Адамо: Днес е един от най-тъжните ми дни…

  • Home
  • Адамо: Днес е един от най-тъжните ми дни…


ПОЗИЦИИТЕ на екипажите в отделните скоростни етапи, както и местата им във временното общо подреждане на Рали Италия Сардиния – следете ТУК

ШЕФЪТ НА корейския тим Хюндай Моторспорт Андреа Адамо (на снимката) беше категоричен в живото излъчване на WRC+, че е преживял огромно разочарование днес. „Много-много тежък ден, днес… един от най-тъжните ми дни…“. С тази фраза шефът на екипа от Алзенау коментира отпадането на лидера в класирането и потенциален победител м Сардиния Рали Италия. Засега не е ясно каква точно е повредата, както и това дали отборът ще може да рестартира участието на естонеца в неделя. Това, че островното състезание е винаги много интересно, но в същото време и винаги много драматично, се потвърди в 12-ата скоростна отсечка 22.08-кирометровата Колина, в която Танак, точно както и в Португалия напусна ралито, след като беше негов абсолютен доминатор. Удар в долната задна част на неговата i20 WRC окачването (също както и в Порто преди десет дни – бел. ред.) и Отт, който до момента 6 етапни победи и водеше на Ожие с трудно заличимите 40.6 сек, „хвърли“ кърпата. Драмата се разигра само на една трета от старта на определено най-интригуващият тест (8.9 км), четвъртата отсечка от съботния ден.

колаж на rallyxpress: стоп-кадър от WRC+
НЕ МОЖЕ ДА ГО ПОВЯРВА… Второ състезание и второ отпадане заради повреда на окачването в момент, в който е лидер и почти гарантиран победител. Отт Танак стана жертва на неголям, но достатъчно ръбат камък (на малката снимка), който сложи точката на лидерството на естонеца.

И всичко в петия кръг от световните серии се промени, така както често е предсказвано от местните експертите, познаващи всеки завой от „магарешките пътеки“ (определението е дадено в края на 2000 г. от Колин Макрий – бел. ред), но и всеки един тимов мениджър, който е бил на трасетата в Сардиния. Като цяло Сардиния Рали Италия може спокойно да бъде определена като „мисия оцеляване сред камъните“, жертва на които, освен естонецът, станаха още Андреас Микелсен (вчера), а днес – Пиер-Ив Лубе, Грийнсмит, а Себастиян Ожие и Такова Катсута оцеляха като по чудо на същата тази сцена, трасетата по която са прекарани от булдозери така, че публиката здраво да може да се радва на ездата на „артистите“.

Да допълним, че онези, които минаха като на пръсти през каменните капани, се лишиха от значителна част от аеро-пакетите или от гуми, които останаха „на тел“, а пилотирането по хлъзгавата неравна настилка се превърна в небивало изпитание…