Божилов/Марчев тръгват с проблеми в дебютния спринт

  • Home
  • Божилов/Марчев тръгват с проблеми в дебютния спринт


РЕЗУЛТАТИТЕ и класирането от всяка една от четирите скоростни отсечки, както и общото подреждане след всеки от етапите в рали спринт Вида, могат да бъдат видени на сайта на официалното времеизмерване в българските автомобилни шампионати http://results.bg/

ЗА ПЪРВИ ПЪТ в рали дисциплина и за първи път – от другата страна на чертата. Това е краткото, което може да се каже за дебютното състезание на Атанас Божилов като рали-пилот и за абсолютното прохождане на морския Венци Марчев. Парадоксално, но след като Божилов имаше в две последователни години изпълняваше ролята на директор на спринта в Дряново (2016 и 2017) и 11 сезона, след като през февруари 2006 г. се появи в пистовите и планинските шампионати на България, едва във Видин габровецът ще види какво стоят нещата и откъм осветената страна на сцената. „За първи път сядам в бегачката, иначе с Наско сме карали заедно и от него съм се учил да правим записките – обяснява варненецът Венци Марчев. – Но досега всичко е било със несъстезателна кола.“ В деня преди опознаването на трасето – друг от габровските ветерани в спорта – Стефан Казаков, прави опреснителен курс за пилота и прави „показно“ с кратка лекция за навигатора за особеностите на трасетата във видинското спринтиране. За габровската Селика GT4 това е второто спринтово състезание не само за годината, а и за българската част от биографията на японската бегачка.

снимка: rallyxpress
НА ПОЧТEНА ЗА СПОРТА ВЪЗРАСТ – ПЪРВА ПРОБА… Не само за морския Венцислав Марчев дунавското спринтиране ще е първо рали състезание изобщо, но и опитният пистаджия Атанас Божилов ще се пробва за първи път като рали пилот.

В края на миналия месец с нея в Дряново участва друг габровски екипаж – Стефан Стефанов/Богомил Петров, но още в началото на неделния ден колата имаше проблеми със скоростната кутия. Но и във Видин, както и със Стефанов в Дряново, Тойота-та показва азиатски инат, защото… „…от три сандъка с части за скоростната кутия направих една за това състезание – обяснява притеснението си Божилов. – Трябва да загася, да включа на първа [скорост] и после да се моля – а, дали „влезе“ втора?… не, „влезе“ третата… И така. Нямам спокойствието за първия си спринт…“

Божилов имал едно на ум, че дряновските капризи могат да се повторят и тук, но искал – едно да подкрепи усилията на Иван Иванов-Жико, и, второ – да попълни стартовия списък с още един класен автомобил.

♦ След 10 години пред общината, сега откъм гърба. Повече от 10 години площад Бдинци бе мястото, откъдето стартираше първо Вида Рали, а в последните три години – и спринтовия вариант на ралито в града. Този юли обаче сцената отпред бе пратена откъм гърба (на снимката долу) на кметската сграда и причина за това са провежданият сега фестивал в града и… миналогодишните „черти“ от дрифтовете на стартиращите пилоти, оставени върху мраморната настилка на площада. Както се казва, каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи…

♦ Кой точно е срещу „скорпионите“? „Има нещо и някой срещу клуб Скорпион – оплака се по време на церемониалния старт Георги Георгиев от сливенският АСК. – Винаги снимките са публикувани така, че да не се вижда Скорпион“. Сайтът с новините в българския автомобилен спорт накара пилотът да позира близо до името на своя клуб, като не допуска, че казаното от Гецата (на снимката долу) за умишлено „редактиране“ неговите снимки и тези с името на сливенския отбор е нещо повече от случайно съвпадение.

♦ По какво да познаем местните кросаджии? Сериозната мобилизационна подготовка на Иван Иванов-Жико за рали Вида 1.0 може да се познае и по неколцината кросаджии, които са в кервана на втория за годината рали спринт. Но по какво да ги познаят зрителите, ако лично не познават екипажите и колите им? Просто! Онези от автомобилите, на чиито задни стъкла има два номера, единият от които с кръст, това са състезатели от Жико Моторспорт. Най-добрият пример са правещите прощапулник в дисциплината Николай Николов и навигаторът му Георги Кардашлиев (на снимката долу) на чийто многоцветен Форд Пума са едновременно задрасканият №201 и реалният за рали спринт Видин №8.

♦ Нетипично щедър… габровец. Екипажът на Казанлък Моторспорт Цветомир Русев/Иван Данков (Сузуки Суифт, на снимката долу) подсили промоцията на новото си спонсорство с Миркат (официалният вносител на Сузуки за България – бел. ред.), раздавайки щедро на публиката прясно-прясно отпечатания плакат на екипажа. Подготвеното за церемонията по откриването топче свърши за броени минути. Пропускът на двамата бе, че в комплекта от документи, батерии за разговорното устройство и химикалки, отсъстваше черният флумастер, с който поставят автографите си и така да актуализират плаката на своето Сузуки.

♦ Всичко от Твърдица-Елена ремонтирано! Шуменският екипаж на Хоби кар – на син и баща Дечкови – Иво и Йордан, е категоричен, че всичките технически проблеми по Ибиза-та, проявили се при първото им рали в кариерата, вече са отстранени. „Оправени са и лошо подготвените амортисьори, и маркучите на спирачната система“, обяснява бащата. Като екипажът Дечкови, спринта във Видин е третия им съвместен старт, след като в рали-дисциплините двамата записаха първо участие в Дряново (на снимката на Валентин Колев/RallyXpress, долу).