Най-краткото общо събрание реши: събрание през февруари

  • Home
  • Най-краткото общо събрание реши: събрание през февруари


ДНЕШНОТО общо събрание, превърнало се след малко повече от 4 часа в „събиране на клубовете“, беше четвъртият опит (доколкото техниката на сайта позволява това), ставащото в зала София на БЧК да бъде показано на възможно най-много хора от автомобилната общност в страната. ТУК можете да видите онова, което уеб-камерата на RallyXpress записа.

НАЙ-ВАЖНИЯТ РЕЗУЛТАТЪТ от най-краткото през последните четири години, но и работещото най-пълноценно и с най-висок постоянен кворум общо събрание на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) е, че легитимното общо събрание на автомобилните клубове от страната, на което трябва да реши отложеният от днес дневен ред, да бъде проведено на 20 февруари 2016 г. До това решение се стигна, след като още преди началото на събирането в БЧК с процедурно искане Камен Михайлов посочи, че това събрание е свикано от УС, който не е вписан в съда, а избраният на 25 май 2014 г. президент Владимир Илиев и неговият управителен съвет са били вписани в двата регистъра на Софийски градски съд преди десет дни – на 9 декември. Това може да се види и чуе от записа, направен през уеб-камерата на RallyXpress.

снимка: александър спиров/apix

КРАТКО И КАЗАНО НА МЯСТО… Камен Михайлов обяснява на аудиторията, че днешното общо събрание е свикано от управителен съвет, който не е вписан в регистрите, докато този на Владо Илиев има регистрация отпреди 10 дни. Това заявление на Михайлов завърши с констатацията, че свиканото днес от управата на родната федерация общо събрание е нелегитимно, което автоматично постави под поредица въпросителни започващи от планираният и оповестен в Държавен вестник въпроси дневният ред и стигащ до това „защо трябваше да бием път до тук“ за клубовете, пристигнали в София от провинцията? „Ще си подам отвод днес и ще си вървя. Това е окончателното ми решение. Казвам го пред микрофон, за да нямам опция. Вече не желая да работя за спорта и да бъда член на управителния съвет – каза малко преди това пред сайта Николай Златков, мотивирайки решението си „с чист егоизъм: нямам време за това и имам желание да се състезавам…“ Изпреварвайки времето ще споменем, че в края на този митинг, обсаден от хора, които вече предлагаха разни опции на „новия-стар-нов“ председател, Владимир Илиев заяви, че докато той не види списването, няма да предприема нищо. „Ами ако е само слух?“, допускайки и такава възможност, зададе въпроса той. Така че независимо от обстойните телевизионни интервюта, които той даде пред телевизиите, въпреки прочувствената и изнесена с апломб лекция за „отрязания клон“ на автомобилния спорт (четвърт от нея бе чута от спонтанните му наброски и импровизирана предизборна платформа през май 2014 г.), въпросът кой точно управлява БФАС изглежда толкова отворен, колкото и до вчера.

снимка: александър спиров/apix

ВНИМАТЕЛНА АУДИТОРИЯ… Заради типичния за Владо Илиев стил, изказването на преподавателят от НСА Васил Левски е приковало вниманието на всички участващи в срещата представители на автомобилни клубове. Единият от проблемите, които Илиев сподели пред сайта с новините в българския автомобилен спорт, още в хода на събранието (вярна тезата, също от май 2014 г.) е, че не иска да влезе във властта, без да е наясно дали БФАС не е в положение на несъстоятелност. „Кой скача на тъмно и без да знае колко е дълбоко?“, попита в изказването си доцентът от НСА. Но дори и когато малко по-късно Ради Козлеков гарантира, че БФАС „е на нула“, Владо Илиев отново не обяви достатъчно ясно, че поема управлението.

снимка: александър спиров/apix
АВТОМОБИЛНАТА ВЛАСТ Е НЯКЪДЕ МЕЖДУ ТЯХ… Ради Козлеков е придърпал Владо Илиев, за да разменят думи зад паравана (горе), след което действащ и бъдещ президент останаха насаме в продължение на 5 минути (долу).

И както се оказва за това основанията са най-малко две. „Не исках да узурпирам днес властта и евентуално да се окажа в положението на това ръководство“, каза по-късно днес за RallyXpress Илиев сочейки, че той е бил единственият, който е благодарил „на тези момчета за работата им през това време“.


ПРИСЪСТВАЛИЯТ на общото събрание юрист Любомир Сираков, вещ в спортно право посочи изрично, че ако има вписване на УС и Владо Илиев от 9 декември в регистъра на съда и вписване в електронния регистър, това слага точка на събирането. Преди него един от присъствалите в залата членове на АСК – Стамен Влъчков (на снимката с документ за актуалност) посочи, че до момента по молбата с №3324/2015-11-5 вписване на Владимир Илиев в двата регистъра няма.

Такава е и информацията на сайта с новините в българския автомобилен спорт към 10:45 ч. днес, 19 декември 2015 г.

Всъщност цялата тази объркана ситуация е напълно разбираема след толкова дълъг (няма да цитираме колко дни) период на абсолютна демотивация както у управителното тяло посочено от президента, така и у самия Илиев. Новото разшифроване на абревиатурата БФАС – „Българска федерация по адвокатски спорове“ получава все по-голяма популярност. Справедливостта обаче налага да се каже, че поредицата от непростими гафове и непочтени взаимоотношения в и към спорта вкараха, а след това извадиха юридическите проблеми най-отгоре. Достатъчно е да се сетим за дългото двувластие, за петте съдебни заседания, за прокламациите и безбройните ишерети, за да се разбере, че без адвокати и юристи работата нямаше как да стане. Без изчистена откъм казуси материя, нито федерацията би могла да работи, нито спортът би „запалил“, за да тръгне. Това обаче по никакъв начин не решава проблемите на автомобилния спорт, които макар и с „отрязан клон“ (0.00 лв. държавни субсидии за 2015 г. – цитат на Владо Илиев), продължава свободно да се рее във въздуха в бавно и свободно пропадане. Толкова по казуса кой управлява. RallyXpress си позволява да предположи, че това – въпреки „де“-то (средното между да и не) на президента, това трябва да е Владимир Илиев, човекът, събрал най-много плюсове в социалните мрежи след избора му преди много време. До 20 февруари обаче на него – иска или не – ще му се наложи да разчита на по-предишното ръководство (Козлеков/Пенчев/ Николов/Апостолов).

На тях ще се падне работата по подготовката на финансовите отчети за последните два сезона (този и през 2014 г.), както и проектобюджетът на федерацията, преди клубовете отново да се съберат в БЧК през третия уикенд на февруари.

:: Да бъде свикано ново общо събрание на БФАС, като датата за него е определена с гласуване от присъстващите 45 клуба (42 „за“, 3 „не“, без въздържа ли се) е 20 февруари 2016 г.

:: Подготовката на документите за това събрание трябва да бъде направена от онзи управителен съвет (начело с Радослав Козлеков и членове Георги Пенчев, Николай Николов, Теодор Тодоров), който е легитимен по документа за актуалното състояние на федерацията (промененият състав на управителното тяло от 15 май 2015 г. е нелегитимно, защото не е вписано в регистъра на СГС).

ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО УТОЧНЕНИЕ. Това обаче не означава, че всички взети решения от новия екип на Козлеков – Николай Златков, Петко Манолов, Иван Шопов и Йордан Тодоров, от 15 май насам са били нелегитимни.

:: Промяна на дневния ред, предложен за днешното общо събрание, като в него са направени следните допълнения (гласувани от 45-те клуба) – с дописването на т. 1 с финансовия отчет за 2015 г.;

снимка: александър спиров/apix

ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ… Бюлетините са вдигнати и с 42:3 гласа клубовете решават, че общото събрание, което трябва да реши проблемите от 19 декември 2015 г. ще се проведе на 20 февруари 2016 г.

– освобождаване на цялото управително тяло на невстъпилият в длъжност Владо Илиев (без избрания председател), което бе избрано преди 8 месеца и четири дни (т. 2);

– избор на нови членове на сдружението (т. 3); разглеждането на жалбите на Стоян Апостолов и Ивайло Петков срещу решенията на УС (т.5); – разглеждане членството на АСК Черна котка, както и (добавено) АСК Интерспийд-Нова генерация във връзка с непогасени задължения (т.6); – промени в Устава на БФАС (т.7); – приемане на проектобюджета за 2015 г. – разни (т. 8).

:: Сформирана е шестчелнка, начело с Владо Илиев (останалите са: Румен Манолов, Емил Димитров, един юрист – Теодор Тодоров или Любомир Сираков, Емил Димитров, Георги Янакиев-мл. и В. Йосифов), която до средата на януари да подготви проектът за промяна на Устава на БФАС.