Латвала се цели в подиум само от Ярис

  • Home
  • Латвала се цели в подиум само от Ярис


КЛАСИРАНЕТО в скоростните етапи на Монте Карло, както и позициите във временното подреждане в състезанието, може да следите ТУК.

ПРИ ВАРИАНТ, при който утрешният финал в Монако запаси днешното класиране от рали Монке Карло, то Яри-Мати Латвала (на снимката) може да се окаже най-успешният тимов мениджър в историята на световните серии, започнал кариерата си в Тойота Газоо Рейсинг не само с победа, но и с подиум, на който са стъпили само пилоти от негови тим. „Но преди всичко трябва да стигнеш финала – коментира видимо доволен пред wrc+ бившия пилот на японците, а сега шеф на екипа. – Така че утре ще е много важен ден…“ Ако позициите останат непроменени и в неделя след обед, то това ще е повторение на първия троен подиум за Тойота от 2019 г. в ADAC Рали Германия, на който Танак, Мийки и самия Рованпера донесоха троен триумф за японската марка. След днешните три скоростни етапа завършиха с победи на трима различни пилоти – Себастиян Ожие (Тойота) в 9-ата отсечка, Тиери Нювил (Хюндай) – 10-и етап и в необичайно ранния финал на съботния ден – Елфин Евънс (Тойота). Преди предстоящите утре заключителни 4 скоростни етапа (общо 64.48 км), световният шампион Себастиян Ожие (2.16:31.9 ч.) запазва лидерството си преднината от 13.0 сек пред своя съотборник и асистент в шампионата за 2020 Елфин Евънс, който пък от своя страна е с 30.8 сек пред третия Ярис – този на Кале Рованпера.

снимка: motorsport.com
ИМА ЛИ КОЙ ДА ГО СПРЕ… Седемкратният победител в Монте Карло и седемкратен световен шампион обяви още вчера, че няма кой да му попречи, за да спечели победата в това рали.

Следват Тиери Нювил и Дани Сордо, чиито Хюндай i20 WRC са съответно на 63.8 и 131.3 сек от лидера на колоната. Шестицата се затваря от четвъртия Ярис на Латвала – Такамото Катсута (Тойота) – 2.21:15.0 ч. Погледнато най-общо, статуквото в първия кръг от световните серии изглежда запазено, като класирането преди неделята предполага три отделни и на пръв поглед независими една от друга битки. Първата ще е тази на Евънс, който няма начин да забрави за претенциите си от миналата година и за когото 13 сек. авантаж са напълно преодолими като разлика. От друга страна вчера Ожие заяви, че няма кой да му попречи да спечели Монте Карло за 8-и път, така че високия градус на интригата още отсега е гарантиран. Между Евънс и Кале Рованпера са 43.8 сек, които за финландецът биха били равносилни на втори подиум след Швеция 2020, но с едно стъпало нагоре. Срещу силната езда и амбициите на уелсецът младежът ще има козовете на това, че за разлика от Евънс, при Кале емоциите са добре удържани, докато именно заради тях и стреса съотборникът му загуби голяма част от битката за титлата преди 6 седмици в Монца Рали.

снимка: стоп-кадър от wrc+

ПРЕДИ ГАФА И ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ПЪТЯ… Не бихте намерили никаква разлика от този стоп-кадър, направен по време на Монца Рали, както и от всеки друг, който бихте „стопирали“ и в Монте Карло тази година: по време на състезанието Елфин Евънс е в такъв стрес, който не може да остане скрит… Но погледнете класирането и веднага ще ви стане ясно, че като най-добре класираният от Хюндай Моторспорт, Тиери Нювил ще даде мило и драго, за да измести Рованпера (разлика от никакви 7 сек!) от третото място. Нещо, на което Елфин Евънс няма начин да не разчита, че ще намали натиска срещу него от поставения в „сандвич“ колега. За Нювил това е първостепенна задача, колкото заради точките в шампионата на пилотите, толкова и заради тези при производителите, след като – ама никак не му върви в Монте! – Отт Танак отпадна нелепо от класирането.

снимка: официален сайт на рали монте карло

ВТОРА ГОДИНА, ВТОРИ МАЛШАНС… За втори пореден опит на Отт Танак, неговата кампания в Княжеството завършва с аут от играта. Този път, за разлика от 2020 г., само с едно потрошено колело. Да припомним, че естонецът „окуця“ заради разбито колело на неговия Хюндай, а според правилата екипажът няма право да минава през пътните етапи за връзка в такова техническо състояние на автомобила. Връщайки се назад в годините припомняме, че в Монте Карло бяха изобщо забранени използването на гуми с шипове. Сега това става само на предварително определените скоростни отсечки, като върху задните капаци на колите има маркирано със стикер разрешение за ползването на 2-милиметровите „шпайкове“. Какво да говорим за WRC2, където Шкода-та, подготвяна от турския ТОК-Спорт и карана от Андреас Микелсен вече се вижда на върха на подиума. Бившият пилот на Фау-Ве има такъв опит, а екипът му е подготвил колата така (авантаж от 133.8 сек пред Форму), че може да гледа как ще завърши спорът за второто между двамата французи (Форму и Камили – бел. ред.), дистанцията между които е една 17.6 сек.

снимка: официален сайт на шкода моторспорт

ВСИЧКИ КОЗОВЕ В ЕДИН РЪКАВ… Още днес Андреас Микелсен може да се смята за първият победител в WRC2 тази година, след като с огромния си опит и колата на ТОК-Спорт не остави никакви шансове за конкуренцията си. Дали Тойота ще направи трипъл на финала не е сигурно, но за сметка на това е напълно ясно, че за класирането в WRC3 ще бъде изпълнена Марсилезата, а подредбата ще е Йоан Росел, пред Йоан Бонато (сета на 120 сек. по-назад) и Ерик Камили – на 100.1 сек зад неговия гръб. националният химн на републиката ще е и за Ситроен, който по всичко личи, ще пласира в осмицата на това класиране пет свои машини.

снимка: лична страница във фейсбук на йоан росел

ЗА МАРСИЛЕЗАТА, ЗА МАРКАТА… Йон Росел води в класирането на WRC3 днес, гаранция- Франция, че така ще бъде и утре на финала в Монако!