Гърците не помнят такъв дъжд в ралито

  • Home
  • Гърците не помнят такъв дъжд в ралито


ПОЗИЦИИТЕ на екипажите в отделните скоростни етапи, местата им във временното общо както и крайното класиране на екипажите в Еко Рали Акрополис – вижте ТУК

ТАКОВА ДЪЖДОВНО рали Акрополис не помним!“, категорични са повечето от местните фенове, които днес превзеха най-добрите места край 4.25-километровото трасе, на което пилотите направиха подготовката си за старта на Еко Рали Акрополис. „От колко сезона? Дори не мога да си спомня, а гледам [състезанието] повече от 10 години“, казва единият от гърците, чиито къси панталони са подгизнали от дъжда. Тук вали на пресекулки, проливно ме поля по пътя към Гърция, а днес, по време на шейкдауна пускаха „душът“ неконтролируемо – ту слабо, ту по-силно.

снимка: валентин колев/rallyxpress

ГОТОВИ ЗА ТЕСТОВЕТЕ… Всичко за шейкдауна на Еко Рали Акрополис е завършено, чакат се пилотите. По думите на един от най-върлите фенове на ралитата – шуменецът Живко Николов-Бизона, през нощта така се е изляло, че в шуменската група дори са се питали, дали няма да отменят шейкдауна. Онова, от което обаче аз останах силно изненадат е, че колкото и да бе валяло, под разкаляният голен слой върху трасето се образуваха единствено малко – 5-10-сантиметрови коловози от калта, но под нея почвата е твърда и, дето се казва, държи здраво.

снимка: валентин колев/rallyxpress

КАЛ И МАЛКИ КОЛОВОЗИ, ОТДОЛУ – ТВЪРДО… Така изглежда теренът на тестовото трасе, след като първо пуснаха силния „душ“, после спря да вали, за да започне отново… Здраво-здраво, колко да е здраво, като всички знаят, на какво на какво заприличват пътищата на тези скоростни тестове след първото преминаване на кавалкадата. Но и дъжда дава едно предимство – също не срещано от години край гръцките трасета – както изглежда, поне след тази година Ралито на Боговете може да мине, без в неделя вечер… да се четка силно огромния прахоляк и да го издухвам от обективите на камерата. Както и в предишните ралита, тук също има много тегави ковид-ограничения. Но както и в предишните 8 състезания, публиката нЕ’мойж я спря.

снимка: валентин колев/rallyxpress

ПО ФРЕНСКИ: ШЕФКАТА ДО ШАМПИОНА… Легендарната Мишел Мутон, разбира се, е близо до Себ Ожие. Но най-известната дама в ралитата упорито ползва чадъра, за да се скрие от обектива ми. Трасето към Оиври беше превзето от автомобили  на чехи, унгарци, румънци, още по разсъмване. И, за наша радост и удоволствие, БГ-тумбата е от няколко стотин човека, а шуменци – обичайно с най-силно присъствие. Също така естествено, мерките допълнително се подсилват от личното присъствие на Мишел Мутон, която на няколко пъти предупреди, че ще има допълнително ограничение от 30-минутно по-ранно затваряне на придвижването на публиката. Дори намекна, че това ще се отнася и за нас, фоторепортерите, независимо, че сме официално акредитирани и по военно му спазваме ковид-заповедите. Но фоновете „се спасяват“ кой както може и, както веднъж написа RallyXpress, във всичките досегашни ралита публиката възприема чисто партизански тактики.

снимка: валентин колев/rallyxpress
СПОРТСМЕН, С ИСТИНСКИ ГОЛЯМО ШАМПИОНСКО СЪРЦЕ … Майната им на рестрикциите! Световният шампион загърби бариерите, само и само, за да остави за малките фенове автографи, които ги неизбежно ги „заразяват“ с вируса на ралитата.

 Това, което видях в сервизния парк, ме накара за пореден път да се убедя, че истинският голям шампион е онзи, които знае как да де отнася с феновете и преди всичко с децата сред тях: макар и ограничен от двете зони, в които преминаването е силно редуцирано, Себастиян Ожие изобщо не се поколеба да наруши всичките „бариери“, за да стигне до децата и почитателите си зад преградите и да раздаде не просто тениски на Тойота Газоо Рейсинг, но и да постави щедри автографи върху тях.

Нали се сещате, че повечето от тези дечица ще ги пазят докато избелеят, а сигурно ще бъдат и по-ценния трофей, отколкото някоя фланелка на играч от гръцкото футболно първенство!!!