Заради ралитата, феновете стягат “партизанска тактика”

  • Home
  • Заради ралитата, феновете стягат “партизанска тактика”

ОПТИМИСТИЧТО настроените в световните серии смятат, че пика на covid-19 ще мине до средата на април и след 56 дни в първото WRC Хърватска Рали, всичко – включително и публиката – ще си отиде на мястото. Този оптимизъм е събран в 15 точки, които в текстов вариант описват класическите схеми за безопасност за публиката (виж ТУК)

НОВА КАТЕГОРИЯ от публика – рали-духове (rally-ghosts) – може да се появи в близко време около състезанията, след като пандемичните рестрикции и здравни ограничения прогониха феновете на спорта от импровизираните им трибуни край специалните етапи.

Полицейските рамки и заканата за солени глоби (виж ТУК) за нарушилите ограниченията зрители в Монте Карло в провинцията на Гап, обезлюдиха маршрута на най-старото автомобилно състезание в света.

Същото се случи в Италия, на Турция и край Милано през миналата година, а „короната“ и очакваното отсъствието на публика в Швеция 2021 доведе до положението, във Финландия по спешност да стягат второ рали за сезона и да покриват отсъствието на съседите. Ограниченията и допълнителните жандармеристи във Франция обаче се оказаха „пробити“ на места заради нова тактика, прилагана от фанатични зрители. Тази тактика, разбира се, е най-простата и логична за региони, които имат голяма територия. На принципа на партизаните, тези, за които дори и най-добрите телевизионни излъчвания ги лишават от основното на автомобилната тръпка – звукът на двигателите и аромата на бензин, „пробиваха“ към трасетата по кози пътеки. Същите ограничения сега тегнат над Арктик Рали Финландия, с тази разлика, че равните площи в Лапландия и гъстите борови гори позволяват „моторна“ промяна на методите.

снимка: интернет
МОДЕРНИ РАЛИ-ДУХОВЕ… С бързи моторни шейни, фенове се канят да получат своята доза финландски адреналин.

С моторни шейни (в най-лошия случай – върху „писалки“ – бел. ред.) и с бързи преходи от едно планирано място на друг завой, местните любители се заканват да вземат полагаемата им се доза рали-адреналин И по този начин „на живо“ да бойкотират наведнъж всички дигитални рамки за присъствие в състезанието. Подобна възможност изглежда напълно реална, защото като нация, фините притежават огромен опит в бързото и скрито придвижване в заснежените гори, както и появата си изневиделица там, където най-малко са очаквани. Нещо, което непобедимата съветската войска добре помни от времето на Зимната кампания на 40-те години на ХХ век, в която финландския противник, наричан какит (от фински – „кукувици“ – бел. ред.) се появява от нищото и също там изчезва.

снимка: интернет

НОВИ ТАБЕЛИ ЗА ПАРКА… Ден, преди да бъде завършен сервизния парк, надписи и червени кръстове се появиха в техническата зона на спортния комплекс в Рованиеми. Достатъчно е да си припомним, че колкото и затегнати да бяха епидемичните мерки по време на турското Мармарис (първото рали, официално обявено на „закрити врати“ през 2020 г. – бел. ред.), рали-духовете си взеха своето от това състезание. Тези два кадъра, направени от фоторепортера на RallyXpress Валентин Колев добре илюстрират и успешните нахлувания на зрители, както и също очевидната далновидност на властите при комшиите.

снимки: валентин колев/rallyxpress

ВЪПРЕКИ РЕСТРИКЦИ, ОГРАНИЧЕНИЯ И ПРОТОКОЛИ… (горе) Истинската публика на спорта търпеливо чака да чуе гърмежите на задаващите се автомобили. (долу) Плътната редица от публика строго спазва ограничителната линия на мрежестото ограждение. Въпреки, че спазваха всички хигиенни норми и анти-covid протоколи, като умни хора, за забранените ареи те се бяха погрижили да има и кошчетата за боклук, и мрежестите ограничителни заграждения. На съзнанието и съвестта на публиката бяха оставили… маските и спазването на социалната дистанция от 2 м. Няма начин, сила и ограничения, особено ако това е фанатик на спорта, един рали-фенът да бъде спрян.

Че в противен случай, ако не разчитаха на помощта на такива заклети почитатели, бройката на отпадналите екипажи в Монте Карло щеше да е с още поне пет автомобила повече от тази, която е записана в статистиката…

ВЧЕРА на пощата на сайта RallyXpress анонимен читател, нарекъл се „kickandrush“, изпати кратък текст и „картинка“, питайки, ако липсата на публика по трасетата е проблем, „…защо тогава клубовете, не се пробват като янките в NBA…“ и не монтират на най-важните завои „…тараби със снимка на публика?“. На пръв поглед идеята на „kickandrush“ изглежда уместна, обаче както винаги има едно „но“… А то е, че монтажа на „хартиената“ публика може да представлява допълнителен риск за екипажите, без да се говори, че за разлика от коя и да е баскетболна зала с 5-6000 седалки, завоите от скоростни тестове в световния рали шампионат (между 300 и 400 км) са към 1000 и отгоре. Да не говорим, че за разлика от баскетболистите, в чиято игра има и „стопове“, мълчаливите картонени фенове едва ли ще бъдат забелязани от автомобил, който се движи с над 100 км/ч… Макар и явно не приложимо като идея, намерението на „kickandrush“ подсказва, че вълненията от липсата на зрители са стигнали и до човек като него, за който ралитата не са най-близката категория. Поне ако се съди по неговия доста футболен никнейм.

ХУБАВО, НО НЕПРИЛОЖИМО… „Картинката“, която е прикрепил към своето писмо „kickandrush“