Камбуров открива сметката си с три победи под вр. Българка

  • Home
  • Камбуров открива сметката си с три победи под вр. Българка


ЛИНКЪТ, на който можете да видите резултатите в трите съботни квалификации, трите състезателни манша в неделя и крайното подреждане на пилотите в планинско Българка – ТУК.

НЕ ЗАВАЛЯ – за радост на публика и пилоти! Днес на трасето на планинско Българка имаше между 3 и 4000 души, дошли да преживеят своите радости около любимите си пилоти. Чисто състезание, стегната организация, без инциденти и излизания на колата за сигурност. Добре подготвени автомобили и доволна публика. Сливенските зрители винаги са били „в час“ с правилата по безопасност, ако не броим някои единични случаи от вчера. Поздравления за маршалите, които отлично си знаеха и изпълняваха задълженията. Преди да пристъпим към резултатите и отминалата битка, както всяко състезание си има „герой на деня“, така искам да обявя и пилотът, който спечели сърцата на феновете днес. И жените, наравно с мъжете, могат да бъдат герои сред мъжете! И това го доказа Екатерина Стратиева, която завоюва третата позиция в своя клас с отлични три манша на максимум.

Браво, Кате!

А иначе квалификацията е едно, а състезанието съвсем различно нещо. Това пък го доказа Пламен Камбуров (Шкода Фабия RS), който безапелационно спечели и трите състезателни манша с време 5:51.537 мин.

снимка за rallyxpress: краси славчев/сливен
ТРИ МАНША С ТРИ НАЙ-ДОБРИ ВРЕМЕНА… След прецизиране на настройките в съботните квалификации, днес шампионът за 2019 г. Пламен Камбуров записа първите си три победни манша за сезона.

От началото на двете скоростни първенства за сезона – на писта и в планинските, това е трети пореден успех на пилота на Ел-Ви Ауто рейсинг – победи на пистите в Бургас и Енеос, а сега – и под вр. Българка Може би малки грешки в два от завоите, видени от зрители, попречиха на Юлиан Телийски да се пребори за победата и остана втори с изоставане от 2,4 сек. от лидера. Илия Царски очаквано зае третата позиция в генералното класиране и в клас НС1 с общо време 6:03,675 мин. Царски обясни по-бавното си темпо с по-тежък автомобил, като не пропусна да похвали организаторите за перфектно свършената работа. В клас НС2 без промени – Ивелин Йотков (БМВ Е30) спечели с време 6:18.127 мин., следван от Георги Василев (Мицубиши Лансър Ево 9) и Стефан Георгиев с Форд Ескорт RS.

снимка за rallyxpress: краси славчев/сливен

ДВЕ И ПОЛОВИНА СЕКУНДИ ПАСИВ… В първото си участие у дома след административната пауза, на шампиона за 2018 г. Юлиян Телийски не му достигна малко, за да спечели сливенските изкачвания. В клас НС3 Косю Йорданов (Рено Меган Макси) загуби победата след проблеми в първия манш и така даде възможност победата да грабне Костадин Костадинов (Хонда Сивик) с време 6:53.255 мин. Трети само на 1.5 сек. за Косю Йорданов се нареди Ясен Шопов (Пежо 306). В клас НС4 драмата се разви в пълна сила като Искрен Веселинов надделя едва с десета от секундата над Александър Димитров – Пъчката (двамата с Хонда Сивик).

снимка за rallyxpress: краси славчев/сливен

ПО-ТЕЖЪК, СЛЕДОВАТЕЛНО ПО-БАВЕН… С разликата в килограмите Илия Царски обясни дефицитът в секундите, който го остави на третата позиция.

Недялко Денев (Пежо 106) загуби третата позиция от вчера като там се нареди Станислав Първанов (Хонда Сивик).

Пламен Петров, Николай Ганев и Калин Кираджиев (други три Сивик-а в колоната), запазиха статуквото от събота и са на първите три места в НС5. В клас RС3, без изненада и с време 6:48,934 мин. Даниел Живков (ЕФКО Рейсинг Тим, Пежо 206) спечели. В RС5 Стефан Желязков (Ситроен Саксо), освен че направи генерална тренировка за Монбат рали Сливен, спечели своя клас и първа победа в класа на планинско.

снимка за rallyxpress: свилен стефанов/сливен

ГЕРОИНЯ НА ПУБЛИКАТА… Зрители аплодират Екатерина Стратиева, която показа, че може да се бори наравно с огромната и достатъчно бърза мъжка компания в Българка.


ОРГАНИЗАТОРИТЕ на Планинско Българка благодарят на всички, най-вече зрителите, за безпроблемното протичане на първият кръг от шампионата в скоростното първенство, на пилотите и техните екипи за добре подготвените автомобили и чудесната езда по 3-километровото трасе. Благодарности и на всички деятели на автомобилния спорт, без които това състезание нямаше да бъде възможно!

Много близо, след отлична езда и само на десета от секундата зад него, остана Марин Панайотов, а на близо 1 секунда зад Желязков се нареди Георги Митев, които също са със Ситроен Саксо. И както казахме по-горе, за да бъде драмата пълна в RC4, на трета позиция само на 0.01 сек аванс общо от трите манша, пред Григор Григоров се нареди пилотът на деня Екатерина Стратиева. Първото място в този клас спечели Дилян Станков, който с време 6:46.540  мин. успя да победи въпреки изоставането си вчера Динко Иванов (Ситроен С2 R2 Макс) с разлика от близо 2 секунди. Поздравления за победителите и поздравления за тези пилоти, които се завърнаха на трасето, въпреки че отказаха участието си именно тук през 2019 г. Феновете ви остават верни и бяха тук да ви подкрепят отново. Овациите са и за тях. Именно те определиха надпреварата за един от най-добрите стартове, проведени през тази година.

  София, RallyXpress
ЗА ПЪРВИ ПЪТ, откакто пилотът на Ел-Ви Ауто Рейсинг наема своята Шкода Фабия RS от чешкия РексТим, колата и екипът за планинско Българка не се водят от Ярослав Цврчек, за когото по-важните ангажименти в рождения му ден вчера, са били в националния шампионат на Чехия. „Така че се наложи сетинга на Фабия-та да бъде правен онлайн в събота на трасето“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт победителят от Българка Пламен Камбуров (на снимката). Практиката на чешкия РексТим е позната от 2019 г., когато Камбуров спечели титлата в планинските изкачвания именно с наемната Фабия – за всяко отделно състезание се правят отделни настройки, като това се съобразява с трасето, наклона, грипа на асфалта, температурните промени, както и със спецификата на трасетата. „Така че, без Ярослав, на техниците от отбора, които обслужваха колата сега, се наложи да правят промените на настройките между маншовете: налягането на турбото, сходимостта, сетването на амортисьорите“, допълва Камбуров.

снимка за rallyxpress: лъчезар воденичаров

МЕЖДУ ПЪРВИЯ И ВТОРИЯ МАНШ… Механик от чешкия отбор на РексТим прави първите промени в настройката на предните амортисьори на Шкода-та, преди Пламен Кмбуров да излезе за втората квалификация за деня. Това можеше да се предположи, следейки времената от квалификациите, в които по схемата на пилота през годините той взимаше най-малко едно първо време. Сега разликите с по-бързия от него Телийски съответно вървяха от 1.869, през 1.833 до 0.398 сек при третото изкачване.

„Доста и напрегната работа, защото конкуренцията изобщо не е за подценяване, но екипът свърши нещата перфектно“, завърша Камбуров.