Четирите „класики“ навлизат в обичаен шампионатен ритъм

  • Home
  • Четирите „класики“ навлизат в обичаен шампионатен ритъм


СХЕМА, КОЯТО работи добре – не се променя, гласи старото правило. А още от сглобяването на спринта в Дряново, схемата на предишните и сегашните домакини от АСК НТ Рейсинг работи перфектно. Въпреки че работещият по състезанието екип има още поне два-три варианта за други трасета, това ще е петото поредно издание, в което надбягването ще е по познатите трасета. Ако преди причината да не се правят промени е било „първото правило на мениджъра“, то сега аргументът е „ковиден“ и свързаните с това ограничения които има или биха могли да настъпят.

КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ от старта на 51-ото международно рали България, състезанията от четирите класически дисциплини започват да влизат в обичайния си летен шампионатен ритъм. Това е основната разлика от миналия объркан сезон, в който всичко бе поставено под зависимостта на „короната“ и не само в първенстват нямаше ритъм, но и самите надпревари висяха в неопределеност до последния възможен момент. Сега шампионатните стартове са всеки уикенд, а началото на тази серия започна от Варна и ще свърши в Сливен. Този уикенд е втората писта Енеос, организирана от КА2 Рейсинг Тим на писта Дракона край Калояново, но реално някои от екипажите вече чакат безпроблемен финала там, за да направят заявките си за старта на 5-ия рали-спринт в Дряново. Първенството на затворен маршрут и писта е първото от класическите дисциплини, което навлиза в шампионатно развитие след Бургас, а спринта в Дряново (29/30 май) ще е втория старт за сезона в най-младия от шампионатите. „Имаме заявки вече, но както е известно от практиката, реалният брой и пристигането е ясен винаги в понеделника преди старта – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Цветомир Русев-Вюрта (на снимката горе), един от промоторите на дряновското надбягване от неговото създаване преди 6 години. – Реално работата по състезанието е завършена в основния си обем…“

снимка: rallyxpress
ДОБРА ЛОКАЦИЯ, ДОБЪР СЕРВИЗЕН ПАРК… Както е обичайно за дряновци, боксовете на състезателите ще бъдат все на познатото място – на една ръка разстояние от щаба на ралиспринт Дряново (на малката снимка). Вюрта се надява, че „тревата е свършила своята работа“ и на маршалите няма да се наложи екстрено да чистят трасетата, покрити с фракция от локалните нощни спринтьори от Дряновски Балкан.

Облекчението в подготовката за Дряново е, че след ремонтирането на пътищата за 3-те скоростни етапа (общо 40.68 км и дистанция между старта и финала от 74.38 км – бел. ред), заради който ремонт през 2019 г. стартът бе отложен, сега състоянието на трасето е перфектно. „Вчера пак направих обиколка на етапите и, за разлика от миналата година, когато пътищата бяха още много свежи и имаше извадена фракция край трасетата, вече – така да се каже – тревата си е свършила „работата“ и е захванала малките камъчета. През април 2020, мнозина локални „състезатели“ се бяха пробвали по пистите в тъмната част на дните до старта, изваждайки до средата на отсечките големи пасажи с камъни. Това изключително много затрудни екипажите в неделната надпревара, поставяйки в значителен  риск движещите се с висока скорост автомобили.

СЕЗОНЪТ НАБИРА ОБОРОТИ, БЕЗ „ПРАЗЕН“ УИКЕНД В КАЛЕНДАРА

СЕРИЯТА от състезания обаче продължава още в понеделника след Дряново, когато колоната от „планинари“ ще се пресели в Сливен за емблематичната Българка. След отказа на Шумен да прави състезание в неясни ковид-условия и след драматично прекратеното Благоевград, първенството на скоростните изкачвания реално ще започне на 5/6 юни.

:: Седмица по-късно е фамозното

Монбат Рали Сливен (10/12 юни),
което е продължението на рали
първенството за сезон 2021 г.