Отлагат гимкханата на Враца, Корона прави първа редакция

  • Home
  • Отлагат гимкханата на Враца, Корона прави първа редакция


АВТОМОБИЛНАТА Фортуна явно си знае работата. След допълнителните противоепидемични мерки на регионално ниво във Враца и отложеното официално откриване на бензиновите шампионати у нас на 21 март, шуменци отново са на далавера и традицията автомобилната година да стартира край Кьошковете ще остане запазена. Защото какво по-символично и така прилично като начало на един сезон от това, той да стартира с една тачена, но и винаги масово посещавана проява, каквато е шуменският планински мемориал. Така че търпение още само две седмици. До края на „мъртвия сезон“ остава малко, преди в Шумен да обявят: „Джентълмени, стартирайте своите двигатели!“

НЕПРЕДВИМИСТТА на автомобилния сезон 2021 и динамичните противоепидемични мерки, които се прилагат около COVID-19 си казаха думата и в календара на Автомобилна федерация на България (АФБ) вече е направена първата поправка. Предвиденото за 21 март първо състезание от шампионата на Гимкхана за новия сезон е отменено.

Това става след издадената от д-р Ирена Видинова, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция заповед № РД-01-63 отпреди два дни (оригиналът виж ТУК), с която в рамките на един месец, смятано от вчера, в региона се въвеждат допълнителни ограничителни мерки.

Тази първа за годината промяна в състезанията вече е отразена на официалния портал на федерацията. За момента, в и без друго трудночетящият се без увеличително стъкло календар на официалната страница на АФБ, логично не е посочена новата дата на състезанието. Първото състезание за шампионата на гимкхана (организатор АСК Z Моторс, врачанската картинг-писта) беше планирано не само като дебют на първенството и официален старт на целия автомобилен календар на страната тази година, но и като дебютно състезание в град, в който – за разлика от Видин и Монтана – автомобилните дисциплини няма особено висока популярна и дълга традиция.

ФАКСИМИЛЕ от заповедта на Регионалната здравна инспекция във Враца, чиито едномесечен срок на действие се оказа отлагащ на дебютното състезание в града.

И все пак, ако в недобрата новина за редакцията в календара на АФБ има нещо добро, то това е, че в случая ограничителните противоепидемични мерки са на регионално, а не на национално равнище: малка надежда, че спортът може и да мине с малко щети от задалата се третата вълна на „коронясване“.