Бин Сулайем се цели в креслото на Жан Тот

  • Home
  • Бин Сулайем се цели в креслото на Жан Тот


СЛЕД 46 ГОДИНИ в управлението на ФИА от пл. Конкорд в Париж, резултатът в задочния „спор“ между пилоти и мениджъри като шефове на федерацията засега е „Х“. След първият пистаджия – австро-германецът Фон Матерних-Винеберг (1975/85), властта попада в ръцете на мениджърите – Жан-Мари Балестър (Фр, 1978/91) и Макс Мозли (Вбр, 1993/2009) – двамата на снимката долу, преди сегашният президент Жан Тот (Фр, 2009/…) за изравни съотношението до 2:2. Ако Мохамед Бин Сулайем спечели изборите през декември, той ще е третият пилот и втори „ралиджия“, седнал в креслото на втория етаж в централата на Конкорд. Да припомним, че преди години друг ралиджия – Ари Ватанен (Фин) се опита да оспорва поста на „навигатора си“, но без успех.

КАКТО НАПИСА вчера Адам Купър в британския сайт Аутоспорт, 59-годишният бивш пилот от Дубай Мохамед Бин Сулайем (на снимката) е стартирал своята предизборна кампания, която да го отведе до стола на президент на Международната автомобилна федерация (ФИА), заеман в момента от най-успешния лидер на ФИА, 75-годишният Жан Тот. С обявяването на кандидатурата си, Бин Сулайем прави повторен опит след пауза от 8 години, за да предизвика французина, както това направи през 2013 г. За момента няма официално обявени други кандидатури, а до изборите, които ще бъдат през декември, остават повече от 9 месеца. Независимо от това, мълвата свързва две други имена като потенциални съперници, които биха се появили на избора в края на годината – Дейвид Ричардс, шефът на Продрайв и сегашен управител на обединението, водещо спорта на Острова – Моторспорт Вбр, както и основателят на Формула Е – Алехандро Агаг. В тази кандидатура обаче не се крие толкова обичайното противопоставяне, а по-скоро приемствеността, на която Тот да премине в ръцете на арабина, който продължава да е вице по спорта на французина в третия  му и последен мандат на Конкорд. Заслужава се да се отбележи, че Тот промени устава на международната федерация така, че максималният брой на мандатите на президента да бъде увеличен от два на три. За разлика от Макс Мозли и Жан Тот, които се запознаха с България след избора си за президенти (забележителното е, че първите визити на двамата бяха именно в София!!! – бел. ред.), Мохамед Бин Сулайм на два пъти вече е бил в България. Първо през 1991 г. той стартира в пловдивското рали Хеброс (отпадане по технически причини на СЕ6 – Здравец), а година по-късно бе един от участниците в специалната промоция на Марлборо Рали Тим в бившия хотел Японски хотел, станал известен по-късно като Кемпински-Зографски.

снимка за rallyxpress: маурис селдън/англия
СИЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА НАВИГАТОР И ПИЛОТ… Жан Тот е прегърнал своето вице, показвайки доверието си към човекът, който в продължение на години беше най-силният съюзник в екипа на предишния президент на ФИА Макс Мазли.

В своята статия Адам Купър сочи, че 59-годишният Бин Сулайем отдавна е смятан за най-мощните фигури в автомобилния спорт в Близкия изток. Той е печелил 14 пъти рали-шампионата в региона и също така се състезаваше в международен план, преди да стане вицепрезидент на ФИА за мобилност и спорт през 2008 г. Неговото име и авторитет се свързват както със създаването на GP на Абу Даби, така и с кръга на WRC. Освен това Бин Сулайем винаги е бил сочен за верния съюзник на Макс Мозли, предшественикът на Тод като президент във ФИА. Аутоспорт отбелязва също, че провеждайки кампанията си под знамето на „ФИА за членовете си“, Бин Сулайем обеща „нов подход“ и казва, че „…ФИА трябва да насърчава култура на демократично и прозрачно управление“. Той отбеляза също така: „Искам да върна много на ФИА и нейната невероятна общност и се надявам опитът ми както в мобилността, така и в спорта като вицепрезидент, състезател, но и бизнесмен и ентусиаст, може да добави стойност.

„Горд съм, че ръководя такъв опитен и страстен екип, който е фокусиран върху предоставянето на това, което членовете искат и имат нужда.“

♦ Непозната у нас държавна подкрепа. Определен е общият бюджет на Рали Естония (16-18 юли 2021 г.), което тази година за втори път е в листата на WRC. Главната заслуга за това и преди година, и сега, са успехите на световния шампион за 2019 г. Отт Танак, заради които авторитетът на страната нарасна неимоверно много, а популярността на ралитата в Естония удариха обществения „таван“. За състезанието, което е седми пореден старт от световните серии да отредени е €4.4 милиона, съществен финансов принос от страна на държавата. Миналата година, въпреки короната, на над 16 000 зрители (на снимката долу) беше позволено да следят това събитие в така наречените „зрителски балони“. През следващото лято организаторът очаква до 50 000 зрители да присъстват на изпитите.

­♦ Поредната смяна в кокпита от началото на сезон 2021. За старта на рали Хърватска в края на идния месец, на мястото на досегашния ко-пилот на Гъс Грийнсмит – Елиът Едмънсън, ще седне не друг, а навигаторът на бившия световен шампион Петер Солберг и Крис Мики Крис Петерсън (на снимката). Това е петата значителна смяна в екипите от началото на сезона, след като със старите си навигатори се разделиха последователно Себастиян Льоб, Крейг Брийн, Тиери Нювил и за кратко – Оливър Солберг.

♦ Хлапето Оливър силно развълнувано във фейс-а (на снимката долу). Причината е, че той ще бъде петият във „взвода“ на Хюндай Моторспорт, който ще стартира в Сан Ремо (10/11 април) и втората i20 R5, която екипът на Андреа Адамо ще представи в италианската асфалтова класика. Освен детето-чудо, с този вариант на Хюндай за втори път след Ил Чоко ще кара още Крейг Брийн, докато Тиери Нювил, Отт Танак и Пиер-Ив Любе ще са зад волана на Хюндай i20 WRC.