Спринтирането в Дряново: 100 на 100 под индигото на 2020 г.

  • Home
  • Спринтирането в Дряново: 100 на 100 под индигото на 2020 г.

от Страшо Димов/RallyXpress

ОЩЕ ОТ „РОДИТЕЛИТЕ“ на ралиспринт Дряново – Диян Иванов и Цветомир Русев-Вюрта зная добре, че използваният за пети пореден път вариант на трасетата в тази надпревара (Допълнителният правилник и часовият график – Порталът на АФБ) е един от поне трите възможни схеми. Така обаче се случи, че след реновирането на пътищата и последвалият ги „ковид-сезон“ принудително приложиха схемата „без промени на работещото нещо.“ Позволявам си да кажа, че познавайки хората от екипа, при други обстоятелства, поне от два сезона насам, състезанието щеше да е с трасета и маршрут, различни от първоначалните.

ПЪЛНО ПОВТОРЕНИЕ на четвъртото издание на ралиспринт Дряново от сезон 2020 г.! Това стана възможно да се случи, след като и списъкът със заявките (виж по-долу), станали известни днес, до последно копира като брой на регистрираните екипажи листата от август миналата година – 22 автомобила. Така използваната вече за пета поредна година работеща схема на това състезание получи още едно потвърждение, че нещо работещо не бива да бъде променяно. Ако за миналия сезон логиката се определяше от отпадането на надбягването през 2019 г. заради ремонтите, сега очевадната предпазливост на екипа на НТ Рейсинг е базирана на възможни изменения около „короната“. Разбира се, с №1 ще бъде екипажът на шампионите от миналия сезон – Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Ево), които са и победителите през последните две издания на това състезание. Заявките показват, че два от общо 22-ата тандема в неделя след обед (RC3N и RС5), няма да се качат на подиума, а три други „единаци“ (RC2, НС2 и НС4) ще бъдат точкувани само с половината от актива за гарантираното при финал първо място в тези класове. Междувременно, за да бъде картината пълно повторение на тази от миналото лято, край сервизния парк от Сливен вече са докарани металните ограждения и е подготвена новата надувна арка, която е собственост на клуба НТ Рейсинг.

СПИСЪКЪТ със заявените екипажи за ралиспринт Дряново

:: Дългото обратно пътуване. Такава е ситуацията около подновяването на шампионатните изяви на екипажа Петър Бакалов/Белослав Денчев (Вромос, Рено Клио Макси, RCN3, на снимката долу). „Да, след дългата пауза, в която бяхме, аз Белослав и колата… се събираме отново. Това ще е първото ни състезание от края на 2019 и спринта в Бургас –доста нетипично за нас. Готови, но това ще е малко като загрявка и влизане в кондиция, но ще се борим за челни позиции“, написа за RallyXpress пилотът. Дали завръщането е с конкретна програма и ако да, за кой от шампионатите ще е тя? „Не, няма нищо конкретно, ще е както дойде. Най-вероятно – спринт и планински, но само отбрани стартове…“

:: Трети старт, втори навигатор. Ветеранът сред рали-пилотите Емил Денев-Прокурора строго прилага обявената в началото смяна на навигаторите си, в зависимост от състезанията, в които участва. Началото на годината Прокурора започна със своя зет Тодор Йорданов, за който дебютът бе в самия край на миналия сезон във видинския спринт (на снимката на Петко Станчев/RallyXpress), след което в 51-ото рали България пилотът се събра със своя дългогодишен партньор Богомил Ненов, който пък спечелиха първото място в RC3N, за да се довери отново на Тодор за състезанието в Дряново.

:: Екипаж от партньори и… съперници. Седмица, след като приключат участието си като екипаж в Дряново, на старта на сливенското планинско Българка пилотът Димитър Гочев и неговият навигатор (но само в спринтовия шампионат – бел. ред.) Мишо Боев – на снимката от Петко Станчев/RallyXpress – ще застанат като съперници в клас RC5.

„Аз ще съм с познатото Пежо 106 (на снимката долу), той ще си кара Саксо-то, за да се съберем като екипаж, но с разменени позиции в Монбат Рали Сливен 10 дни по-късно.“

Това е един от малкото, ако не и единствения случай в текущия сезон, в който двама състезатели използват един автомобил в два различни шампионата и със смяна на „задълженията“.