Топ-пилотите взимат авантаж в съботните квалификации

  • Home
  • Топ-пилотите взимат авантаж в съботните квалификации


ЛИНКЪТ, на който можете да средите на живо резултатите в трите съботни квалификации, както и трите състезателни манша в неделя – ТУК.

ПРЕЗ ТЕХНИЧЕСКИЯТ преглед за първото планинско от календара за 2021 г. днес преминаха 45 автомобила, които формираха стартовия списък за тренировките в събота. Планинско Българка фактически е първи кръг от планинския шампионат на България за тази година и това предвеща голям интерес от страна на състезатели и публика. Предвид това, че Монбат Рали Сливен ще се проведе следващата седмица, няколко пилоти от рали шампионата застанаха на старта като подготовка за идния уикенд. Определено и това, че миналата година нямаше кръг над Сливен, спомогна да има достатъчно публика както в най-силните години на състезaнието. Отзивите за входа от 5 лв. бяха положителни и това не спря още в 12.00 ч. днес всеки завой от 3360 метровото трасе да бъде запълнен от множество публика. Идеята на организатора да ограничи трафика през пътя за връх Българка за транзитно преминаващите още в 10 часа, спомогна за безпроблемно придвижване на всички зрители и до 13 часа за да заемат своите места.

снимка: красимир славчев/сливен
ЗАВРЪЩАНЕ СЪС СИЛНИ КВАЛИФИКАЦИИ… След продължително отсъствие у дома, бившият шампион на България Юли Телийски поднови българската си програма с три най-бързи времена в квалификациите за неделния старт.

Самите тренировки започнаха с 10 минути закъснение, заради публика, която не беше заели точните места на финала на отсечката. Тренировката започна с много леки капки от дъжд, но това бързо спря и до края въпреки облаците повече не заваля. Сърцато пилотиране от всички пилоти като и в трите манша в клас НС1 и генерално класиране Юлиан Телийски не остави шанс на своите конкуренти и бе най-бърз. Борбата за втората позиция се очерта между Илия Царски и Пламен Камбуров. В първия манш Царски взе превес над своя конкурент за втората позиция, но веднага след това във втория манш Камбуров “върна жеста”.

снимка: красимир славчев/сливен

ЧЕШКА ГАРАНЦИЯ ЗА СКОРОСТТА… Втори път след Благоевград, шампионът на България в планинските изкачвания Пламен Камбуров заложи на Фабия RS. В третия манш, обаче поради повреда или друга причина темпото на Илия Царски (Мицубиши Лансър) определено беше бавно. Така тренировката беше спечелена от Юлиан Телийски (Мицубиши Лансър Ево) с време 1:57.135 мин, следван от Пламен Камбуров (Шкода Фабия RS) на 0.933 сек. И двамата постигнаха най-добрите си времена в последния манш. На трета позиция е Илия Царски с време 2.787 сек. по-слабо от лидера, постигнато във втори манш.

снимка: красимир славчев/сливен

БЪРЗ ВЪВ ВТОРИЯ МАНШ, С НАМАЛЕНО ТЕМПО – В ТРЕТШЯ… Панагюрецът направи силно второ качване, но в третия манш видимо изгуби от скоростта и пропадна до 29-ото време в тази тренировка. В състезанието имаше и своеобразна „купа БМВ“, като победителя в тази надпревара Ивелин Йотков зае 4-а позиция в генералното класиране и е победител в тренировките в клас НС2.

снимка: свилен стефанов/сливен

ИНВЕСТИРАНОТО ВРЕМЕ ВЕЧЕ ДАВА ПЛОДОВЕ… Почти година и половина Ивелин Йотков посвети на ъпгрейда на своя „баварец“ и плодовете са добре видими. Втори и трети в този клас се наредиха Георги Василев (Мицубиши Лансър Ево 9) и Стефан Георгиев (Форд Ескорт RS). Първи без особена конкуренция в своя клас НС3 се нареди Косю Йорданов (Рено Меган Макси) с време 2:11.716 мин. постигнато при третото изкачване.

снимка: свилен стефанов/сливен

АТРАКТИВЕН КАКТО СИ МУ Е ОБИЧАЙНО… Косю Йорданов завърши квалификациите на върха на НС3, както и гарантирано утре ще доминира над съперниците си. В клас НС4 Александър Димитров-Пъчката с (Хонда Сивик) спретна добра борба със много бързия Искрен Веселинов (Хонда Сивик) и Недялко Денев (Пежо 106) и заслужено спечели тренировката пред двамата с време 2:10.188 мин., което е по-добро със над секунда и половина от по-горния клас.

снимка: свилен стефанов/сливен

ТОЧНО „АЛА-ПЪЧКАТА“… Макар и вече далеч от стария и познат „саксофон“, с който Ал-Димитров нямаше никаква конкуренция в НС5, със „сивик-а“ Пъчката започва да си връща онези позиции, които по право смята за своя запазена територия. Пламен Петров, Николай Ганев и Калин Кираджиев, (и тримата с Хонда Сивик) са челниците в НС5. В RC3 Даниел Живков нямаше особена конкуренция и спечели своя клас. От клас RC4 бе спретнато мини рали с автомобили от така позната група R2. Като своя удар нанесе в последния манш Динко Иванов (Ситроен С2 R2 Макс) и спечели тренировката пред завърналия се след прекалено дълго отсъствие по трасетата Григор Григоров и Дилян Станков – двама с Пежо 208 Р2.

снимка: свилен стефанов/сливен

ПОВЕЧЕ ЗА ТРЕНИРОВКА… Един от пилотите, които използваха планинско Българка като тренировка за Монбат Рали Сливен бе Дилян Станков, който приема аплаузите на публиката след края на квалификациите. Стефан Желязков спечели RC5 като подготовка за идното Монбат Рали Сливен само след 6 дни, пред Марин Панайотов и Георги Митев и тримата в малко над половин секунда.

:: При внимателна проверка на резултатите обаче, се установи грешка в класирането на RC5 пуснато от румънския сайт rallycontrol.ro. На Михаил Боев с

Пежо 106 е присъдено време

2,29.864, като корект-
ното време е
2.25,275 постигнато в 3 манш. Това нарежда пилотът на първото място в класа пред 

Желязков с

2.25,427 и Панайотов с 2.25,891. мин.

Тренировките протекоха стегнато без инциденти, като единствено номер Ангел Ганев с номер 37 изпусна спирането на обратен завой, за щастие без последствия за колата и пилота, като продължи на собствен ход до финала. Овации и за румънските екипажи, които дадоха всичко от себе си за да зарадват публиката.

Дали утре ще вали? Това може да промени коренно класирането, така че ще следим прогнозите.