Днес ни напусна големият състезател Тодор Славов

  • Home
  • Днес ни напусна големият състезател Тодор Славов

ДНЕС БЪЛГАРСКИЯТ автомобилен спорт остана без един от големите си артисти – варненецът Тодор Славов (на снимката), балканският шампион за 2013 г. и бронзов медалист в световният шампионат за младежи (JWC) през 2010 г. Славов спечели ралито във Варна в средата на април и беше водещия пилот в класирането на първенството до днес, когато състезанието беше прекратено в 10.35 мин заради драмата със Славов и неговият навигатор Петър Илиев, станал по време на първия за неделния ден скоростен етап Твърдица-Елена (30 км). Днес, в ранния след обед, навигатора Петър Илиев, които има фрактура на дясната ключица, фрактура в горната дясна част на таза, счупена дясна подбедреница и прорезна рана в областта на ректрума, успешно е премина през хирургическа намеса от екип хирурзи на окръжната болница д-р. Иван Селимнски, вече е извън всякаква опасност. Сайтът за новините в българския автомобилен спорт се опита да събере максимално  подробностите около развоя на драмата, развила се на пътя между Твърдица и Елена. Катастрофата е станала на лек десен завой, в началото на който пътят е с лев вираж вляво. Това е точно 11.5 км от старта на отсечката, в която ФИАТ Пунто S2000 влиза със скорост между 168-174 км, движейки се на прекъсвач в момента, в който идва фаталната за Славов катастрофа. Според разкази на очевидци, при влизането на такава висока скорост, задницата на „супера“-а е тръгнала като отсечена (т. нар. „ножка“), което Тодор се опитал да контрира, ФИАТ-ът тръгва към мантинелата При удара си в огражденията автомобилът зачака скосеният край на започващата във върха на десния завой мантинела, която изиграва ролята като истински трамплин, изпратил колата на състезателите в полет над металния парапет.

Секунди по-късно ФИАТ-ът се приземява в дълбоко каменно дере на планинска река и продължава да се влачи по едрите камъни в продължение на повече от десетина секунди. (На снимката долу на Александър Спиров/APIX ясно личи как Пунто-то буквално е раздирано по време на плъзгането си по дъното на коритото).

УЖАСЯВАЩА КАРТИНА… Останките от наетия от турския тим Пегасус Рейсинг ФИАТ Пунто S2000, след като първо навигаторът Петър Илиев, а половин час по-късно и изпадналият в безсъзнание Тодор Славов са откарани към болницата в Сливен.

Според хора, които са близки до организацията на рали Твърдица-Елена, от видеозаписа, който е свален от камерата в колата се чува, че преди фаталния миг Петър Илиев на два пъти предупреждава Тодор с „Внимание!“, „Внимание!“ Първите, които отиват на мястото на удара са хора от публиката, които успяват да отрежат коланите на Петър Илиев, за да го освободят. Този от пилотите, които първи стига до мястото на инцидента е Боби Григоров, който започва да спира идващите отдолу колона от седем-осем коли. Веднага след него пилотът Огнян Герджиков изминава допълнителни 2-2.5 км от мястото на инцидента до следващия съдийски пост, за да предадат оттам по радиостанцията за инцидента и да извикат спасителен екип и първата линейка. На нея е натоварен навигатора, а поради това, че притиснатият от ламарините и брутално деформираният от удара ролбар Тодор Славов не може да бъде изваден възможно най-бързо и колата трябва да се реже, се налага да бъде извикана и втората линейка. Варненецът е натоварен на нея и изпратен към сливенската окръжна болница, където около 11.59 е констатирана смъртта на 31-годишния състезател. За това сайтът с новините в българския автомобилен спорт научи от личен разговор с Владимир Гатев, единият от хората в екипа на Тодор Славов.

Възможните въпроси около реакцията на управляващите ралито – директор и неговият заместник, могат да бъдат определени като бързи и напълно адекватни в ситуацията, която изисква спешни решения.

На по-късната пресконференция (тя последва специалната сбирка на всички пилоти от състезанието и организаторите му), която бе дадена от шефовете на състезанието бе разяснено, че според стандартите на ФИА разстоянието между два поста е 5 км, като единствено в рали България съдиите са на по около 600 м разстояние.
По време на дадената от организаторите пресконференция (ТУК може да видите пълният и запис), на която не присъства директорът на ралито (по обяснения от водещите фигури там – Таню Танев, Стойков Вълчев, Вала Пантелеева и Иван Тонев – директорът Злати Златев е бил на мястото на инцидента заедно със следствените органи – прослушай записа горе), бяха обявени минута по минута как е действал щаба на рали Твърдица-Елена, както и факта, че точно на това място от трасето няма покритие на нито един от мобилните оператори, действащи в България. За момента няма еднозначна версия за причината за катастрофата. Възможните варианти варират от пилотска грешка до технически проблем в автомобила, като нито едното, нито другото е потвърдено.

:: Това е вторият смъртен случай в българския автомобилен спорт,

след като на 26 юли 2014 г. в планинско Узана, по време на третата
квалификация загина пилотът на АРА Моторспорт Йордан Миларов,
катастрофирал в ската край състезателното трасе на Габрово.