В Дряново: втората част от дъждовния сезон на Мегапорт

  • Home
  • В Дряново: втората част от дъждовния сезон на Мегапорт

ВСИЧКО по ревизията в шампионският автомобил на екипажа на Мегапорт е било завършено още преди началото на тази седмица. „ …диференциали, амортисьори, настройки, защото и там [Дряново] се очаква да вали…“, заяви за RallyXpress водещият АМС Петър Гьошев (на снимката). И обяснява, че онова, което екипът ще търси с по-различното „окомплектоване и подготовка“ на колата ще е максималната ефективност в перспектива на Монбат Рали Сливен.

КАКТО НАД трите трасета за скоростните етапи, така и в самото Дряново, вали проливно още от снощи. Метеопрогнозите също сочат, че утре, по време на опознаването на трасето, гарантирано ще е валежно, а колкото до деня на самия старт – предвижданията се разминават. Според три от четирите сайта ще има дъжд, според един – вероятността е около 40 на сто. Каквото и да се окаже времето в неделя, то четвъртия старт на националните шампиони и двукратни победители в този спринт – Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Eво) ще е продължение на „мокрия“ сезон 2021, започнал с преваляване на писта Дракон в първата седмица на април. „Влизам в серия от състезания, без прекъсвания – обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт действащият шампион в спринта, за когото защитата на титлата от 2020 г. започна с победа в Пещера. – Както се казва – под пара в продължение на 14 дни.“ Утре започва Дряново, идният уикенд е сливенското Българка и, макар през април да обяви, че няма да се пуска в планинските, Ангелов ще е и на старта над Сливен. „Зная, че с този автомобил, нямам шансове на това трасе, но участието в Българка не е за шампионата, а за да се подготвя за Монбат Рали Сливен. Възнамерявам да пробвам различни типове гуми и настройки в планинското.“ Ангелов не отрича, че ще търси победата в Дряново, но това ще е втората част в програмата за спринтовото участие.

снимка: петко станчев/rallyxpress
НАЧАЛО С ПРЕВАЛЯВАНЕ И ДЪЖД ВЪВ ВСЕКИ СТАРТ… От презентацията на отбора на Мегапорт през април на пистата Калояново до пороя в първия ден на рали България, за Ангелов/Гаджев не минава надпревара, в която да не се правят и „мокри настройки“…

Над нея ще са различните сетове на Фабия-та, тъй като и трите трасета в Дряновския Балкан са близки по характеристики на етапите, които предстоят на екипажа в Сливенския Балкан.

Във всяко едно от четирите досегашни участия на мегапортите вали дъжд, като още в Пещера екипът на Моторспорт Академия на Гьошев търсеше най-правилните настройки и избор на гуми за предстоящото в Ескишехир рали (също дъждовно), за да се стигне до силния валеж в България и очакваните мокри трасета този уикенд.

ПОСЛЕДНИТЕ приготовления – купите, шампионското шампанско, проверката на новата надувна арка на клуба-домакин – НТ Рейсинг, новият транспарант и останалите „необходимите потребности“, екипът на Ники Стоянов, заместникът на директора на рали-спринт Дряново Диан Иванов, са били завършени днес преди обяда. „За съжаление ще се наложи да се измокрим, защото всичкото подготвено трябва да бъде преместено в щаба (както е обичайно – Общинската спортна зала – бел. ред.), но пък ще сме 100 на 100 готови за утре и за началото на опознаването на трасетата“, каза Стоянов. И като доказателство изпрати снимка, след като надувната арка е била изпробвана в работещ вид.

На снимката, направена за RallyXpress

от Богдан Георгиев,

работещият и сега на пълни обороти екип на

Ники Стоянов

(на заден план със зелената тениска) са

Райчо Николов, Марио Георгиев, Тихомир Русанов

и Атанас Йорданов.