Сузуки-то на Вюрта гори, на всеки 4 км по един отпаднал

  • Home
  • Сузуки-то на Вюрта гори, на всеки 4 км по един отпаднал


РЕЗУЛТАТИТЕ и класирането от всяка една от четирите скоростни отсечки, както и общото подреждане след всеки от етапите в рали спринт Вида, могат да бъдат видени на сайта на официалното времеизмерване в българските автомобилни шампионати http://results.bg/

ВТОРИ ЕКИПАЖ, от сочените за лидери във видинското спринтово състезание – Цветомир Русев (на снимката) и неговият навигатор Иван Данков  отпадна от надпреварата само на някакви си 500 м. преди финала на скоростната отсечка Водна 1 (12.69 км), когато двигателят на тяхното Сузуки Суифт гръмва, а разлялото се масло се възпламенява от нажежения ауспух на автомобила. „Стана на някакви си 500 м. от финала, който виждахме вече – обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Цецо Вюрта. – Двигателят гръмна, после пламъците… обгоряла е част от задната броня и единият от мигачите… Това е… малшанс.“ Вюрта смята, че грешката е в правеното на мотора, за който „объркахме ваксата“. С отпадането на Иван Иванов/Румен Иванов (Жико Моторспорт, Субару Импреза) и Русев/Данков, колоната остава без двама от сериозните претенденти за призовите места в шампионата (ако има такъв) тази година.  

снимка: крум хаджимитев, община видин

ПАК ПРОБЛЕМ С МОТОРА… Финалът е на 600 м., до шикана остават още 100, а на Цецо Вюрта тепърва му предстои да изживее неприятният момент от пламналия мотор. Макар от началото на спринт Вида да са пробягани едва 20.1 км, те взеха пет екипажа като „жертви“, като на всеки 4 км е отпадал по един автомобил – доста висок процент, сравнено с миналогодишното надбягване във Видин. Тази дистанция се оказа извън възможностите на Янков/Балджиев (Дунев Рейсинг, катастрофа), Иванов/Иванов (Жико МС, техническа повреда), Петров/Асенов (Жико МС, ВАЗ 2107, механика), Дечков/Дечков (Хоби кар, излизане от пътя). В същото време заралиите Динко Иванов/Живко Желев (Стара Загора, Ситроен С2 R2) уверено вървят към втора поредна победа тази година, увеличавайки авантажа си, вземайки победите в двата етапа срещу Иванов/Ивано в и Ани Ванков/Александър Стойков (Жико Моторспорт, Ауди S2) съответно с 2.70 и 9.75 сек.

снимка: крум хаджимитев, община видин
С МЕТОДИЧНОСТТА НА ШАМПИОНИ… Макар да победиха в спринта в Дряново, Иванов/Желев спечелиха първите си две етапни победи едва във второто за годината състезание във Видин.

Така в общото класиране те водят на Ванков/Стойков с 24.260 сек и с 27.900 сек на каращите много силно в това състезание „скорпиони“ Георги Георгиев/Васил Иванов (Субару Импреза WRX). Изненадващо на четвъртата позиция са абсолютните дебютанти в спринта Николай Николов/Георги Карадашлиев (Форд Пума) – също от бригадата на Жико Моторспорт, които са и най-добре класираният до момента екипаж с автомобил 2WD.

снимка: крум хаджимитев, община видин

ИЗНЕНАДВАЩО НАПРЕД… Дебютният старт на Николов/Карадашлиев може да се окаже повратен момент за двамата кросаджии, като ги преориентира към спринтовите ралита.