Два наши екипажа в десетката и победа за пловдивския 4G екип

  • Home
  • Два наши екипажа в десетката и победа за пловдивския 4G екип


НА ЛИНКА ТУК може да видите общото класиране и резултатите в отделните класове Ковасна Рали 2020

АКО СЕ ТЕГЛИ чертата под завършилото след обед пролетно  румънско Ковасна Рали, първо българското участие за сезон 2020 г. може да бъде оценено като достатъчно успешно.

Два екипажа – Георги Янков/Цветан Балджиев (Мицубиши Лансър Ево 9) и Георги Гераджиев-мл./Георги Гаджев (Форд Фиеста ST, на снимката горе) са в десетката – съответно 8-и и 9-и, а отделно пловдивския 4G екипаж печели победа в клас 7.

Призовите места се продължават от 2-ото място в клас 5 на Огнян Герджиков/Николай Китанов (Рено Клио RS), както и третото място на Янков/Балджиев в клас 11. Представянето задължително трябва да се приема за добро защото сравнено с техниката на конкуренцията, и петте наши екипажа бяха поне две стъпала назад. Като добавим, че фактически това бе и кратко разсънване в мъртвия откъм състезания нашенски сезон, показаното от българите в Ковасна наистина си заслужава адмирациите.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ПОВЕЧЕ ОТ ДОБРЕ ОТ ПЪРВИ ОПИТ… Победа в клас 7 и 10-а позиция в общото класиране за пловдивчаните Георги Гераджиев и Георги Гаджев.

Въпреки че като цяло за втора поредна година чисто метеорологично Ковасна не е онова, което играещите там наши екипажи търсят (снежен старт, какъвто от десетилетия в България така или иначе няма! –бел. ред.), равносметката – виж класиранията в етапите и крайните подреждания в карето горе – дава известен оптимизъм за четири от петте екипажа. Ако вчера трасетата се топяха постепенно под напора на южняка, днес сутринта дори припръсква и дъжд. И ако това не е ирония – местните метеоролози предвиждат за понеделника температури 11º под нулата и… обилен снеговалеж! „Благодаря за поздравленията. Добро начало за нас в снежно, е – не чак толкова – рали Ковасна. – коментира Георги Гаджев финала за пловдивския в Румъния. – Днес финалните две отсечки ги направихме по-спокойно и успяхме да увеличим аванса си пред вторите от 1:24 вчера на 1:40 днес. Капахме по-стегнато, но и внимателно, без на натискаме. Причината – гумите, които използвахме тук са доста стари и когато „шпайковете“ (шиповете се късат лесно от гумата при ездата на макадам – бел. ред.) паднат парчета…“. Отделно, за да се допълни картината с гумите и проблемите, екипажът губи лагера на маслената помпа… „В последния завой на последната отсечка!“, изрично сочи Гаджев. Да припомним, че освен първо участие на  Гераджиев/Гаджев в Румъния, за тях това също е било първо „снежно“ рали.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

НАЙ-ДОБРОТО ТУК И СЛЕД ДЪЛГАТА „ДУПКА“ БЕЗ УЧАСТИЯ… Янков/Балджиев не само успяха да запазят мястото си в десетката на Ковасна Рали, но и да отбият атаките на Малкия Гъртофан за 8-ото място.

колаж: rallyxpress

ФАКСИМИЛЕ от генералното класиране на Квасна 2020


ДНЕС ОФИЦИАЛНО Никола Мишев потвърди за сайта с новините в българския автомобилен спорт, че от новия сезон новият му партньор ще е имащият огромен опит в навигацията и мултишампион на България Янаки Янакиев (на снимката). „Ставаме страхотен екипаж!“, коментира Мишев, който до момента има участия с варненеца, но не на регулярна основа. Смяната на навигатора беше предизвестена, след като преди седмица се разбра, че досегашният щурман на Мишев – Явор Брънков сяда на дясната седалка на друго Пежо 208 R2, това на панагюреца Денис Станчовски.

„Не само е нашето най-добро представяне в чужбина, но и най-доброто тук, тъй като досега никога не сме финиширали в Ковасна! – категоричен е Жоро Янков. – Да кажа, че сме много доволни ще е малко.“ И още – задоволството на каращите за първи път „ево-деветка“ се подсилва от силната конкуренция и в генералното, и в класа, където и двата отпред – Симоне Темпестини (Субару Импреза), а особено Золтан Чик – неговата Импреза е вариант WRC, трудно биха могли да бъдат поместени от върха. „За сметка на това се справихме – и то много добре – с двойната задача: да се опазим от грешка като вчера и да опазим класирането си. „Не само силната конкуренция, но и това, че в общото [класиране] успяхме да удържим атаките на Субару-то на Андрей Гъртофан (N11) за 8-ото място и да го оставим на 9.4 сек зад нас! Но заслужава да се сетим също, че в представянето на екипажа тази година имаше огромна 9-месечна „дупка“ след третото място в спринта във Вида през април. „И да не се налага, како вчера заради излизането в канавката (Вале Портечеану дава маркучите на масления филтър от „уличната“ деветка, за да продължат българите – бел. ред.), а и да караме така, че малкият Гъртофан – на предпоследната ни сложи 30 сек! – въпреки всичко да остане 9-и.“

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ПОЛОВИНАТА ПЪТ ПРИ ДЕБЮТА… За Никола Мишев голям плюс от румънската му експедиция е, че от 10 автомобила, двамата с Янакиев изпреварват половината на финала. Като безценен опит, който е придобил в Румъния оценява дебютното си „снежно“ представянето си Никола Мишев. „Имаше от всичко – и сняг, и кал, и киша… – прави корекция пилотът. – Една посока, в която ще трябва да се работи… Контролът върху автомобила е напълно различен! Вчера по един начин, днес, след като са минали „големите“ – нямаш избор и караш в тяхната линия… иначе в канавката и те вади публиката! „Добре е, че от 10 участника ние сме в средата на класирането. Каквото трябваше – дадохме!“

снимка за rallyxpress: атила балаш/rallyphoto.ro

СРЕБЪРНО СТЪПАЛО… При малко повече шанс Огнян Герджиков и Николай Китанов можеха да стигнат и до първото място в класирането на клас 5.

КОЛКО БЯХА българските автомобили на старта на зимното Ковасна Рали в Румъния? Най-точно казано пет български екипажа и шест наши автомобила. Който внимателно е гледал фейсбук страницата на фотографа на APIX Драгомир Петров, няма начин да е пропуснал красивата „ер-двойка“ с познатия от участията на Стратиев/Аврамов скин на Петрол. Очевидно е, в състезанието, без това да е посочено от българския Астра Рейсинг Тим, че „шестият българин“ е бил наемник. (Виж на колажа на rallyxpress долу). В стартовия лист на Ковасна Рали срещу този номер е бил регистриран екипажът от Италия Джакомо Фризиеро и неговият навигатор Лоренцо Гранаи. Последният е познат като ко-пилот с регулярните участия в световните серии WRC до 2017 г. италианец Лоренцо Бертели, каращ с неспецифичния милитъри стил на Фокматие Форд Фиеста R5, а след това WRC-варианта на Фиеста. В Ковасна двамата завършиха, 6-и, на 10 сек. зад друго българско Пежо 208 R2 – Мишев/Янакиев.