Кекса печели при турингите, „лисиците“ с Х при клубовете

  • Home
  • Кекса печели при турингите, „лисиците“ с Х при клубовете

ЛОШ ДЕН за отбора на пловдивчани! От 5 автомобила единствено каралият истински здраво Венци Станев (четири квалификации и едно пълно състезание) се отчете с точков актив за шампионата. Последователно от старта, още в събота вечерта, отпадна лидера в класирането на Туринг Кольо Карастоянов (Хонда Сивик, механика), за старта механиците не успяха да справят с проблемите в „синята десетка“ на Камен Василев, Влъчков напусна преди 11-ия тур, а сензационно техниката подведе Косьо Маршавелов още на старта. „Това не беше деня на тима“, направи рекапитулацията за писта Енеос Влъчков-ст., визирайки небивалият до този момент неделен технически невървеж.

ИЗНЕНАДАТА във второто издание на писта Енеос на трасето Дракон край Калояново е победата на лидера в отбора на Грийн Фокс Моторспорт и негов основател Димитър Кондев-Кекса (на снимката), който днес записа първата си победа в Серия Туринг на националния шампионат на затворен маршрут и писта. Но това бе колкото изстрадана, толкова и странна победа, поне що се отнася до конкуренцията и Клио-то на Кекса. Част от съперниците окапаха от състезанието още преди старта, тоталният лидер на „турингите“ – Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик) отпадна в 10-ия тур, а пресичайки финала на Дракон-а, „грохна“ в западния край на трасето. „Последните три обиколки имах усещането, че става нещо с предното колело, че нещо не е наред – каза след финала Кондев. – Не сме установили точно какво, но доброто е, че минах финала.“ Първата си победа Кондев регистрира 15:28.159 мин, след старта, оставяйки на 2.007 сек зад себе си каралият изключително мощно в неделя Стоил Неков (Елена Тим, Хонда Сивик) и старозагорският ветеран Илия Бояджиев (Стара Загора, ВАЗ 2105), завършил с разлика от победителя от 49.443 сек. Други двама от „постоянното присъствие“ и влизащи в категорията на топ-имената – основни играчи на „лисиците“ – Александър Димитро- (Фолксваген Голф) и Косю Йорданов (Рено Меган) съответно не видяха финала и не потеглиха от старта.

снимки за rallyxpress: йоанна илиева
НАЙ-БЪРЗ В СЪБОТАТА, НАЙ-БЪРЗ И В НЕДЕЛЯ… Димитър Кондев-Кекса е останал без основния си конкурент и остава да запази автомобила си още 6.8 км, за да регистрира първия си пълен с успехи уикенд на Дракон-а.

Както тази, така и останалите три серии се оказаха лишени от интрига в неделния ден. В събота вечерта Стамен Влъчков беше категоричен, че шампионът – неговият син (втора стартова позиция, вдясно от Кондев) ще атакува след 4-ата обиколка, което и Влъчков-младши направи успешно, повеждайки колоната. Но за само за 6 тура, преди да се върне в бокса. „Най-вероятно е полуоска, но докато не я вдигнем [на подемника] – кой да ти каже?“, коментира шеф-механика на екипа Ивелин Терзиев-Фичо. Макар в отбора да посрещнаха Влъчков с аплодисменти, той записа втора нула от Енеос, при това не му достигната 2048 метра дистанция, за да направи минималните 11 обиколки и да запише първите си точки от годината.

снимки за rallyxpress: йоанна илиева

ПО СХЕМАТА НА МЕНИДЖЪРА… Обиколка №4, Влъчков е начело и набира скорост за да спечели победа, след прекъснатото състезание в Бургас. В тези серия нещата все пак имаха своята, макар и много кратка интрига, докато при „спортистите“ неспиращият да побеждава русенец Йордан Методиев (Дианел, Хонда Сивик) записа своята втора за сезона победа, повтаряйки дословно началото на миналия сезон с двете първи места в Енеос и София. Стартът на серията бе бургаски дубъл, като зад Методиев летяха други два Сивик-а – на Ал-Димитров-Пъчката и Сашо Антов, като и двамата от „лисиците“ имаха претенции поне да направят победата на Методиев възможно по-трудна. Пъчката обаче направи грешка и се завъртя, Антов го задмина и докато Димитров изоставаше с времето, синът на Вальо Антон се опитваше максимално да доближи русенеца, за да намери момента за атаката. „Но в спънатите завои на Дракон-а не можех да „напълня“, колата буташе отпред и там където трябваше да започна [атака], мене ме нямаше!“, обяви пред сайта RallyXpress Антов-мл. Причината се установява в София, когато първия оглед показва, че шперът е счупен наполовина, откъдето и недостига на 3.453 сек за пилота, за да излезе пред Методиев (16:11.103 мин.) Трети е Пъчката, чието потъване, слез грешката, го остави на 9.440 сек от първенеца.

снимки за rallyxpress: йоанна илиева

ПОЧТИ КАКТО НА СТАРТА… Лидерът в шампионата на спортистите (на преден план, вдясно) – Йордан Методиев поведе колоната, за да завърши като първият пилот през шампионата, записал две победи от два старта. Изглежда Фортуна бе взела на мушката си в Енеос всички шампиони от 2020 г., покосявайки първо още на старта Иван Лишев (Стара Загора, ВАЗ 2101), после мина през Влъчков, за да завърши и с Макси-тата и Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Лансър Ево 10). ………

ЕЛ-ВИ АУТО РЕЙСИНГ С ПЪРВА ПОБЕДА ПРИ ТИМОВЕНЕ.

АКО СПЕЧЕЛИМ в „спорта“ и в Туринг, сме взели отборната победа тук“, коментира преди старта на писта Енеос Димитър Кондев. В първата серия Антов и Димитров не успяха да се справят с русенската Хонда, а Кондев донесе планирания успех във втората серия. В същото време Ел-Ви Ауто рейсинг на Лъчо Воденичаров записа максимума от точки с Камбуров и второто място на Патенов при лади-те, след което, под чертата резултатът на „лисиците“ и панагюрци е… 54:54. При този „хикс“ обаче натежаха точките от серия Макси, така че Воденичаров за втори път в два сезона взема отборния трофей.

……………………………….. Така че освободеното чело при ладите оформи един малко очакван двубой, макар той да бе заквасен още в квалификациите, в които Лишев бе под позната форма, а Крум Крумов (Жико-Моторспорт, ВАЗ 2105) да беше демонстрирал амбиции за челото, както това направи и новият член на Ел-Ви Ауто Рейсинг Огнян Патенов. „Регулирах предницата и резултатите дойдоха по-добре“, обясни Патенов, но явно е, че той има още да работи по кола (нов, много по-ефектен дизайн тази година – бел. ред.), за да се покаже в позната ѝ форма. Крумов бе недостижим и от Патенов, и от поредната „лисица“ – Дончо Донев (ВАЗ 2105), които на финала пилотът на видинския клуб остави зад гърба съответно на 3.571 и масивните 19.167 сек. Крумов, който е типичен представител на видинската автомобилна школа, фактически прави дебют на Дракон-а и във второто си пистово състезание печели победа. При това, след като е „преседял“ на скамейката, излизайки от рали-кроса почти две петилетки.

снимки за rallyxpress: йоанна илиева

ПЪРВИ ДРАКОН И ПЪРВО ПЪРВО МЯСТО… Крум Крумов направи добра пловдивска компенсация на електрическите проблеми край Бургаското езеро, завършвайки на върха на Серия Лада. „Не, не беше трудна победа, още повече, че ако не бяха чисто ел.-проблемите в Бургас, заедно с това тук, класирането ми щеше да е много по-добро“, резюмира първия си успех и купата за първото място в Серия Лада пилотът на Жико-Моторспорт. Минимум „максита“ на старта на серията, която извади публиката на оградата на Дракон-а и която се чакаше с най-голямо вълнение? В заявките за писта Енеос – 10 автомобила, в квалификациите – 8, 6 – на старта и… 4 на финала, в който Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг) записа втората си поредна победа през сезона. В бокса и борбата подобна победа, се таксува във вариант WO (без опонент), а в случая днес Камбуров значително бе улеснен, след като се случи онова, което от години не се е случвало с Маршавелов  и „кавалериста му“ – повреда още на старта, без да говорим, че това пък изобщо не е ставало „у дома“, на Дракон-а. В момента, в който светна „зелената“ [светлина], бялата „десетка“ на шампиона не измина от 50 м., преди да предаде фронта. Срез публиката – а тя бе необичайно много – се усети вълната на тоталното разочарование.

снимки за rallyxpress: йоанна илиева

КРАТКА ИНТРИГА… Царски се опитва да набере още скорост в завоя, за да намери атакува своя опонент Пламен Камбуров, но само до момента, в който една „закопчалка“ не отваря капака на мотора на Мицубиши-то. Първо, защото победата на Камбуров ставаше предвидима, колкото и газ да раздаваха зад гърба му Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9) и най-бързото Субару в групата – това на пилота на Старт-М Криводол Румен Киров и последният оцелял от пловдивския взвод на КА2 Рейсинг Тим – Венци Станев (Мицубиши Лансър Ево 10). „Не е приятно, но го има [в играта] – каза за сайта смеейки се Маршавелов. – Не знаем каква е причината, но явно е механика. Ще го разберем тази вечер най-рано…“ Преди това, след една – в буквалния смисъл – безсънна нощ за Димитър Акабалиев, до старта не успяха да докарат и „синята десетка“ на Камен Василев.

снимки за rallyxpress: йоанна илиева

ДВА ОТ ТРИ НА СТАРТА… Константин Маршавелов (на преден план) и готвещият се за втория си старт при Макси – Венцислав Станев се очакват зеления сфетофар. И вместо поставен в менгеме от три страни, Камбуров се оказа с празни пространство откъм гърба и вдясно, след отпадането на Маршавелов и атакуван едновременно от Царски, Киров и Станев. „Добра втора победа, успех и за отбора, мога само да бъда доволен от Дракон-а“, синтезира състезанието Камбуров, който, заедно с Младенов в спорта са единствените двама пилоти, записали пълен брой точки от двете състезания до момента. Времето, записано в протоколите от писта Енеос за пилота на Ел-Ви Ауто Рейсинг е 14:40.689 мин, следван на 1.070 сек от Киров и на 12.112 от Станев. Стартирал повече заради олимпийския принцип, и заради публиката, с тенденция за здрава битка заради все още трудно подвижния десен крак („Не е болка за умиране, но „работи“ само за натиск, но не и за местенето по хоризонтала за работата с другия педал“), Царя видя възможността не просто да завърши, но и да вземе първите си по-големи точки в шампионата от доста време насам. И понеже каръщината знае добре да уцели момента, в момента в който Царски започна подготвя атаката си, шифтът, който затваря капака на двигателя отпред-вдясно се отвори и половината от капака зейна.

снимки за rallyxpress: асен стоянов

ПРЕД ПУБЛИКАТА И ПОД АПЛАУЗИТЕ Й… Едно от малките „посещенията“ в бързия бокс – Илия Царски се насочва към екипа си от механици (горе) с отворената предна дясна част на капака на Мицубиши-то (долу)
Дракон-а е трасе, на което влизанията в бързия бокс са не само рядкост, но и обичайно предизвестено изоставане, на рейс-директорът Валентин Бонев не се наложи да показва номера на Царски и табела за влизане в бокса панагюрецът сам мина пред аплодиращите го трибуни, механиците „запушиха“ отвора и пилотът завърши 4-и. „За Българка [планинско] ще съм още по-добре!“, заключава пилотът. Мненията около това дали Киров трябваше да натисне още, за да поднесе сензацията на Дракон-а, изпреварвайки евентуално Камбуров или това, че завършека на серия Макси за пилота на криводолци е по-добра в този си консервативен вариант, бяха на двата полюса след края. По-вероятното е самият Киров да е заложил на сигурните 21-точки в шампионата, за сметка на неоправдан риск за техниката преди самия финал на 14-те обиколки.

снимки за rallyxpress: йоанна илиева

ТРАДИЦИЯТА Е СПАЗЕНА… Всички победители в категориите на писта Енеос 2021 заедно на финала.

:: Невиждан от три години наплив на зрители за състезание от първенството на България отбеляза собственикът на трасето инж. Христо Стоилов (на снимката), според когото първата причина за много повечето от обичайната публика обаче не е толкова пандемичната пауза, а това, че хората са започнали да се отнасят с уважение към единственото състезателно трасе, но и с разбирането, че шоуто там не е безплатно. „Пандемията – разбира се, но се забелязва и това променено отношение, точно както при представление в театър, където не влизаш просто ей така…“, резюмира за сайта пловдивчанинът.

:: Н и Н Хоби направи стартът на писта Енеос близък до онези състезания зад граница, на които не можеш да се сблъскаш с десетките „гаражи“ на по десетина етажа, в които се предлагат фенски автомобили, изпълнени в три- четири- пет- мащаба. RallyXpress отбелязва този факт не само защото Стефан Драганов се „самонагради“, купувайки си опакована добре „…моята мечта!“ (Пежо 306), но и защото с присъствието на подобна професионална експозиция сред публиката, състезание като Енеос получи и един доста различен от делничните стартове вид.

:: „Началникът“ казва „Мерси!“ Неделята започна сладко за екипа на Ел-Ви Ауто Рейсинг, когато наричаният от всички „началник“ Стоян Ангелков отбеляза поредния рожден ден. Макар и с контузията, от надухалият го бургаския вятър, панагюрецът бай Стоян, не пропусна да бъде с екипа си, споделяйки празника си с първата пистова победа на отбора.