Възможни и невъзможни варианти за шестте титли

  • Home
  • Възможни и невъзможни варианти за шестте титли


ЛИНКЪТ, на който ще можете да следите резултатите в съботните три квалификации, също двата състезателни манша в неделя, както и крайното подреждане на пилотите в планинско Осогово 2021, можете да намерите ТУК.

САМО В ШЕСТ от общо 9-те категории на планинския шампионат тази година ще бъдат излъчени шампиони. Това показват резултатите за годишното класиране (правено неофициално от сайта с новините в българския автомобилен спорт – бел. ред.) преди финала на първенството този уикенд над Кюстендил. В четири от класовете – НС1, както и в трите хомологирани класа RC2, RC3 и RC4, в досегашните три старта не имало пълен състав от по 3 автомобила, което според действащите правила предполага, че в тези категории ще има първенци, но не и шампиони за сезон 2021 г. Ето какви са позициите на първите шестима състезатели в общото подреждане, както и имената на лидерите в отделните класове:

:: Да припомним, че крайно- то годишно подреждане за шампионата се утвърждава от Автомобилна федерация на България (АФБ).
Впрочем шампионатът започна с обещаваща интрига на трасето Дракон-а на 7 април, в момента, в който при представянето на екипажа на Мегапорт, носителят на първата от трите си титли за 2020 г. Мирослав Ангелов обяви, че короната му е вакантна.

Което моментално извади на преден план екс-шампиона в кат. 3 на планинските от 2019 г. Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг).

снимки за rallyxpress: красимир славчев/сливен
ПЪРВАТА ОТ ТРИ ПОБЕДИ… Работейки по позната от три сезона схема, в началото да стартира с наемната Шкода Фабия S2000, а след това с конвенционалното Мицубиши Лансър Ево 9, Пламен Камбуров потегли в шампионата с убедителна победа в планинско Българка.

А когато шампионатът 20-21 се префасонира от противоепидемичните мерки (шуменският мемориал) и прекратеното състезание в Благоевград, а състезанията се редуцираха от половин дузина до едно каре, шансовете на Камбуров буквално се удвоиха. Сега, след три последователни победи (Българка, Лясковец-Раховец и Своге), за него остава единствено да подпечата титлата си на Богослов. Камбуров има 90 т., с 23 по-малко от него е Ивелин Йотков (Грийн Фокс Моторспорт, БМВ Е30) и една възможна победа би му донесла авантаж в класирането. Но дори и в Осогово 2021 Камбуров – по една или друга причина да завърши 10-и (7 т.) – при равенството в точките той ще е шампион с 2 срещу 1 победи пред Йотков.

снимки за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

И ЗА „ВИЦЕ“-ТО, И В БИТКА ЗА ТИТЛАТА… През сезона Ивелин Йотков записа две втори места в общото класиране и сега на пилот на Грийн Фокс Моторспорт остава да атакува второто място в генералното класиране, но и ще се бори срещу Стефан Георгиев за първото място в НС2.

Може би по-интересното в класирането за „голямата“ титла е, дали заралията Стефан Георгиев (Стара Загора, Форд Ескорт RC, 41 т.) няма да успее да се пребори за вицешампионската титла с Йотков, с когото са и в един и същи клас – НС2. Опциите тук е една – победа за заралията и класиране на Йотков 12-и и по-надолу. В класа си обаче Георгиев (75 т.) е с 15 пред Йотков и с 11 пред Ангел Ганев (Хоби-кар, БМВ Е30), което пък означава, че пилотът на Стара Загора ще повтори титлата си от миналата година, докато Йотков би бил първи само при чиста „нула“ за фордаджията.

Дори и 4-и на финала за НС2  на Студен Кладенец, при равенството в точки (по 94) с Йотков, старозагорският ще е „вице“, заради двете победи на Йотков на Българка и Лясковец Раховец. Така изглеждат възможните варианти за тримата, но само при положение, че за играта над Кюстендил не беше се регистрирал и каращият винаги много силно на тора трасе Алекс Бурдин (Дианел, БМВ М3). Неговото участие може би ще предложи един четвърти, засега непрогнозируем вариант на крайното класиране за сезона.

снимки за rallyxpress: асен илиев

НЕ САМО ПОВТОРЕНИЕ НА МИНАЛИЯ СЕЗОН… Заралията Стефан Георгиев ще се опита да дублира титлата си в класа от 2020 г., но и да измести от вицешампионската позиция тогава Искрен Веселинов. Продължавайки по класовете, се вижда, че в натъпканият с участници НС3, най-големи изглеждат възможностите на Костадин Костадинов (Стара Загора, Хонда Сивик, 75 т.).

В отсъствието на Косю Йорданов (Грийн Фокс Моторспорт, Рено Меган Макси, 54 т.), шансовете на възстарата 21013 на Бранимир Данов (Грийн Фокс Моторспорт, 51 т.) са малки и пряката цел на лададжията е да завърши втори в шампионата на НС3.

Приблизително както и с класирането на Камбуров в общото подреждане, са възможностите за Искрен Веселинов (Дианел, Хонда Сивик, 90 т.) да дублира титлата си в НС4. На 90 процента Веселинов е повторил титлата си. При 8 участници в НС3, дори и да завърши последен (101 т.), русенецът ще е с 5 т. аванс пред евентуално победилият в класа Станислав Първанов (Стара Загора, Хонда Сивик). Но дали това е целта на Веселинов или пилотът на Дианел не се мери в пълно повторение на 2020 и повторна вицешампионска титла в генералното класиране (36 т.), в което той засега е четвърти след Камбуров, Йотков и Георгиев?

снимки за rallyxpress: асен илиев

С ГАРАНТИРАНА КОРОНА, НО СЕ МЕРИ И В СРЕБРОТО… Искрен Веселинов остава да подпечата втората поредна титла в НС4, но големият му прицел е повторението от вицешампионското звание от миналия сезон.
Така стигаме до най-вързания клас – НС5 (7 заявени, двама от които са македонски пилоти и не играят за шампионата – бел. ред.), в която група отсъства единият от дуетът в челото Пламен Петров (Флат-аут, Хонда Сивик, 54 т.). Затова и възелът тук ще е бившият шампион в тази група – Николай Ганев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, 54 т., 1 победа) срещу ладата на Велизар Добрев (Жико Моторспорт, ВАЗ 2101, 53 т.), в който спор решението ще бъде лице в лице.

снимки за rallyxpress: лична фейсбук страница на пилота

НАЙ-ВЪРЗАНИЯТ СПОР НАO БОГОСЛОВ… Габровецът Ники Ганев ще има най-тежката задача сред всички претенденти – пилотът на АРА Моторспорт ще трябва да решава титлата си лице в лице с ладата на пущиняка Велизар Добрев.
За последния клас в шампионатните класирания – RC5, там всичко е ясно – само с един съперник, който е близо до неговите възможности – Радко Петров (Вромос, Ситроен Саксо, 53 т.), на пилота на местният АСК ДИАМО – Георги Митев-Рънърса (Ситроен Саксо, 81 т.) остава единствено да отбележи края на кариерата си, събирайки автографите на приятели и публика върху своята бегачка.

За Митев е достатъчно да е в шестицата, за да напусне активния спорт с втората си титла в рамките на три години. Но познавайки добре  Рънърса е ясно, че той ще иска нещо повече от един банален бенефис и за себе си, и за благоевградския клуб.

снимки за rallyxpress: асен илиев

АМБИЦИИ ЗА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ОБИЧАЕН БЕНЕФИС… това е, което Георги Митев-Рънърса ще иска да направи в последното си състезание.