Елфин Дракона печели Швеция, води в WRC

  • Home
  • Елфин Дракона печели Швеция, води в WRC


:: Първите 6 екипажа във втория кръг: Евънс/Мартин (Тойота Ярис WRC) 1.11:43.1 ч., следвани на 12.7 сек от Танак/Ярвеойя (Хюндай i20 WRC), на 20.2 от Рованпера/Халтунен (Тойота Ярис WRC), на 23.6 от Ожие/Инграсия (Тойота Ярис WRC), на 32.4 от Лапи/Ферм (Форд Фиеста WRC), на 33.8 от Нювил/Гилсул (Хюндай i20 WRC), и др.
:: Класиране в пауърстейджа: Кале Рованпера 5, Тири Нювил 4, Себастиян Ожие 3, Отт Танак 2 и Есапека Лапи 1 т.
:: Етапни победи: Евънс 5, Танак 2, Нювил и Рованпера – по 1.
:: Лидери на колоната: Елфин Евънс – от 1 до 9.
:: Класиране в първенството на пилотите (2 от 13 кръга): Елфин Евънс и Тиери Нювил – по 42 т., Себастиян Ожие 37, Кале Рованпера 30, Есапека Лапи 24, Отт Танак 20, Теему Сунинен 11, Себастиян Льоб 8 т., и др.
:: Класиране в първенството на производителите (2 от 13 кръга): Тойота Газоо Рейсинг 73 т., Хюндай Моторспорт 63 Форд М-Спорт 40 т.

ДВЕ ГОДИНИ И 3 месеца, след като в Уелс Рали Великобритания 31-годишният уелсец Елфин Евънс (на снимката) триумфира с първата си победа в световните серии, днес той и навигаторът му Скот Мартин записаха своята най-важна победа, печелейки окастреното и допълнително подкастряно Швеция Рали. Най-важното за двамата рали, защото след първото място в Швеция екипажът на Томи Макинен и Тойота Газоо Рейсинг за първи път в своята кариера застана начело на временното класиране на световното първенство. Но и също така, защото успехът по пътищата Вармланд тандемът показа, че няма нищо случайно в подиума му от Монте Карло. „Трябва да благодаря на всички от екипа. Промяната стана много лесна за нас и ни беше дадено всичко необходимо“, коментира Евънс, който в двете досегашни ралита все си е на подиума. Двамата влиза в кръга на не-скандинавски пилоти, които през последните години са по-бързи от домакините си в ралито.   За първи път от доста години насам обаче лидерството е поделено, защото точно както Евънс/Мартин, с 42 т., но с по-задно класиране от последното състезание са белгийците Тиери Нювил и Никола Гилсул (Хюндай Моторспорт). И още едни бонус за победителя – уелсецът, успя тотално да се наложи ездата си над конкуренцията и най-вече над действащият световен шампион Отт Танак (Хюндай Моторспорт) и съотборника си Себастиян Ожие още от първия скоростен тест, недопускайки до последния етап – 21.19-килметровият Ликенас 2 – някой от тях да го измести от лидерската позиция. На последния финал от осакатеното до 9 специални отсечки шведско рали преднината му пред Танак бе 12.7 сек., неудоволствие, което се бе наместило на физиономията на естонеца още от първия ден на Швеция.

снимка: интернет
НЕДОСТИЖИМ В ШВЕЦИЯ… Елфин Евънс показа езда, която накара Томи Макинен да повтаря за него, че е „брилянтен… брилянтен!!“

За Дракона Елфин това рали носи и много допълнителен престиж, защото да вземеш Швеция не е било по силите най-малко на петима световни шампиони – вечният трети тук Колин Макрий, сребърният в продължение на четири години Карлос Сайнц, Дидие Ориол или великият Валтер Рьол. „Знаех, че може [да спечели], не съм изненадан от победата му, в него има нещо много специално, от години съм зад момчето [си]“, коментира пред WRC+ Гуиндаф Евънс, пристигнал в Карлщад в нощта преди пауърстейджа.

снимка: стоп-кадър от wrc.live

НЕ МОЖЕ ДА СИ СЪБЕРЕ УСМИВКАТА… Гуиндаф  Евънс обяснява пред репортерите на WRC.LIVE, че е бил сигурен в успеха на своя син.

В ОСНОВНО променения в облика си официален сайт на световното първенство можете да следите резултатите от Швеция Рали на живо ТУК

На това рали изобщо не му вървеше в неговата годишнина. Започна със сериозно окастряна не тестовете и рендосване на километраж, за да завърши в дъждовната неделя с отмяна на първия от двата финални скоростни етапи, оставяйки непреработен единствено пауърстейджа. Ако топлото време бе марката за втория кръг от шампионата, то голяма и драматична гонка беляза второто бягане на Ликенас 2 и края на това крайно необичано рали. „Няма как да се очаква при това хлъзгаво трасе пилотите да не са до известна степен предпазливи в пауър-а[стейдж]“, категорично коментира Макинен. – Но все пак изненади може да има“, застраховайки завърши финландецът. Прогнозата, че този тест – един от най-бързите не само в Швеция, но и в целия шампионат, въпреки екстремното състояние на настилката (Остберг във фейсбук: „В единия завой влизаш на сняг, излизаш от него и влизаш в едър чакъл…“) може да поднесе изненади, се оказа вярна.

снимка: интернет и стоп-кадри от wrc.live

ТРАСЕ, КОЕТО ИМА ВСИЧКО, НО НЕ И СУХ ПАСАЖ… Ако в първия ден състезанието се доближаваше до снега, с който е известно Швеция Рали, пауърстейджа успя да побере в 21-километровата дистанция всичко – дъжд, чакъл, лед, сняг… Най-малко, че доста преди очакваните от RallyXpress 2-3 ралита, момчето Кале Рованпера (Тойота Ярис WRC) записа първата си етапна победа, карайки в извънземен стил и скорост, на която цялата колона може да завижда до почервеняване!

снимка: интернет

РАЗОЧАРОВАТЕЛ… С първата си победа в скоростен етап в Швеция, Кале Рованпера силно разочарова бившия световен шампион Себ Ожие, избутвайки го от почетното трето място на подиума. Ясно е, защо Танак така и не се усмихна в трите дни на Швеция, както е ясно и защо на финала на Ликенас Себ Ожие говореше повече за добро представяне в… Мексико, а не какво мисли, за това, че 19-годишното хлапе Рованпера в последния момент го избута от третото място на подиума. „Условията на последния тест бяха наистина трудни и трябва да призная, че не смеех да натискам достатъчно“, коментира самокритично каза Ожие на финала.

снимка: интернет

ТРИ ДНИ НЕ СЕ УСМИХНА… Отт Танак завърши 2-и, но за амбициозния пилот това не стига, за да е доволен от Швеция. Втора поредна победа в WRC2 записа Мадс Остберг (Ситроен С3 R5), успял да остави Оле-Кристиян Вейби (Хюндай i20 R5) на 23.4 сек зад себе си, който пък от своя страна изпревари шведа Понтус Тидеман (Шкода Фабия R5). Във WRC3 Яни Хутонен (Хюндай i20 R5) записа в края на шведското рали резултат от 1.15:46.1 ч., следван на драматичната половин секунда от Емил Линдхолм (Шкода Фабия R5) и на масивната половин минута от Яри Кристоферсън (Фолксваген Поло GTi R5).

снимка: интернет

10 САНТИМА РАЗЛИКА… Толкова не достигна в скоростта на Емил Линдхолм, за да вземе победа над Хутонен в WRC3.