Балканската стърга се връща на терена в WRC

  • Home
  • Балканската стърга се връща на терена в WRC

:: ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRT. От целия екип на японския тим, ако изключим Латвала, единственият, който е карал и печелил в Гърция, това е седемкратният световен шампион и сегашен лидер в класирането на пилотите Себастиян Ожие. През 2011 г. , за волана на Ситроен DC3 WRC той носи победата за екипа на френския отбор. В момента действащият шампион е с авантаж от 38 т. пред съотборника си Елфин Евънс, а при марките Тойота води на корейските си съперници с 41 т. „Чудесно е, че WRC се завръща в Гърция. Последният път, когато ралито на Акропола беше в календара, всъщност го спечелих и това е събитие, което и на мен много ми харесва. Трябва наистина да помислите за шофирането си, защото може да е грубо на места и износването на гумите е доста голямо.

снимка: официален сайт на тойота газоо рейсинг тим

С ДОБРА ОЦЕНКА ОТ ПРЕДСТАРТОВИТЕ ТЕСТОВЕ… но също и на събраната информация – ето на какво залага финландския бос на японския тим.

“Знаем, че организаторите са работили доста по пътищата и състоянието на пътя изглежда е много по -добро, отколкото в миналото. Отгоре има много насипен чакъл, така че отварянето на пътя може да бъде доста предизвикателно. Въпреки че това е поредното ново рали в календара, ние имаме доста добър опит в рали Акрополис в екипа и и от тестовете (виж ТУК), които направихме и се надявам, че това ще ни помогне да имаме успешно събитие.“

:: ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Шефът на екипа от Алзенау Андреа Адамо не крие, че след началните успехи, които върнаха надеждата на тима, че е още в играта за титлите, сега той

разчита на благосклонната воля на боговете при завръщането на гръцкия кръг от шампионата рали Акрополис, така че екипът му да може да спечели и на грубия балкански чакъл. „Приветстваме завръщането на Акрополис в календара на WRC и очакваме с нетърпение първото ни участие в това специално събитие -, казва Андреа Адамо. – Това ще бъде особено голямо предизвикателство за екипите, но ние се подготвихме съответно и сме готови да се справим с тестовете.“ В осмия уикенд от световното първенство в белгийското рали Ипър, екипът на Хюндай показа отлично представяне с двойна победа в шампионата и на пилотите, на производителите. Тиери Нювил и Мартин Видаег бяха непобедими през целия уикенд, печелейки първата си победа пред родната публика.

снимка: никос цакниас/wrc

С ИМИТАЦИЯ НА СЪСТЕЗАТЕЛНИЯ РИТЪМ… Така преминаха предстартовите тестове по гръцките пътища за четиримата пилоти на Хюндай Моторспорт. „Гордея се с начина, по който подходихме към миналите събития – коментира Адамо. – Трябва да продължим в Гърция, за да осигурим възможно най-много точки.“

„Ще бъде трудно събитие – казва Нювил, и стратегията ще бъде много важна, но това ни харесва. Имаме големи очаквания за още един добър резултат и го очакваме с нетърпение.“ Нювил, заедно с Отт Танак ще бъдат подпомагани от експерта на макадамовите тестове Дани Сордо. И трите екипажа са тествали i20 WRC в Гърция в подготовка за едно от най -тежките събития в календара за 2021 г. Четвъртият пилот от екипа на Адамо е младият Пиер-Ив Лубе.

:: М-СПОРТ ФОРД WRT. Без каквито и да е уговорки е ясно – Еко Рали Акрополис е целевото събитие за следващата си стъпка в представянето на англичанина Гъс Грийнсмит. Пилотът на М-Спорт Форд се радва на постоянно подобрение при представянето си през този сезон и смята, че този старт е изключителна възможност за повече скорост и потенциално първа победа в етап от шампионата. „Видяхме, че колата е силна на груби ралита като Кения, така че и етапите на Акрополис биха били добро място да се направи нов тласък – смята британецът. – Все още нямам тази победа и това наистина ме изнервя, така че трябва да го оправя. Пилотите, които са карали тук, не са много, но Крис [Патерсън], – неговият ко-пилот с  10 участия в Гърция – е бил в това рали и преди, така че ще можем да използваме неговия опит.“

М-Спорт притежава впечатляващ рекорд в Гърция, британският отбор празнува не по-малко от осем победи, включително хеттрик за Колин Макрий между 2000-2002. Девета победа от пилот в автомобил M-Sport бе постигната през 2015 г., когато полякът Кайетан Кайетанович триумфира във Форд Фиеста R5, в състезанието, което през тази година е част от ЕRC.

снимка: никос цакниас/wrc

ПЛЮСЪТ ДА ИМАШ „ИГРАЧ“ ОТ МЕСТНИЯ ОТБОР… Освен на опита на Крис Патерсън, в екипа на Ричард Милнър ще разчитат и на приходящият само за това състезание в екипа на М-Спорт Джордан Сертеридис, пилот от Гърция, който познава трасетата като петте си пръста. Ричард Милнър, шеф на екипа: „Това е поредното ново рали за Гъс и Адриен [Фурмо], но има някои предимства с новите етапи и това, че малко от тях ше се карат повторно. Очакваме по -бързи пътища и по-плавни условия, отколкото бяхме свикнали в миналото, но ще получим истинска картина чак след рецесията и нямам съмнение, че събитието ще хвърли много предизвикателства. „Започваме събитието с обичайния си план за игра, за да се справим възможно най-добре и се надяваме, че Гъс и Адриен могат да увеличат максимално опита си, като стигнат до финала.