали се вижда, изобщо не му пука, че му е за сефте“, каза бащата, който доволен потриваше ръце заради прогреса на младия дупничачин, който макар и да е последен в колоната, остави приятното впечатление за разумното начало в класическата схема „стъпка по стъпка“.  

:: Армията на ДИАМО… Както обикновено, от благоевградския клуб разчитат главно на своите съдии в организирането на планинско Осогово (на снимката долу, преди началото на инструктажа), като тази година състезанието, макар и не обявено широко и предварително, бе посветено на драматично напусналия ни над Делвино пилот на Грийн Фокс Моторспорт Георги Георгиев-Геша.

:: Едно единствено спиране на първата сесия регистрираха домакините, след като пилотът на благоевградския клуб Георги Панев (Фау-Ве Голф, НС3) аварира малко след старта, а дирекцията на състезанието успя да реши проблемите точно за 8 мин и това да не се отрази на графика на съботната надпревара.