Драматична битка в Шумен, Каменов печели мемориала

  • Home
  • Драматична битка в Шумен, Каменов печели мемориала


ТРЯБВА огромна доза наивитет, за да решиш, че състезанието може да стане идеално единствено заради работата на неговия организатор. В Шумен подготвяха Мемориал Валери Великов близо 60 дни, но без помощта на цялото кметство, без оперативния тил от заместник-кмета инж. Иван Йонков (вляво от Митьо Полицая), състезанието можеше да стане добро, но не и отлично. И това е и рецептата, която в БФАС  да усъвършенстват: помощ за силни домакини, допълнена от разбиращи общинари.

СТАРТЪТ на скоростния планински шампионат започна по небивал начин в събота и завърши с драматична битка в неделя, в която шампионът за миналата година Любен Каменов (Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, на снимката) записа първата си победа за този сезон. „Съжалявам, че Ники нямаше късмет, но пък съм доволен съм, че с него направихме такова здраво каране – категорично заяви след финала Каменов, който започва сезона с чиста победа, която едва ли е очаквал да дойде при страховитата конкуренция на комбинацията Златков и Ауди. За колата на панагюрецът се носят всякакви легенди, но пък е напълно сигурно, че от тези на терена в националното първенство по-силна и по-бърза няма. А и каквото и да говори мълвата (Каменов е единственият, който знае какво му коства да е така бърз!), шансовете й срещу това извънземно 800-конно Ауди се равняват на заличаването средно на 0.019 сек авантаж на всеки метър от трасето, което Ауди-то има на черното Мицубиши от Средна гора.

снимка: александър спиров/apix
НЕ САМО БЪРЗ, НО И КЪСМЕТЛИЯ… В Шумен към познатата си бързина Любен Каменов добави и доза късмет, след което започва шампионата с чиста победа.

В събота Златков първо постави рекорда на новото трасе, след това на два пъти му нанесе поправката и сякаш всичко изглеждаше ясно за неделя. Тук обаче трябва да отчетем два факта: първо, че огромната разлика в първата тренировка между двамата (3.27 сек) е и заради за първи път използваната секвенсионална скоростна кутия от Каменов. Доказателството е във втория и третия манш, където повече с качествата си, отколкото с конете си той първо сви разликата до 0.60 (тренировка 2), а след това до 0.73 сек (тренировка 3).

снимка: александър спиров/apix

СКЪПО… Николай Златков беше атракцията в Мемориал Валери Великов, направи рекордите на новото трасе, но удара на предното дясно колело го лиши от победата в шуменската надпревара.

♦ Невиждан интерес на публиката в Шумен: шпалир от 10 000 зрители в неделя
♦ Отзивите на пилотите: Не е правено такова състезание в България!
♦ Драматична развръзка в неделя, Каменов печели в интригуващ двубой

Погледнато единствено откъм времената, дори Каменов да карал отвъд предела на своите възможности, победата в идеално за Златков състезание щеше да е за Проспийд. Нещата обаче се обърнаха рязко в първия от двата състезателни маншове. Ники Златков (Проспийд, Ауди S1 Куатро) удари предната дясна джанта на феноменалния си автомобил – той беше атракцията на шуменския Мемориал Валери Великов – и натрупа време, което практически нямаше начин да избие в оставащите две качвания по 3350-метровото трасе. Каменов натрупа от трите манша 5:20.72 мин, Златков – с 4.84 (заради удара в двата манша той успя да свие разликата само с 0.35 сек), а за Стайков пасивът бе 13.46 сек. В събота разликите между него и Каменов бяха такива, че единственото, което можеше да спре носителят на европейския трофей на Международната автомобилна федерация (ФИА) в планинските за 2014 г. беше някаква грешка. „Все едно, че гимнастичка от художествената е изпуснала бухалката“ – после скептично обясняваше Златков. С тази разлика, че на квадрата девойките получават наказателни точки, а тук времето от 5.18 сек решаваше спорът на секундата и в цената му влизаше освен загубената победа и едни €950 за бракуваната джанта и спуканата гума. „Няма начин да не съм доволен от такова състезание, при такава публика, при такава организация“, завършва Ники Златков. Някои побързаха да определят Мемориал Валери Великов за „състезателният Мицубиши митинг“, защото три от топ-автомобилите бяха именно „кавалеристи“. Отгоре на това те бяха в ръцете на трима шампион – Каменов и приетият като шуменски шоумен Христо Атанасов – подгласник на Каменов и първенец в НС2 за миналата година и играещият подкрепяща роля в това състезание двукратен шампион на писта за 2013 и 2014 г. Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10).

снимка: александър спиров/apix

ЗА ЧЕСТТА НА ПИЛОТА… Само с четири чисти откъм технически проблеми манша, Пламен Стайков взе всичко от колата си и даде всичко от себе си, за да е трети на стълбичката на победителите. Към тях се прибавяха „десетките“ Георги Василев (Дианел Рейсинг Тим) и тоталният новобранец Костадин Чолаков (Вромос), който търговската си Ево-10 записа първо участие. В същото време ситуацията с останалите две Мицубиши-та, пряко ангажирани в шампионата (нова на сливналията Гошо Василев не броим заради приоритетът му в ралитата) беше такава, че за тях оставаха единствено вакантните след първото стъпало места. Класирането Златков-Каменов и шампионът от 2013 г. – Пламен Стайков (Евроком Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9) беше и най-логичното в край на неповторимо организираното състезание. При това трябва да се отбележи, че за разлика от първите двама, Стайков е в тройката с автомобил (RC2), който е строго по регулациите на ФИА. „При мене няма фатализъм, затова и съм с №13, а дори смятам, че черната котка ми носи щастие – казва стартиралият с обикновено избягваният фатален номер пилот. – Много силно състезание и съм доволен от това което направих, защото толкова мога да взема от колата, която имам.“

снимка: александър христов/apix

ЗА ГРАДСКИТЕ ФЕНОВЕ… Христо Манолов смята, че е направил двойно шоу за шуменци, надявайки се на нов автомобил за следващия старт. Стайков спечели и приза за своя клас, но в момента не е ясно дали събраните точки ще продължат да се трупат и в оставащите кръгове на този шампиона или в първенството по рали. „Имам достатъчно достойнство, за да карам колкото и малко да са моите спонсори – обяснява Стайков. – Имам достатъчно достойнство, за да карам и напълно бял автомобил, както и съм го правил…“ Третият в генералното подреждане и първи в НС2 е 2Ш – шуменският шоумен Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 8). „Следващият път – повече – казва той (зали е заканително ще се види, когато извади новия си автомобил!), – но пък направи шоу, „лъзгах“, че дори… и ударих един бордюр с двете леви колела за публиката!“ За Гошо Василев (Дианел Рейсинг тим, Мицубиши Лансър Ево 9) Мемориалът бе тест и за сливналията по-важни от постиженията бяха резултатите от промените и изводите, които са си направили в екипа за Варна.

снимка: александър спиров/apix

СЪВПАДЕНИЕ ИЛИ НУМЕРОЛОГИЯ… В мемориала дебютът на Петко Манолов завърши – оставаше да е до стотни – с такова време, какъвто е и номера на неговото Субару – 5:55. Ако някой фен на трите диаманта се е радвал от резултатите в задочната битка Мицубиши-Субару (единствен представите – Петко Маноров, Проспийд), след Шумен със сигурност е радостен. Да предупредим обаче, че ако новобранецът продължи така да свива времената, както и да получава тихо удоволствие от подобряването в ездата си, то разочарованията при кавалеристите може да се окажат много близки. Шансът на тези с Мицубиши е в това, че Манолов, който завърши 6-и (5:55.61 мин, на нищожните 0.12 сек от Гошо Василев!!) е единствено в това, че пилотът на Проспийд няма да кара пълен планински шампионат. „Нарастващо задоволство след всеки манш, това е резултатът“, лаконично казва пилотът на черното Субару.

снимка: александър спиров/apix

ЗА ВКУСА НА СПОНСОРА… Стефан Стоев започна квалификациите с проблеми в скоростната кутия, но механикът му Ицо Димитров предпочете една безсънна нощ на работа в Габрово, за да гарантира успеха на своя пилот.


ФЕНОМЕНАЛНИТЕ в това състезание Ники Златков и неговото Ауди S1 Куатро счупиха сами всички рекорди на трасето над Шумен в неделя. В квалификациите в събота срещу името на пилота от Проспийд беше записана максимална скорост от 252.334 км/ ч. (средна скорост от 112.18), а в третия манш в неделя – 251.210 км/ ч. Най-високата скорост на двукратният шампион в пистовите състезания – Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10, на снимката), който подсигуряваше колоната като „нулева кола“ бе преди третия състезателен манш – 232.807 км/ч. Иначе температурите бяха истинския кошмар в това състезание. Парадоксът, който отчиташе термометърът на старта и на завоя на Кьошковете бе с 14º разлита – 15 срещу .

Случаите в българския автомобилизъм, в който тотални дебютанти печелят приз от първо участие не са кой знае колко, но бургазлията Константин Чолаков ги допълва. Разбира се с важното уточнение – завърши трети от трима стартирали. На бърза ръка Тодор Славов (Мегапорт, Рено Клио R3) взе 8-ата позиция (на 42.89 сек от Каменов), но и попълни колекцията си с трофея за най-атрактивен пилот. Ако третата поредна победа в два сезона за Ивелин Чапанов (Плевен Рейсинг Тим, Рено Клио) е влизане в ритъм, то второто място на Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик) и спонсорите му от Боженци това си е стопроцентов напредък – втори в НС3 и 9-и в генералното). Какво не преживя в тези два дни завалията Стефан Георгиев (ЕФКО Рейсинг Тим, Форд Ескорт RS). При това Шумен бе само продължение на проблемите, които заралията имаше в Стара Загора. Отказаха спирачките преди старта, на Кьошковете направи неуспешен опит да уцели с колата си тимовия бос Стефан Драганов, през цялото време гумите му „не работеха“… И в крайна сметка – 10-и – на 44.12 от Каменов и втори в НС3, достатъчно добър повод на Ефко-то да върне към основната си месторабота във фейса и да  освежи досегашните си постове с поредната си снимка. Този път купите и Стефан в компанията на шефа…

:: Чапанов със счупена
3-а скорост и на… купата

ТАЗИ КУПА си я бях заплюл да я спечеля аз, затова и я направиха малко по-различна от останалите, ама на – неми стигнаха 33 секунди и съм втори“, обяснява вторият в клас НС3 Добромир Борисов (Марина Моторспорт, Рено Клио), докато прегръща победителя Ивелин Чапанов (Плевен Рейсинг Тим, Рено Клио) по време на церемонията. Чапанов завърши 7-и в генералното класиране и първи в класа си (6:02.95 мин), което за него е третата поредна победа от края на миналия сезон и началото на този.

снимка: rallyxpress

ДВА СЧУПЕНИ ЗЪБА… Ивелин Чапанов сочи строшеното зъбно колело и на трофея, оплаквайки се на Добрин Борисов-Добчо (вляво), че отново има „проблем“ със скоростите. „Да ама пак счупих третата скорост!“, обяснява плевенският финландец сочейки, че строшеният зъб на колелото, което е използвано за трофея. В края на първия от трите манша в неделя пилотът остава без третата скорост, което сякаш изобщо нямаше значение за него и той изпревари в класирането половин дузина пилоти, които имат по-дълъг стаж от него.

:: Директорът на мемориала
щеше да отказва концерти

В КРАЯ НА шуменският кръг от планинския шампионат хората станаха свидетели на нечуван феномен: с микрофон в ръка, директорът на Мемориал Валери Великов Димитър Георгиев-Полицая говореше бавно (!!!!) и… прегракнало. Нервите, които бившият пилот, а сега директор на състезание бе потрошил и броят на виковете, които беше раздал по подчинените си, бяха превърнали гласа му от баритон – в бас-баритон, но прекъсващ заради антилака. Ако обаче Митьо бе Павароти, то на шуменецът щеше да му се наложи да отказва концерти поне за месец напред. „Ама пък стана! – категоричен е той за мемориала. – Казах на кмета, че както сме получили трасето, така и ще му го върнем. Днес изкарахме 22 чувала с боклуци, остават още три пъти по толкова.“

снимка: александър христов/apix

АЛОУ! ЕЙ ТИ, ЕЛА ТУК… Тази фраза, извикана кой знае колко пъти между петък и неделя вечерта остави полицая без глас и помогна на публиката да разбира какво той им говори на микрофона…

:: Тодор Тодоров: Така е!
Грешката си е вярна!

ДРАМАТИЧНОТО объркване в церемонията по награждаването вчера в Шумен за едната бройка да докара Тодор Тодоров (Етър Рейсинг Тим, Фолксваген Поло, НС4) до инфаркт. Горнооряховчанинът твърдеше на висок глас, че проблемът не е нито в шампанското, нито в трофея, а защото се чувствал обиден заради харчените пари. „Дето викат – първи на хорото, последен в леглото!“, изстрелваше думите Тодор. Проблемът от в награждаването на НС 4 дойде от факта, че попълнената неправилно заявка за участие при техническия преглед е била направена от навигатора му в ралитата Краси Захариев. Докато спортните комисари и цялото съдийско ръководство на Мемориал Валери Великов водиха висооктавни диалози, Краси Захариев си призна грешката. Тодор, който не погледнал, че в листа вместо обичайната за него НС4 е записан с две стъпала нагоре (НС2) – също. „Брат ми, и моя е грешката, ще трябва всеки път да гледам к’во са написали. Междувременно драмата около подиума изглеждаше не по-малка, защото Димитър Георгиев-Полицая (също на прага на инфаркта) стартира на 6-а скорост, за да донесе заявката на Тодоров, който пък от своя страна категорично отрече това да е неговия подпис и неговия почерк (реално – този на Краси Захариев). Дали не ставаше дума за фалшификат –този въпрос логично би си задал всеки. Още повече, че от стартовия лист, до последния манш Тодор фигурираше в класиранията с НС4!!!

снимка: александър спиров/apix

ДОКАЗАТЕЛСТВО…Димитър Георгиев-Полицая показва направената на техническия преглед заявка за автомобила на Тодор Тодоров. „И друго, брат ми, евала на Стефан Чолаков – допълва накрая Тодоров, докато от главата му все още се падаше пепелта, с която се е поръсил – човекът сам си призна, че нещата в грешката са верни. Ако беше замълчал – неговият пилот (Павел Русев, Булсим, Ситроен Саксо) ставаше първи!“

снимка: александър спиров/apix

В ГОРНИТЕ ГРАНИЦИ… Тодор Тодоров (вляво) Митьо Полицая – и двамата с кръвно във високите стойности – изясняват чии са подписите и къде е грешката…

:: Четири часа път и толкова работа,
за да върнат Тихо Стратиев на терена

ОКОЛО ЧЕТИРИ часа път и още толкова време в работа по колата на Тихомир Стратиев (Марина Моторспорт, Ситроен С2 R2 Макс) отне на баща и син Калеви – Румен и Борко, за да върнат своя пилот на трасето и да го му позволят да спечели първото място в клас RC4. В съботните квалификации варненецът удари задното ляво колело (на снимката на ивайло агов/apix) и разби каре, лагерна главина, шенкел, диск и спирачен апарат.

„Първо отидохме в Сливен, за части от колата на Байчо Ненов, но не стана. След това до Стара Загора при Любо Ангелов, но нищо не можахме да вземем от неговата „це-двойка“, макар да я пръснахме веднага“, обяснява Калев-младши. „Не търся победата, а да карам и да бъда в играта – заяви скромно Стратиев преди старта в неделя. Както още осмина от участниците и той бе в Шумен, за да се готви за домашното рали Варна след две седмици. При това Тихо спечели в каса си (15-и в общото класиране, 6:18.74 мин) с автомобил, чиято задница се държеше като… мотокар заради изменената геометрия на Макс-а.

:: Александър Димитров: Това
прекъсване сякаш няма край

ПИЛОТЪТ на ЕФКО Рейсинг Тим Александър Димитров-Пъчката (Ситроен Саксо, НС4, на снимката долу) се класира необичайно за своите възможности – едва 7-и, което правеше дори и състезател с такова олимпийско спокойствие нервен през целия уикенд. „Прекъсва, прекъсва и пак прекъсва този мотор – обяснява Пъчката. – Сменихме всичко, което можеше да се смени, но в завоите горивото не стига до мотора. Не, не е помпата, защото е чисто нова!“ Така на шампиона от 2013 г. ще му са наложи в следващите състезания да догонва конкуренти, с които преди се е справял с лекота на трасето.

♦ Общо осмина състезатели: Георги Василев (Дианел Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9), Тихомир Стратиев (Марина Моторспорт, Ситроен С2 R2 Макс), Тодор Славов (Мегапорт, Рено Клио 3), Емил Денев (Мегапорт, Рено Клио), Михаил Симеонов (Булкам, Ситроен С2), Николай Кортелов (Моторспорт ТН, Ситроен С2) и – под условие – Христо Христов-Чоко (Булсим, Ситроен Саксо), бяха пристигнали в Шумен не заради точките от планинското, а заради състезателни тестове преди рали Варна. От това, че са първи в програмата за стартовете на класическите дисциплини, естествено, най-голям кяр извадиха в Шумен, чийто стартов списък беше претъпкан от шампиони.

♦ Той си знае какво ще му подарят! Давид Кварацхелия (на снимката на александър спиров/apix) отсега знае, какво ще получи на рождения си ден, който е в деня на състезанието на Узана. За втори тъп на годишнината си Давидоне ще кара в планинското състезание край Габрово и край трасето най-близките роднини на грузинеца ще го подкрепят с възгласи на родния му език. Ако Давидоне имаше дзма (брат на грузински), то той със сигурност щеше да е неговия личен мениджър.

♦ Опасна комбинация! 14-годишният син на Цветомир Русев-Вюрта (Казанлък Моторспорт, Хонда Сивик) – Данаил (на снимката), който преди години направи своя дебют на пистата Дракон, се увлича по изкуството на илюзионистите. Хлапето е поканено лично от магът Астор на курс в София, а Вюрта не се е простил с мисълта, че може и да се пусне в автомобилния спорт. Представете си тогава комбинацията от пилот, който владее изкуството на илюзията. Как ли ще изглеждат времената му на финала, ако стартира като на магическа сцена?

Макар да имаше общо 6 прекъсвания на състезанието в събота и неделя (общо за около 80 мин), организацията на Мемориал Валери Великов беше толкова стегната, че графикът бе просрочен едва с 25 мин.