Само двама имат малък опит от софийското трасе преди 31 г.

  • Home
  • Само двама имат малък опит от софийското трасе преди 31 г.

НАЙ-МАЛКО 3 от петте отводнителни шахти, които се намират под моста на пътния възел край Герена и поне 4 край бордюрите на трасето на писта София до вчерашната проверка на трасето са били в опасно за състезанието състояние. Някой са били без покриващата решетка, а при други е имало разлика в нивата. „Днес обаче се обадиха от общината, за да кажат, че по тях се работи и ще бъдат завършени до края на деня“ (на снимката долу), заяви за RallyXpress Георги Янакиев, председател на комисия Безопасност на АФБ. Но за вчерашният, оглед на трасето, направен от 15-членен екип на градската управа и кметицата на района, Янакиев неизвестно защо е „пропуснат“ да бъде известен, независимо, че безопасността на всяко състезание е едно от основните му задължения. „Специално за шахтите под моста проблемът беше и в това, че при десния завой – при спускането за влизането под моста и в изкачването за излизането, шахтите са точно в траекторията на пилотиране.“

САМО ДВАМА пилоти от заявените за утрешните квалификации 65 участника имат опит от софийското трасе, карано за последно преди 31 години. Единствено абсолютният доайен на пилотите колоната – Стоян Апостолов (Елена Тим) и мултишампионът на страната в планинските и пистови състезания Илия Царски (Автоцар) са карали край Герена, но в различна състезателна схема. В този смисъл техният опит е частичен, а и промените, които са настъпили за тези три десетки сезона са толкова много, че реално пистата е напълно нова. Ако при Апостолов и Царски са частичните изключения при пилотите, то целият отбор на организаторите са абсолютни дебютанти, още повече, че зад името на организатора София Кар Моторс реално седят русенци, направили първия пробив, за да стъпят в София и възродят автомобилното шоу след 10-годишна пауза. За всички останали, включително и организаторите, за които тези 1620 м. може да се смятат за познати дотолкова, доколкото е информацията им от няколкото обхождания пешком. Така че всички останали за всички останали 63 пилоти, независимо от направените от някои от тях „тайни обходи“, утрешните квалификации ще са първо за учене, а една след това за постигане на времената за решетката. Едва 1620-меровото трасе е необичайно късо за традиционно състезание в тази дисциплина. Обаче от друга страна носи и два плюса. Първият – че при този брой на заявените автомобили във всяка една от трите шампионатни серии, двете купи –Енеос и Лада и въведеният от Росен Даскалов специално заради шоуто т. нар. Свободен клас, трасето винаги ще изглежда пълно за зрителите. И, вторият, на софийското състезание е, че на спортните комисари няма да се наложи да събират в една серия автомобилите от Туринг и Макси, както това ставаше едва ли не на всеки два старта в последните два предишни шампионата. В неделя след обед, с финала на писта София, шампионатът на писта и затворен маршрут реално ще бъде преполовен. Така че онова, което ще могат да вземат пилотите от трасето край Герена ще има особена тежест за следващите обявени кръгове в календара – Стара Загора, Бургас и на Серес.

снимка за rallyxpress: асен илиев
МАКСИМАЛЕН АКТИВ ОТ СЛЕД ПЪРВАТА ТРЕТИНА… Константин Маршавелов започна защитата на титлата си с победа край Пловдив, допълнил я с първото място в Русе.

Само константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10, Макси, 50 т.) и каращият за пловдивската Енеос Рейсинг Академия венцислав Станев (Ауди А4, 50 т.) ще стартират в София с пълен актив от точки след хасковското състезание на Дракон и руснския кръг. За действащият шампион от Пловдив обаче предстоящият старт ще бъде в твърде силна силна конкуренция от 14 автомобила, списък, какъвто в Серия Макси не се е събирал от години. Отделно двама силни конкуренти – Илия Царски и Пламен Камбуров (Автотранс РТ, Мицубиши Лансър Ево 9) се включват в този шампионат, след като иединия, и другият се пускат преобладаващо в планинските изкачвания. Според изчисленията, направени от RallyXpress и които са неофициални, втори в класирането на Макси е партньорът на Маршавелов – Камен Василев (Мицубиши Лансър Ево 10, 30 т.), а трети – 18 т. е подпалилият се, но успял да възстанови Субару-то си Румен Киров (Старт-Н-Криводол).

снимка за rallyxpress: асен илиев

ТОЧНО СЛЕДВА ШЕФА… Кален Василев (на малката снимка) изцяло смени подготовката си през 2019 г., следвайки стъпките на сегашния си тимов бос Константин Маршавелов и заема на втората позиция в класирането на „максималистите“. „Очакваме много силна конкуренция, заявява в прес-релийза на Дамасцена-Алба тройният шампион в Серия Туринг Иван Влъчков. – Трасето е кратко, но технично и ще бъде предизвикателство за всички пилоти, тъй като е непознато.“ За разлика обаче от предишните две години, в които защитата на титлите му започваше винаги с победи на старта на сезона, този път 20-годишният студент от НСА Васил Левски е догонващ (втори, 25 т. от Русе) ветеранът в сериите Минко Минков (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Кадет, 30 т.). Спазвайки обаче традицията от Русе, младият Влъчков, който записа впечатляващи резултати в туристическите автомобили от евросериите, и този път ще участва и в Свободния клас.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ДУБЪЛ – ДВА СТАРТА В ЕДИН ДЕН… След участието си в Русе и в Серия Туринг, и в Свободен клас, тройният шампион Иван Влъчков ще кара и Хонда Сивик, и русенския SIN Car на пистата в София. Разбира се – както винаги – с автомобила Sin Car R1 на Росен Даскалов. Свободната категорията има регистрации на общо седмина пилоти. Трети при „турингите“ е Давид Будев (Влъчков Рейсинг Тим, Хонда Сивик, 25 т. от Лики Моли-Хасково), който обаче по необявени причини не е в софийския списък. 5 т., колкото е разликата между Минков и Влъчков в Туринг, разделя Сивик-а на друг действащ шампион – Симеон Симеонов от същия автомобилна съотборника му в АСК Стара Загора Деян Куманов – 30:25.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ТРУДНО НАЧАЛО… За пилота на АСК Стара Загора Симеон Симеонов защитата на втората му титла, след тази от 2016 г. тръгна трудно, но въпреки това пилотът води в общото класиране на Серия Спорт. Да този момент само Куманов и Искрен Веселинов (Хоби Кар, Хонда Сивик) имат по една победа от досегашните два кръга – Куманов на писта Дракон, а Веселинов – у дома, в Русе. Още от създаването от пловдивския КА2 Рейсинг Тим на Енеос Рейсинг Академи преди две години ясно се вижда, че в тази гоненица са събрани най-добрите черти на едномарковия шампионат. Затова и настоящото класиране в Енеос Къп е доста по-интригуващо, отколкото в останалите категории. От една страна изравненият капацитет на Ауди А4, а от друга – идеалната възможност да се видят моментните достойнства в ездата на шестимата пилоти.

снимка за rallyxpress: асен илиев

100-ПРОЦЕНТОВА ГАРАНЦИЯ ЗА ИНТРИГАТА… Това е основното, с което се слави Енеос Къп, а авансът на лидера Венци Станев изобщо не трябва да подлъгва, че в колоната съперниците му са се примирили. 17 т. зад гърба на лидера Венци Станев е Денислав терзийски (33), който пък от своя страна изпреварва само с 3 т. първият победител в Енеос Къп Ташо Ташев. „Ако ме питате, защо ходя на пистовите състезания, ще ви отговоря честно – единствено заради Лада Къп – така крайно откровено заяви преди време пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Слави Славов, бащата на трагично загиналата автомобилна звезда на България Тошко Славов. Как така човек, който е огромен опит, видял и 2, и 200 в големия моторспорт, дава своето доверие на „ладажиите“? Когато проследите техните гонки утре в квалификациите и в неделното състезание, гарантирано веднага ще разберете варненецът.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ПОБЕДА НА ДРАКОНА И ПОДИУМ У ДОМА… С този актив от двата първи старта Владо Ганев води в Купа Лада преди неделния старт в София. За начало да припомним, че точно този автомобил правеше пътя на ралитата и пистите у нас към европейските подстъпи. Второ, да не забравяме, че ако не бяха тези машини които, по думите на стари пилоти „5 минути ги вкарваш в завоя, 10 минути ги вадиш оттам…!!!“), у нас нямаше да има място за нито един от десетките расови автомобили, които се наплодиха след промените. И още – нито един от по-старото поколение пилоти, както и нито един от шампионите на България – дано не е грешка – не е тръгнал от нещо друго, различно от ВАЗ.

Преди София 2019 русенецът Владимир Ганев (Русе Кар Моторспорт, Лада 2105, Х3) е лидер с 40 т., следван от абониралият се за шампионските титли в планинските изкачвания Павел Шенков (Дианел Рейсинг, Лада 2105, Х1) – 25, и изоставащият само на 1 т. от него Пламен Първанов (Вромос, Лада 2105, Х2).

МЕНИДЖЪРЪТ на ЕФКО Рейсинг Тим Стефан Драганов отново има повод да се похвали. Този път не само с очакваните по-добри резултати в представянето на последния по дата пилот на казанлъшкия АСК – Кристиян Христов (Хонда Сивик), но и с това, че с възраждането на писта София на старт ще застане и първият пилот, регистриран в тима – Боян Марков. Пилотът прави неочаквано завръщане в пистовия автомобилен спорт, след като за последно кара на писта Стара Загора точно преди 10 години 11 месеца и 3 дни! „Вчера дори направих тестове – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт заралията. – Крал съм какви ли не спортни коли, но за първи път вчера на писта Дракон седнах в Мицубиши. Огромно благодаря за жеста на Илия, давайки ми да карам „ево-то“ подготвено от италианците в Топ-Рън. Че е страхотен жест разбират всички, защото им е ясно, че Илия не дава на никого да припари до този автомобил.“

снимка: личен архив на боян марков

ПИЛОТ И МИЦУБИШИ „ИЗПОТЕНИ“… „Кавалериста“, с който Боян Марков (на малката снимка) се готви да направи първото си състезание след участието си на домашната писта през 2008 г., изстива край боксовете на Дракона, след като заралията, заедно с ментора си Илия Царски, са извадили душата на „ево-то“ във вчерашните тестове. Общият километраж, който Марков навърта край Калояново е 62 км, като първите 12 км пилотът кара заедно с Царски. „През първите 5-6 километра силно се съмнявах, че ще стане нещо. Първоначално си помислих, че работата няма да се получи. В следващите 12 км – Илия следеше от бокса – карах, но все още нямах усещането за автомобила. Все пак за първи път в живота си карах Мицубиши… А то е подготвено наистина страхотно! Както и всяка друга кола на Царски, де. „В края на сесията обаче се отпуснах, адреналинът, който явно съм загубил за тези години, започна да се връща и в края на деня мисля, вече се сработихме с автомобила.“

Едва ли би могло нещата да се развият по някакъв друг начин, след като за последно пред домашната си публика Марков е карал Форд Ескорт, Х4, подготвен по стандарти отпреди 12 години. Казаното за тестовете предполага още, че абсолютно нищо от начина, по който Марков прави завръщане на трасетата, не се различава от онова, което би усетил всеки профи-ездач, слязъл от коня за толкова дълги години – 12, без 27 дни!