Шампионатът стартира пак, но сега с класическото Българка

  • Home
  • Шампионатът стартира пак, но сега с класическото Българка


:: Събота, 5 юни

8.00 до 11.30 ч.: административна проверка и технически преглед на заявените автомобили – в зала Май, Община Сливен и пл. Хаджи Димитър и отвеждане на сервизните автомобили в сервизния парк, след административния преглед; 12.00 ч. – официално откриване, центъра Сливен, площада (задължително за всички пилоти с екипи); 12.45 ч. –  първо заседание на спортните комисари, местността Абланово – Чешмата, публикуване на списъка с допуснатите автомобили и реда на стартиране; 13.15 ч. – брифинг със състезателите (местността Абланово – Чешмата); 14.00 ч. – начало на официалните тренировки (3 манша); 19.00 ч. – публикуване на списъка и реда на стартиране в неделя.
:: Неделя, 6 юни
10.30 ч. – старт на състезанието (3 манша); около 14.00 ч. – публикуване на резултатите и награждаване (местността Абланово – Чешмата).

ШАМПИОНАТЪТ в скоростните планински изкачвания за 2021 г. ще стартира този уикенд за трети пореден път, след като планираното начало в Шумен бе отказано от домакините заради ковид-усложненията, а състезанието в Благоевград бе прекратено заради драматичния инцидент с пилота Георги Георгиев-Гецата. Третото начало ще бъде с класическата сливенска надпревара Българка, в чиято дълга история страницата от миналата година отсъства пак поради противоепидемичните мерки. Както е традицията за това състезание, от последните няколко дена 3360-метровото трасе се подготвя за съботните квалификации.

„Правим го хората от клуба [Булсим] и приятелите – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Стефан Чолаков (на снимката горе), който е по пистата поне два пъти в миналите дни и ще работи заедно с още петнадесетина от групата до…

«…докато това, което искам да се направи не ми хареса – форматира продължителността на подготовката Чолаков. – Ако някой [от пилотите] вижда проблеми, отворен съм да ги обсъдим и ако преценим, че са разумни, да направим промените.“ Точно поради тази причина и заради допълнителното повишаване на безопасността на състезателите, преди първият лек десен завой на трасето ще бъде поставен шикан.

снимки: организатори на планинско българка

ТРЕТА СМЯНА… Хора от отбора на Булсим белосват стартовата линия на трасето към връх Българка (горе). Водени от бившия шампион в ралитата Георги Василев, Весо Михов и председателят на АСК Булсим Димитър Чолаков „хигиенизират“ пътят на планинското състезание. „Като цяло трасето на Българка не е опасно за излизане от него, но големите [автомобили] идват към този завои на много висока скорост и решихме да има шикан – обяснява сливналията. – Той е отворен, просто за да „слязат“ с една-две надолу, да се намали допълнителния риск от грешка.“ По думите на организаторите, в листата за заявките (трябва да излезе по-късно тази вечер – бел. ред.) за първи път фигурират и имена на състезатели от Румъния, факт, който до момента не е бил регистриран за Българка.

СХЕМАТА на трасето на Българка