Днес се навършват 10 години от българското бинго в WRC

  • Home
  • Днес се навършват 10 години от българското бинго в WRC


…И СМЯТАМ, че имам пълното право за това, защото следях появата на България WRC още от самата идея до оценките на двамата наблюдатели на ФИА през 2009 и 2010 г. Ако през 1993 г. на Парк де Пренс Бог бе българин, то през декември 2009 г. той несъмнено си е падал и по ралитата. Защото отблизо видях и усилията, и неуспехите, и зверският натиск отвън, и задоволството на пилотите от Боровец и българските етапи, и родните гафове. Но най-важното си остава щастието на родните фенове: световното беше дошло на крака при тях, бе минало през България! Е ако не друго, то за онези, които бяха по скоростните в планината, този спомен със сигурност е незаличим и до днес. Поне това им остава и няма кой да им го отнеме. На мен – също.

В ПЕТЪК, 11 декември 2009 г., малко преди да затворим поредния брой на 168 часа, от дежурството ме извади колежка, викайки ме в стаята: „Айде, Принцът на Монако на трета [линия]…“. Гласът на намиращия се там на годишното събиране на Световния съвет по моторспорта (WMSC) Боби Капев наистина трябва да е звучал доста тържествено. „Гледай спортната [емисия] на bTV!“ и докато попитам „Казаха ли „Да за България?“, Капев бе затворил телефона. Така в 19:30 същата вечер официално беше обявено от Георги Янакиев, че сме получили кръга от световния шампионат и Боровец ще е седмия поред домакин на сериите през 2010 г. По този начин България ставаше 35-ата държава, чието състезание щеше да бъде част от световното първенство. За това участие – сега помпозно би било наречено проект – се правеше наистина невъзможното. Но самият продължавах да бъда скептик независимо, че самият WMSC вече бе опровергал скепсиса ми. Малко по-късно си дадох сметка, че 15 години преди това, в пресцентъра на Албена, Пиеро Содано – тогава ПР на Алесандрини Рейсинг, а сега медиен делегат на ФИА, прогнозира, че рано или късно България ще има световно рали. На такъв първокласен експерт и дългогодишен източник на информации за световните ралита нямаше как да не се вярва. Признавам, че моят процент на допустимост никога не бе минавал границата от 15 – 20 на сто. Всъщност срещу тези малки проценти стоеше единственият голям въпрос: добре де, ама за колко години? Ясно е, че „Кебапчета-гейт“ (виж карето по-долу) е дал резултат, ама Макс дали е обещал повече едно или повече участия?

колаж: rallyxpress
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕД МЕДИИТЕ ОФИЦИАЛНО… 15 февруари 2008 г. В залата на тогавашния ДАМС (Държавната агенция за младежта и спорта – бел. ред.) Георги Янакиев и Пиеро Содано, се готвят за първата официална среща с медиите в България, за да обявят намерението на страната да кандидатства за място в календара на световното първенство.

Но този италианец, който знае много и още повече вижда и научава, имаше и поразителна памет. Срещайки се пред кабинета на Весела Лечева, шефът на ДАМС, за да бъде обявена програмата по работата за България 2010 г., Пиеро само ме подпря с рамо, казвайки: „Помниш Албена… деветдесет и четвърта… Помниш, сигурен съм?!“ И той, и Янакиев се бяха оказали прави. Просто защото в България (но не в Боровец) и досега има рали-дадености, но и до момента те остават много непознати и малко използвани. За световното в Боровец се изписа всичко или почти всичко. И все пак как медиите, особено чуждите видях нашето еднократно присъствие в световното първенство?

колаж: rallyxpress

ДИРЕКТНО ОТ ФАКСА… 12 декември 2009 г. Факсимиле от решението на WMSC в Монако, в което е посочено българското място в календара за 2010 г.

Неотдавна преброих, че по повод на WRC Боровец от този 15 февруари, до финала в „тази неделя“, у нас са били публикувани над 500 различни текста само в централните издания (без да броим регионалните и електронните медии като цяло): от обикновени кратки информации до сериозни анализи.

Имаше прекалено много основания за да се смята, че спечеления за България кръг идва като резултат от признанието на Макс Мозли към фигурата на Янакиев и неговата първа визита зад граница като президент на ФИА, посветена на рали Златни 1992 г.

снимка: архив на rallyxpress

ДОКАТО ОЧАКВАТ АУДИЕНЦИЯТА ПРИ ДЪЛЖАВНИЯ ГЛАВА… Макс Мозли разговаря с Георги Янакиев, докато двамата изчакват аудиенцията при Петър Стоянов, който ще награди сър Макс Мозли с орден Стара планина. Нещо, което е известно и вече е било отбелязвано от сайта RallyXpress – тъкмо президентът на БФАС е бил онзи неформален лидер на представители от бившите соц.-страни, предложили на Мозли промяната, с която закостенялата системата от твърди състезания в WRC да бъде заменена от принцип на ротация и постепенно привличане на домакини от повече страни по света. Същото, от което световните серии продължават въпиещо да се нуждаят и в момента – една значително по-широка география на шампионата По-късно, отново по информация на Содано, разбрах, че тази идея, ама никак, никак не се харесала на част от WMSC, че отгоре на всичко и на заводските отбори. Както впрочем и идеята за WRC в България. Това пък от своя страна моментално обясни, защо публикациите по електронни медии и списания, които се опитвах да не изпусна до финала, бяха така поляризирани. И бяха инфо, което от само себе си директно подсказваше, че джентълменски Мозли си е удържал на думата за българско рали в световното, но само това. В същото време, повечето от кратките информации, отнасящи се до българското събитие в първенството все по-често съдържат въпроса: “Готова ли е България за WRC”?

колаж: rallyxpress

ДИСКУСИОННО ПОЛОЖЕНИЕ… Интернет издание сочи, че статуса на рали България като кръг от шампионата предстои да бъде обсъден на заседание на Комисия за Рали към ФИА през септември 2009. Противостоянето на родната кандидатура очевидно се усилва. Една от крайно неприятните беше кореспонденцията Дейвид Евънс, озаглавена

:: Защо България не трябва да има кръг на WRC

Дейвид Евънс не беше впечатлен от посещението на Световния рали шампионат в България. Той обяснява защо не е заслужаващо събитие на това ниво
България, х-м-мм, откъде да започна? Нека се потопим направо: не ми хареса и не го смятах за достоен за кръг от Световното първенство по рали.

Все още чакам някой да излезе с противоположната причина, защо сме били там на първо място. Казаха ми само, че тя се представи доста добре като кандидат-събитие.

(виж карето с текста на Джери Уилямс най-долу)

Българите не предоставиха нищо подобно на връщането, което щяхме да постигнем, ако бяхме направили разумното нещо и позволихме на Абу Даби да проведе кръг следващия сезон.

Първоначално бях напълно против Абу Даби да разчисти пътя си през официалността, докато мигаше претоварен национален портфейл, за да запълня календара за 2011 година.

Но, след като видях какво е със сигурност най-ниското ниво на WRC в България, мисля, че някакъв този блясък на Абу Даби е точно това, от което се нуждаем.

В Боровец имаше някакво забавление и по-голямата част идваше от два Мерцедес S63 AMG със затъмнени стъкла, които прекараха своя неделен следобед, ръмжейки из града. Просто не получих цялата идея да основавам рали в ски-курорт през лятото. Това беше толкова причудливо място, но доста добро, ако искате да купите ски яке от миналия сезон.  

:: РАЗКАЗАНО ОТ ОЧЕВИДЦИТЕ

Всяко рали е трудоемко и е особено сложно да се подготви. Това го знае всеки, който по-малко или повече е вътре в спорта. Но още по-трудно се прави кръг от световния шампионат, където всички стандарти са тройно по-високи, особено когато това е за сефтето.

„До последния момент съм треперил да не се издъним…“, казваше година по-късно Георги Янакиев, който 32 години бe на директорската длъжност в българското рали.

Когато обаче този първи „скок“, независимо от натрупаното в еврошампионата с Албена, е и първият „опит“ в световното, пропуските и гафовете са неизбежната част от играта.

:: Таню Танев, водещият експерт на всички „радиа“: „Едва в четвъртък, на 9 юли, около 19:45 ч. стана ясно, че имаме честоти. До този момент никой не беше сигурен, дали операторите и станциите, с които трябваше да покриваме сигурността на зрители и състезатели, ще могат да работят! Честотите бяха заявени, но така и не бяха гарантирани, още повече, че част от тях бяха на Спешната помощ. Гафът можеше да е грандиозен, но се реши както се казва в „петте минути преди 12“. Световното [първенство] си идваше с техния „AWACS“ – една Чесна, натъпкана догоре с оборудване, но тя осигуряваше единствено онези комуникации, които са за шампионата, но не и за наземната сигурност. Нещата се оправиха, ама треперенето да не се провали всичко заради нашите връзки беше наистина страшно…“

снимка: rallyxpress

ГАРАНТИРАТ 100-ПРОЦЕНТОВАТА СИГУРНОСТ… Константин Костадинов и Таню Танев от години осигуряват радио-връзките на всяко едно от българските национални състезания и познатото „връзка няма, действайте!“, при тях не действа. Но, както те, така и екипът от радисти, са преживели достатъчно нервно последната вечер преди старта в Боровец, чакайки до мръкнало ще има ли, няма ли да има честоти за сигурността на ралито.

Връщайки се в месеците преди гласуването в Монако, в няколко издания дебело се сочи, че шансовете на страната са малки, а драмата в кандидатското състезание със загиналия драматично навигатор Гужелмини не беше пропусната да се споменава периодично.

Отделно от това през август в специално каре се споменава, че гласуването, направено по факса показва, равенство в гласовете и това, че кандидатурата на България става все по-трудна.

:: Румен Манолов, отговорникът за общата сигурността на ралито: „Заради преминаването на етапа покрай язовира на Белмекен, правилата за сигурност изискват да има поне два екипа от по трима леководолази с надуваеми лодки, които, ако се наложи, да извадят възможно най-бързо бедстващ във водите екипаж! Но и разходите бяха впечатляващи и, разбира се, веднага се търсеше съкращение на бюджета.

„Защо шестима? Двама водолази и две лодки са достатъчни, не може ли да съкратим броят им?“, прозвуча въпрос на едно от поредните събирания около подготовката. Първоначално – не можех да повярвам, че изобщо се пита за това. После – а на мен малко ми пука – казах разбира се, че може да се съкратят.

И поисках писмено да ми се разпореди – кой от двамата [пилот или навигатор] да се спасява и кой да оставят… да се дави. Усетиха се. Разбира се, не взеха това решение, нито съкратиха гмурците…“

ДУО ИЛИ СЕКСТЕТ…  На бившият навигатор, а преди това и бивш военен Румен Манолов, се пада през 2010 г. „задачката“ да отговаря за цялата сигурност на състезанието рали България WRC, включително и да разяснява, защо гмуркащите се леководолази трябва да бъдат двама, а в лодката – още един.

За да избегна каквито и да е упреци в прекален и излишен рали- патриотизъм ще кажа, да, сравнението което направих в Боровец с онова, което бях имал шансовете да видя в световните серии, България се намираше на малко зад Ирландия, но много-много далеч дори от най-скромния вариант на десетте Акрополис, който вече бях гледал. И да, Боровец не беше най-доброто място, ако го гледаш през лятото. Но какъв шанс би имало едно дебютно рали да бъде върху сняг? Дори самата идея е нонсен.

колаж на rallyxpress

В ДЕНЯ НА ОТКРИВАНЕТО… Две от четирите страници на в. „168 часа“ е първото от двойното фолио на електронното списание GP Уик, излезли в петъка, часове преди дъждовното откриване на рали България WRC.

Поверяват „отговорността“ за журналистите на най-знаещия

от цялата вестникарска гилдия

ГОДИНИ ПРЕДИ първото рали Златни пясъци, вестник Отечествен фронт и тогавашният редактор във отдел Вътрешна информация Любен Генов вече са се утвърдили като водещият всекидневник в автомобилния спорт. До този момент спортният отдел на вестника е покривал всичките най-големи автомобилни гонки през 60-те: Транс-Балкания, първото реално Балканско първенство и успехите на Илия и Кольо Чубрикови, първото участие на българските екипажи с БулгарРено Алпин в Рали Монте Карло. А Любо Генов не само познава спорта така, както тогава един-двама от Авто-Мото Свят, но и във вестникарската гилдия е добре познат и признат майстор на своята работа. Затова и в първото рали именно той в различните протоколи за състезанието е натоварен като „отговорник“ (по онези години не е имало дори и т. нар. прес-руум) за пресата

снимка: архив на rallyxpress

ПЪРВАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ… (вляво) Публикувана е на 3-а страница в
сутрешното издание на вестник Отечествен Фронт на 12 юни 1970 г. (вдясно) Специалният пратеник на вестника Любен Генов и оператор от Кинохрониката са застанали на финала на един от скоростните етапи, очаквайки пристигането на екипажите.

Връщайки се в месеците преди гласуването в Монако, в няколко издания дебело се сочи, че шансовете на страната са малки, а драмата в кандидатското състезание със загиналия драматично навигатор Гужелмини не беше пропусната да се споменава периодично.

Отделно от това през август в специално каре се споменава, че гласуването, направено по факса показва, равенство в гласовете и това, че кандидатурата на България става все по-трудна.

СРЕЩУ БЪЛГАРСКОТО домакинство в световните сери – това се знаеше и се усещаше още през 2009 г. – имаше силна съпротива. И най-малката причина за това беше, че страната ни нито произвежда автомобили, нито има какъвто и да е забележителен дял на пазара с тях. „Беше много силни, дори брутални [опити да ни отстранят] – обясняваше Борис Капев, директорът на състезанието в интервю за вестника. – Но нека – засега – това да остане само на диктофона. Деликатна работа, сам разбираш…“

– Наистина ли имаше толкова силна съпротива от страна на други държави срещу рали България?

– Това го научихме в последствие, след като гласуването на ФИА беше минало и се знаеше, че получаваме кръга от WRC. Ние работим и с италианците, и с гърците, но в последния месец изведнъж комуникацията спира.

снимка: архив на rallyxpress

2008 ГОДИНА, НОЕМВРИ, БОРОВЕЦ… Борис Капев показва с рака на своите италиански колеги, с които евентуално предстои да работи за рали България WRC, къде ще бъде разположен сервизния пак и какъв ще е достъпът до него.

– Вие (БФАС – бел. ред.) пита, а те не отговарят?

– Не, не. Но се чуваме седмично един-два пъти, а сега – изведнъж нищо. Просто се скриха. И след изборите, нашите „агенти“ казват, че до последния момент са се правили опити да ни… избутат.

– Кой точно?

– Италианци, кипърци, аржентинци и гърци. И когато нещата стават необратими, за да спасят рали Сардиния с рали от най-висока категория, появява се губернаторът на острова и веднага плаща €300 000 за участие в IRC. Същото са направили и Кипър, за които дочух, че са платили €400 000. Къде у нас такива пари…

колаж: rallyxpress

ВСЕ ПО-ТРУДНА КАНДИДАТУРА… Карето на информационната колонка ка GP Уик ясно говори за това, че битката „за България“ и „против България“ е разделила старейшините в Световния съвет на две равни половини.

НАПОРИСТ съботно-неделен журналист успя набързо в началото на юли 2010 г. да забърка вече бившия президент на ФИА Макс Мозли в подкуп със „самоковски кебапчета“. Видите ли, Янакиев го гощавал в своя хотел на Боровец и хоп – България получила кръг от световното първенство по рали. Кой беше Мозли, наследственият британски рицар и кой неговият баща, момчето надали и сега е научило. Иначе „колегата“ беше „много светнат“ и „напълно наясно съм с далаверите“. Като резултат след това в гилдията така си остана известен повече с „по кебапчийки“ дописаните текстове. „Да не ти дава Господ този да ти каже, че ти е колега! –  коментира тогава гранд-мастър на спортната журналистика и шеф на спортна в БРН Теодор Черешев. – Пред вас си късам дипломата!“ И добре, че напористият многознайко си остана „журналист“ за уикендите. Иначе Тео оставаше без дипломи…

Да си припомним обаче няколко много важни дреболии, които между 2008 и старта в Самоков промениха значително картинката и окастриха плановете. Годината на българското рали от световните серии е втората, в която последиците от световната икономическа криза вече се усещат в страната, при това с пълна сила. А за това би трябвало да се сетят на първо място самите наши колеги от чужбина. Месеци след това, когато изчетох едва ли не и последната хроника за България 2010 разбрах, че въпросите, които мимоходом задаваха по-близки от тях бият в една и съща точка.За това подпитваха двама от финландците, печеният и виделият в световното първенство какво ли не фоторепортер от Италия Пино Алиеви. Дори и белгиецът Давид Лимаж, с когото работех още от 1984 г. – всички питанки сочеха само към едното „… платили ли се и колко сте платили за кръга?“.Нещо, в което баха накарали Дейвид Евънс да “повярва”, още преди да е стъпил в Боровец за своето горямо българско разочарование от WRC. Въпросът, колкото и колегианел и задаван обикновено тет а тет, беше толкова неприятен и, честно казано, нетактичен. При това никой от тях нямаше предвид стандартната таксата, която се плаща към ФИА и за Рали България бе преведена от сметката на ДАМС, доколкото съм чувал.Да имаш – че евентуално да дазеш. Обаче подобно плащане (рушвет/взятка) не би било възможно. И най-малкото, защото намаше да се намери точно такъв голям наивник, кой да се бръкне толкова дълбоко, само и само, за да има едно-единствено участие…

Може ли да си представите колко скари с кебапчета би трябва да бъдат изпечени?

И още – защото предварително предвижданата в началото на през 2008 г. държавна помощ, според най-общите пресмятания, в края на краищата и с връхлитащата икономическа криза се оказа доста далеч от очакваното…

*ТОВА Е ЗАГЛАВИЕТО, под което пратеникът на английски Моторспорт Нюз Джери Уилямс прави коментара си за рилския дебют на страната ни в световните серии през 2010 г. Интересният факт, който се налага при прочитането на целия куп от вестникарски изрезки, копия от сайтовете, както и публикациите на онлайн изданията е, че категорично гилдията (много вероятно умишлено) е разделена на две. Точно по тази причина тук цитираме написаното от Уилямс, което изглежда най-балансираното и безпристрастно мнение.

Виждам, че екипите на WRC и ФИА отново са се разделили, този път заради Рали България: „Това не беше достатъчно добро“, каза Малкълм Уилсън, който имаше достатъчно представяне тук, толкова, колкото и Оливие Келнел (Ситроен). Тогава председателят на комисията за състезанията – Мори Чандлър се присъедини към критичните гласове, като се позова на промоционални недостатъци. Оказва се, че неговата грижа е, че митингът не се е намирал в столицата на страната, София. Сега ще бъда първият, който се съгласи, че българските организатори не си направиха услуга, като не успяха да поставят своето събитие в самия център, което би отбелязало нещо наистина специално. Но хората на WRC често обичат да се „ровят във водата“, без да имат ясна представа къде да плуват. Един момент в световен мащаб телевизията е Светият Граал, в следващата минута трябва да бъдем в райони с огромни автомобилни пазари – тогава е жизненоважно WRC събитията да са базирани в столици.

Централното

[телевизионно] обслужване е „дадено от Бог“ и е от съществено значение. Нека бързо да се справим със софийския въпрос. Това е град с почти 1.5 млн. – по-голям от Бирмингам! И, както всеки достатъчно възрастен, за да си спомни ралито в Лондон или наистина Бирмингам ще знае, WRC просто е обсебен от такива места. Дори в Оукланд (прекрасен град) тази година, новозеландското състезание беше невидимо, ако не броим един малък квартал на брега на морето. Нещо повече, ако максималната телевизионна експозиция „плава на вашата лодка“, тогава със сигурност вие ще сте тези, които казвате  къде да бъдете. Що се отнася до твърдението на Келнел „недостатъчно хора“, то е доста интересното е: той ли излезе на етапите? Предполагам, че не. Е, аз го направих и имаше също толкова много фенове, колкото във всеки от най-популярните кръгове на WRC и – по дяволите – много повече, отколкото получавате в Турция или Мексико! Кой може да се оплаче от пет или шест километра линии на паркирани автомобили за зрители?

КОЛАЖ ОТ ПУБЛИКАЦИЯТА на Моторспорт Нюз, в която Джери Уилямс поставя всичко на точния си кантар. На снимката вдясно Оливие Келсел и мястото му пред бокса на Ситроен Спорт, което шефът на френския тим така и не напусна в рамките на трите три дни, както и не излезе нито от сервизния парк, нито от летището на Долна Баня.

Видях това на няколко пъти. Като се има предвид колко е изтънял [световният] шампионата в момента, Боровец беше впечатляващ завой, признавам, неподходящ за основа; извън големите хотели, той приличаше на един шантав квартал. Промоционално, идеалът е град от 200 000 до 400 000: достатъчно голям, за да побере всичко удобно и достатъчно малък, за да бъдат сериите забележими отвсякъде. Може би организаторите на България би трябвало да се замислят „извън кутията“ и преместят  събитието си в черноморския курорт – Бургас например – или в град като Пловдив: ще бъде подходящ размер и вероятно по-добър залог от курорт извън сезона.

И така: ралито не беше перфектно и пропусна няколко трика. Но преди да започнем да избягваме събитията, хората от WRC трябва да разгледат какво ново ще „донесе новакът на партито“ – акциите на телевизионната експозиция, медийното отразяване, което трябва да осигурите топ-шоу.

И това, което изпратихме в България – седем водещи пилоти, един „бежанец“ от Ф1, млад британец, един бърз частник, шофьор с плащане и няколко обнадеждаващи юноши – компания, който в никакъв случай не представлява истинското автомобилно шоу.