Още един от старото „ято“ ни остави, отлетя Голямата Чайка

  • Home
  • Още един от старото „ято“ ни остави, отлетя Голямата Чайка

ПОСЛЕДНО сбогом на Атанас Анастасов-Чайката роднини, близки и приятели ще кажат в понеделник, 22 март в 14:00 на опелото и погребението на пилота във Великотърновския гробищен парк. Почивай в мир, Чайка!

ВРЕЧА ВЕЧЕРТА, след кратко боледуване на 76-годишна възраст от автомобилното ято се отдели един от ветераните на българските ралита и член на националния отбор Атанас Анастасов, повече известен в гилдията като Чайката. „Не, не е от „корона“, заяви пред сайта председателят на клуба на ветераните в българския автомобилен спорт бай Иван Дончев, който разпространи в общността черната новина, допълвайки, че здравословното състояние на бившия пилот на АСК Автотранспорт е било силно нарушено още преди много години. Същото потвърди пред RallyXpress и последният навигатор на Чайката Светльо Георгиев: „Той направи тежка операция на панкреаса преди време и от години не беше във форма.“ Освен основен играч във Великотърновския клон на най-мощният и заможен клуб в страната през 80-те и 90-те години на ХХ век – Автотранспорт, Атанас Анастасов бе един и от неизменните членове на националния тим, а негов партньор бе Ваня Анастасова, която освен навигатор в състезанията бе и щурман в семейния живот на Чайката. Ето как си го спомнят старите асове на българските ралита:

:: Бай Иван Дончев: „За съжаление дори не идваше и на сбирките на ветераните – все заради здравето – макар че много искаше. Беше невероятно весел човек, силен като пилот, но след смъртта на Ваня се затвори много.“

:: Георги Петров: „Един от най-добрите състезатели, с много хъс за ралитата, един от тези, които можеха да се похвалят, че имат най-много приятели.“

:: Милчо Ковачев: „Много бърз карач, търсеше завършване в състезанието от самото начало и на всяка цена, а това го правеше успешен пилот.“

снимка за rallyxpress: лична фейсбук страница на навигатора светослав георгиев
ЗАЕДНО С УНУКАТА И СВОЯ ЩУРМАН… Село Балванци, преди години. Атанас Анастасов (вдясно) заедно със Светослав Георгиев и внукът на Чайката.

Освен с постиженията в българските ралита, които Чайката записа на свое име, в спомените на своите колеги, а и за информация на далече по-младата част от гилдията, Атанас Анастасов може да бъде свързван и с това, че беше най-известният „самараджия“.

„Точно така, той бе първият, който вкара от Германия две заводски подготвени Лада Самара – потвърждава Светльо Георгиев, последният ко-пилот на Чайката. – Тогава започнах и [кариерата си] с него, но после дойдоха и лошите времена, преди да се оттегли от спорта и да се затвори в с. Балванци, Габровско.