Победа Отепаа: малката компенсация за Танак

  • Home
  • Победа Отепаа: малката компенсация за Танак


РЕЗУЛТАТИТЕ от осемте скоростни етапа на ТалвеРали, генералното класиране и отпадналите екипажи мога да бъдат видени ТУК.

НЕПРИЯТНИЯТ старт на сезона за бившия световен шампион Отт Танак (на снимката) и отбора на Хюндай Моторспорт, днес бяха компенсирани с двойна победа за него и партньора му в корейската конюшня Тиери Нювил, когато двата автомобила Хюндай i20 Купер WRC финишираха на първите две места в естонското подгряващо ТалвеРали. Заради опасността от зараза с Корона-19, това състезание също премина без публика край скоростните етапи. За голямата част от пристигналите в Отепаа екипажи за спринтовото ТалвеРали имаше една-едничка цел – последни настройки и тестове в истинска зимна надпревара, преди да се стартира в края на месеца във второто рали от сериите за 2021 г. – Арктик Рали Финландия (26/28 февруари). Едното от обясненията за тоталната доминация на Танак се обяснява колкото с баналното „стените и дома“, както и това, че той бе и най-запознатия с условията тук. Това е петата му победа в най-важното естонско рали, както и петият пореден успех на Хюндай i20 WRC от миналогодишното Виру насам. Пред местните медии Танак признава: „Идеални снежни условия през целия ден, но в сравнение с това, с което се сблъскахме по време на тестовете в Лапландия, на някои места условията всъщност бяха много сходни. Някои пътища бяха тесни и бързи, а някои неравни и криволичещи участъци.“

снимка: интернет
МАЛКА ДОМАШНА КОМПЕНСАЦИЯ… Победата на Отт Танак в най-важното от домашните му състезания трябва да върне част от самочувствието на световния шампион за 2019 г. от неудачното начало на сезона в Монте Карло.

НАЙ-ЗНАМЕНАТЕЛНИЯТ от всички 15 отпаднали екипажа е този на Николай Грязин/Константин Александров, за чийто екип остават по-малко от 7 дни, за да възстановят помления Фолксваген Поло R5 (на снимката долу). Драмата за двамата руснаци, каращи с местен лиценз, става на прехода към етапа Кану 2 (10.7 км), в който преход Грязан изпуска контрола над автомобила, който излязъл от пътя след скок. Поло-то е унищожено, но екипажът невредим.

На пръв поглед, естонецът, на когото във врата винаги е дишал Тиери Нювил, успя да го надиграе с 33.4 сек, като тази разлика на финала започна с победа в първия етап (Вастемойса 1, 6.77 км) – с 6.9 сек, за да бъде повторена дословно в заключителните 12.58 километра на Лиивалкалда 2. „Дойдохме тук, за да опитаме нещо повече и да направим проверка на други настройки – коментира вторият пилот в екипа на Адамо. – В хода на състезанието тръгнахме постепенно в добра посока, така че в крайна сметка имахме по-добро усещане в колата. „Но това беше трудно събитие, условията бяха много променливи и беше наистина трудно в някои участъци. В крайна сметка работата беше свършена…“ Третото място е за петкратният естонски шампион Георг Грос (Форд Фиеста WRC), който обаче на финала в Отепаа завърши чак на 2:16 мин след Танак и на 1:44 от белгиеца.

Най-бърз в категорията R5 и първи извън подиума е Егон Каур (Фолксваген Поло GTI), на когото не стигнаха 23.6 сек, за да заеме на подиума мястото на Грос.