Зарата и Хасково са в комбина за намаляването на разходите

  • Home
  • Зарата и Хасково са в комбина за намаляването на разходите

ПАРАДОКСЪТ да се види публика, отделена от старта на състезание, не от стандартни баражни платна, бе отбелязана от RallyXpress на старта на планинско Раховец-Лясковец преди две години. Тогава не заради липса на средства, а заради недостига на ограждения бяха поставили натясно директорът на планинското Димитр Стефанов. Заради разделянето на зрители и служебни лица, търновецът е принуден да разпъне… топ плат от бяло хасе (на снимката на RallyXpress, долу). Както се казва – и да викаш, и да не викаш, Неволята може да ти даде само това.

КАТО ОРГАНИЗАТОРИ на два от най-важните кръгове от шампионата на затворен маршрут и писта – Стара Загора и Хасково, направиха комшийско обединение, за да стигнат заедно до намаляване на разходите по своите две състезания. И резултатът, от тази кооперация, напълно неочаквано, вече е налице – в продължение на три месеца шефът на АСК Стара Загора Илия Бояджиев (на снимката) работеше като висококвалифициран шлосер и заварчик. От едната страна на тезгяха на пилота на Зарата са тръбите (обща дължина на заготовките – около, а след напрегната работа, до входа на гаража на старозагореца се подреждат готовите заграждения. Те са в същия вид и със същите стандарти на онези от предпазните бариери, каквито от години са познати по състезанията и, според информации на RallyXpress, БФАС „отдаваше под наем“, след като загуби лиценза си да бъде официално признатата автомобилната власт в България. „Ние [клубът] си имаме цялата необходима база, за да правим състезанието [писта Стара Загора] – обяснява Бояджиев. – Но преди, за всеки старт трябваше да наемаме тези ограждения, а отделно и да ги транспортираме от София и обратно, което силно утежнява и организацията, и бюджета на пистата.“

снимка: личен архив илия бояджиев
ТОЙ Е МНОГО ДОБЪР МЕНИДЖЪР… сега обаче Илия Бояджиев е в ролята на заварчик-паспортчик, изработвайки в почивните си дни загражденията за своя клуб и този на Иван Бакърджиев.

АСК Стара Загора вече отдавна се е обзавела с необходимото за обезопасяването на трасето така, че за състезанието остава единствено да се монтира платформата и олимпийската стълбичка. Отделно Илия Бояджиев точно си прави сметката и на парите, с които да бъдат платени „щетите“ по баражите („Преди 2 години трябваше да платя за едно повредено ограждение… 220 лв.! – Бояджиев).

снимка: личен архив илия бояджиев

КАТО КЛОНИРАНИ, НЕ МОЖЕШ ГИ РАЗЛИЧИ… Първата част от продукцията – 50 баража за публиката, е подредена в двора на работилницата на Бояджиев. Направеното от заралията е 1:1 с познатите от години по състезанията предпазни бариери за публиката. Но в лицето на директора на писта Хасково Иван Бакърджиев, заралията намира съмишленик и двамата правят кооперацията – Бакърджиев поделя разходите на материалите със Стара Загора, като стават съсобственици на преградите. Отделно от собствеността, дестинацията Хасково-Стара Загора е едва 62 км, близо 4 пъти по-късо от четирикратното Стара Загора (Хасково) – София. „Тази кооперация се наложи от само себе си – обяснява другия „владелец“ – Иван Бакърджиев. – Не е толкова за наема – около 1500 лв., а заради напрежението и евентуалната възможност от закъснения и объркване на целия график на пистата. Бакърджиев, освен великодушно подминава дублираната операция „натовари-разтовари“, сочейки, че два пъти до София и обратно чисто са общо… 908 км! И това – при непрекъснатото поскъпване на транспорта у нас. „Дали трябва да говоря за стреса, който се прибавя и заради огражденията за всяко състезание?“, пита Бакърджиев., за който и инвестицията, и кооперацията са се оправдали и вече се отплащат още отсега. За да се върне назад в годините като 2010 и 2011 г., когато заради трасето в кв. Орфей, целият град, включително и строящите сгради, са оставени без огради, за да се гарантира безопасността на публиката.

Бояджиев обаче не би се славил като гледащ надалеч мениджър, ако „операцията по кооперацията“ не е проведена в края на миналата година, в самото навечерие на 30-процентовото поскъпване на метала, скочил близо 3000 лв.

ВТОРИЯТ АВТОМОБИЛЕН спортен клуб, който реши лично да се ангажира с изработката на свои собствени ограждения, бе русенският автомобилен спортен клуб Хоби кар. Както и заралиите, майсторът на производството е друг от ветераните на автомобилните дисциплини – Пламен Панталеев. „Не, не се сетих да снимам… ха-ха… нито производството, вино продукцията“ коментира русенецът От преди месец, откакто са завършени, загражденията, както и цялото имуществото на клуба, впрочем както и всичко в АСК Хоби кар, е подредено по-добре от всяка аптека. В бъдеще се очаква, че Панталеев ще е най-близката дестинация до три автомобилни града като Велико Търново, Шумен, Варна и Бургас.  

снимка: личен архив на пламен панталеев

„ЗАВАРЯВАХ ЕДНИ ЗАГРАЖДЕНИЯ… сега правя другите, но не в цеха, а на село и с друга механизация…